Guvernul a aprobat, miercuri, prin hotărâre, programul denumit „Coşul de solidaritate”, prin care se urmăreşte vânzarea de produse alimentare la un preţ redus pentru pensionari, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.
Proiectul de act normativ, prezentat la începutul lunii august, prevede că produsele alimentare pe care Guvernul vrea să le vândă pensionarilor la preţ redus vor fi livrate acestora, săptămânal, prin firme special înfiinţate de către autorităţile locale, care vor cumpăra alimentele prin licitaţie şi vor percepe un adaos comercial care să acopere cheltuielile aferente.
În „coşul de solidaritate” pentru pensionari vor fi incluse produse precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez, dar şi alte produse alimentare cu termen lung de valabilitate, stabilite de consiliul judeţean sau, după caz, de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Actul normativ stabileşte că, pentru implementarea programului, consiliile judeţene (CJ), Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi consiliile locale (CL), inclusiv cele ale sectoarelor municipiului Bucureşti, pot înfiinţa societăţi comerciale ori pot extinde obiectul de activitate al societăţilor existente, pentru derularea activităţilor de comerţ cu produse alimentare de bază exclusiv către pensionari.
„Societăţile comerciale înfiinţate de consiliile judeţene, respectiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, ori al căror obiect de activitate a fost extins, achiziţionează prin licitaţie publică alimentele de bază destinate vânzării către societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau al căror obiect de activitate a fost extins, din respectivul judeţ, sau după caz, direct către pensionari. Societăţile vor practica un adaos comercial care să asigure acoperirea cheltuielilor ocazionate de realizarea acestei activităţi”, este principiul indicat în document.
În proiect se susţinea în continuare că, din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar suplimentar, nefiind acordate subvenţii sau sprijin financiar, şi nu există un impact negativ asupra încasărilor de TVA, fără să fie însă explicat de unde provin fondurile care vor fi utilizate pentru cumpărarea prin licitaţie a alimentelor.
În cazul în care într-o unitate administrativ-teritorială din judeţ nu funcţionează o societate comercială înfiinţată de către consiliul local, societatea comercială a consiliului judeţean poate hotărî deschiderea unui punct de vânzare direct către pensionari în respectiva unitate administrativ-teritorială.
Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale va pune la dispoziţie, în limita spaţiilor disponibile şi contra cost, spaţii pentru depozitarea alimentelor de bază. Tariful de depozitare va fi stabilit prin ordin al ministrului Administraţiei şi Internelor.
Cantităţile de produse alimentare de bază care pot fi achiziţionate lunar de fiecare pensionar prin intermediul acestui program vor fi stabilite la rândul lor prin ordin comun al ministrului Administraţiei şi Internelor şi al ministrului Sănătăţii.
Regulamentul de organizare a vânzării produselor alimentare de bază către pensionari, modul de identificare a persoanelor beneficiare, precum şi modul de aplicare vor fi stabilite prin hotărâre a consiliului judeţean, respectiv a Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Pentru implementarea programului, autorităţile locale pot colabora cu organizaţiile neguvernamentale reprezentative care au ca obiect de activitate sprijinirea pensionarilor, se mai arăta în proiect.
Scopul social al programului indicat în proiect este limitarea efectelor negative generate de criza economică, diminuarea ratei sărăciei în rândurile pensionarilor şi „suplinirea altor forme de sprijin care nu sunt posibile în actualul context”.
Proiectul a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii iulie, printr-un memorandum.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă atunci că nu a încurajat iniţiativa privind coşul de solidaritate pentru pensionari, pe care a etichetat-o drept „populistă”, el apreciind că „a venit timpul ca politicienii să nu mai păcălească oamenii”.
Programul de distribuire către pensionari a unor produse alimentare de bază la preţuri reduse a fost derulat anterior de Guvernul PSD sub forma magazinelor „Economat” şi criticat la acea dată de actualul preşedinte Traian Băsescu, atunci lider PD şi primar al Capitalei.