Reuniti in aerul curat de la Bran in cadrul unei intruniri cu caracter informal, liderii PSD au decis sa depuna o motiune de cenzura impotriva actualului Executiv si sa intre la guvernare.
Varful de lance a fost Ilie Sarbu. "Nu plecam de aici pana nu se ia o decizie! Ori alba, ori neagra! Intram la guvernare! Daca aveam ministri in Guvern, urcam la 30% in sondaje! Daca nici maine nu se ia nici o decizie, noi plecam", spunea vicepresedintele Sarbu luni seara, pe terasa de la Bran, expunand deja si variante de viitori ministri. "Ce guvernare, mai?", a intrebat Geoana turnandu-si un pahar de vin. "Pai Ilie Sarbu a spus ca formati guvernul. La Agricultura il numiti pe Valeriu Steriu." "Cine e Steriu? Ilie vrea sa-i rupem picioarele?", s-a amuzat Geoana. Mai tarziu, spre miezul noptii, intrarea la guvernare a fost dezbatuta fara el, la o masa separata, de Hrebenciuc, Ilie Sarbu, Liviu Dragnea si Victor Ponta. La masa lui Geoana, liniste mormantala. Se tragea cu urechea. Sarbu, Ponta si Dragnea ii expuneau lui Hrebenciuc argumentele pro guvernare. "Daca noi eram in Guvern, oamenii stiau ca PSD le-a marit pensiile, nu Tariceanu, care le trimite scrisori", s-a indignat Ilie Sarbu. "Pai, poate sa le trimita si Geoana scrisori!", a replicat Hrebenciuc. "Nu poate, ma, sa le trimita Geoana, ca, daca nu scrie pe ele prim-ministru, n-au nici un efect", a continuat Sarbu. In cele din urma, Hrebenciuc a marsat la idee. Dar cine sa-l anunte pe Geoana? "Liviu, ii zici tu?", l-a intrebat Ponta pe Liviu Dragnea. "Lasati, ca ii zic eu, am venit hotarat!", s-a sacrificat tot Ilie Sarbu, socrul lui Ponta. Geoana a anuntat ieri decizia, adoptata in unanimitate: "A sosit clipa!" depunerii unei motiuni de cenzura pana pe data de 10 septembrie. Oficial, anuntul PSD este ca vrea sigur la guvernare.
Biroul permanent al PSD a adoptat ieri in unanimitate decizia privind depunerea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului Tariceanu. Presedintele partidului, Mircea Geoana, a anuntat ca motiunea va fi depusa cel tarziu pana in 10 septembrie. Pana atunci social-democratii vor negocia cu PNL si PD intrarea partidului la guvernare. Insa decizia adoptata la Bran vizeaza exclusiv formarea unui guvern social-democrat alaturi de PNL sau monocolor. Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu a fost cel care a cerut in cadrul sedintei sa se adopte o decizie transanta: ori PSD determina caderea lui Tariceanu si intra la guvernare singur, ori intra la guvernare alaturi de PNL in urma unor negocieri. Argumentul invocat de liderul gruparii clujene, sustinut si de Ioan Rus, a fost acela ca prezenta PSD in fruntea ministerelor cu impact social va da posibilitatea luarii unor masuri populiste, astfel incat partidul sa poata creste rapid in sondaje.
PSD nu se mai teme de alegerile anticipate, mizand pe faptul ca ar fi posibila investirea oricarui fel de guvern de teama anticipatelor, parlamentarii nedorind sa-si piarda mandatele inainte de vreme. Membrii Biroului permanent au imbratisat propunerea clujenilor cu entuziasm, chiar si Viorel Hrebenciuc, principalul sustinator al guvernului Tariceanu II, fiind de acord cu variantele propuse.
Liderii social-democrati au fost entuziasmati de un studiu sociologic amanuntit prezentat ieri timp de doua ore si jumatate de echipa de strategi britanici angajati de Mircea Geoana. Acestia (reprezentand firma Penn, Schoen, Berland si Asociatii – fostii consilieri ai lui Tony Blair) le-au prezentat liderilor PSD doua sondaje de opinie, unul pentru europarlamentare si altul pentru alegerile nationale. PSD are 23% din optiunile de vot pentru europarlamentare si 24% pentru nationale, fata de PD, care inregistreaza 35%, respectiv 37%. Liberalii au 10% in ambele sondaje, urmati de PNG, cu 6% si 7%. UDMR, PRM si PLD s-ar situa sub pragul electoral. Potrivit consilierilor britanici, daca PSD ar intra la guvernare si ar putea sa-si asume meritele unor masuri populiste de mare impact social, ar putea sa creasca cu 6 procente in urmatoarele sase luni. Pe fondul acestor discutii, liderii partidului s-au aratat ieri hotarati sa mearga pana la capat cu intentia lor de a intra la guvernare. Potrivit unor surse din conducerea partidului, prima varianta luata in calcul ar fi negocierea cu PNL in ideea pastrarii lui Tariceanu pe functia de prim-ministru, dar cu conditia ca PSD sa primeasca cateva portofolii, de exemplu cele de la Munca si Protectie Sociala, Agricultura, Interne, precum si o functie de viceprim-ministru, cel mai probabil pentru Mircea Geoana. A doua varianta vizeaza demiterea Cabinetului Tariceanu prin motiune de cenzura si negocieri cu PD si cu presedintele Basescu pentru formarea unui guvern monocolor PSD sustinut in Parlament de catre democrati.
Geoana se viseaza premier
Geoana a declarat ca partidul sau "are tot dreptul sa revendice inclusiv functia de prim-ministru". Geoana a spus ca "PSD doreste sa contribuie in orice forma posibila la o guvernare serioasa, competenta si stabila". Despre Guvernul Tariceanu, pe care PSD l-a instalat in urma cu cinci luni, Geoana a spus ca "are o prestatie lamentabila, este ineficient si incompetent si si-a pierdut increderea romanilor. Deci a venit clipa ca tara sa aiba un nou guvern". Decizia de la Bran trebuie validata prin vot de Comitetul Executiv al PSD si de Consiliul National, care vor fi convocate in saptamanile urmatoare. Insa, avand in vedere ca la sedinta de ieri au fost prezenti aproape toti liderii judeteni cu influenta in aceste foruri statutare, este putin probabil ca membrii CEx sau ai Consiliului National sa se opuna intrarii partidului la guvernare.