Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a discutat cu oficiali francezi, în cursul vizitei sale la Paris, despre crearea în Senat a unui Forum Constituţional, care să vină cu propuneri privind reforma Constiţutiei şi care să reunească specialişti şi reprezentanţi ai parlamentelor din statele UE, informează Mediafax.
O delegaţie condusă de preşedintele Senatului, Mircea Geoană, aflată într-o vizită oficială la Paris, în perioada 15-16 februarie, a avut o serie de întâlniri cu Gerard Larcher, preşedintele Senatului din Franţa, cu Jean Bizet şi alţi membri ai Comisiei pentru Afaceri Europene şi Lionel Luca, preşedintele grupului de prietenie cu România din Assemblee Nationale.
Totodată, Mircea Geoană a avut o serie de întâlniri şi cu Edouard Balladur, fost prim-ministru francez şi preşedintele comisiei care a lucrat la revizuirea Constituţiei din Franţa, cu Laurent Fabius, deputat, fost prim-ministru, şi cu Jean Pierre Raffarin, senator şi reprezentantul personal al preşedintelui Sarkozy pentru Francofonie, fost prim-ministru al Franţei în perioada 2002-2005.
Pe agenda discuţiilor s-au aflat teme legate de aderarea României la spaţiul Schengen, relaţiile bilaterale româno-franceze, guvernanţa economică europeană, Politica Agricolă Comună şi de Coeziune Europeană, găsirea unei căi comune la nivel naţional şi european pentru integrarea cetăţenilor de etnie rroma.
Totodată, s-a discutat şi despre crearea în cadrul Senatului României a unui Forum Constituţional, care să vină cu o serie de propuneri privind reforma Constiţutiei din România şi care să adune atât specialişti şi reprezentanţi ai Parlamentelor naţionale din statele membre UE, dar şi personalităţi marcante europene care pot sprijini acest demers.
Geoană a cerut sprijinul Senatului francez şi al preşedintelui Larcher, al fostului prim-ministru Edouard Balladur, coordonatorul comitetul creat la iniţiativa preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, privind revizuirea funcţionării instituţiilor franceze, dar şi al lui Robert Badinter, senator, fost ministru al Justiţiei şi preşedinte al Consiliului Constituţional francez, de a contribui la organizarea unui Forum Constituţional la Bucureşti, care să vizeze reforma Constituţiei.
Totodată, Mircea Geoană a reluat ideea înfiinţării unui Forum de Personalităţi franco-român, care să unească elitele academice, culturale, economice şi politice din cele două state, cu scopul de a reîntări relaţiile bilaterale tradiţionale dintre România şi Franţa, dincolo de palierul politic şi diplomatic, dar şi de a întări imaginea şi prestigiul României în opinia publică şi în cadrul elitelor franceze.
„Suntem reprezentanţi ai tuturor partidelor parlamentare din România, dar am venit aici cu un mesaj comun, pentru că România a avut întotdeauna o relaţie bilaterală specială cu Franţa, chiar dacă traversăm zilele acestea cel mai delicat moment din istoria relaţiilor franco-române. Reacţia Franţei privind aderarea României la spaţiul Schengen a stârnit o reacţie de confuzie şi de preocupare la nivelul opiniei publice româneşti, mai ales că Franţa a fost principalul patener istoric al României”, a declarat Mircea Geoană.
El a adăugat că securizarea graniţelor ţării este un obiectiv naţional pentru România, dincolo de obiectivul aderării la spaţiul Schengen. „Pentru România, protejarea graniţlor cu spaţul exterior statelor membre UE are o importanţă naţională, dincolo de obiectivul nostru de a adera la spaţiul Schengen. România este una din cele mai sigure ţări din Europa în ceea ce priveşte siguranţa cetăţenilor şi avem tot interesul de a menţine această stare”, a mai subliniat oficialul român.
„România trebuie să fie tratată ca toate celelalte state europene care au aderat la spaţiul Schengen, în conformitate cu acquis-ul european Schengen. A crea un mecanism suplimentar special pentru ţara noastră, dincolo de cel aplicat deja celorlalte state care au aderat, este un lucru pe care România nu poate să-l accepte. Nu se pot schimba regulile în timpul jocului doar în cazul României”, a declarat Mircea Geoană atât în cadrul întâlnirii cu omologul său francez, Gerard Larcher, dar şi în timpul discuţiei avute cu membrii Comisiei de Afaceri Europene din cadrul Senatului francez, conform sursei citate.
De asemenea, Geoană a militat pentru crearea unei strategii de integrare socială a cetăţenilor de etnie rroma la nivel european, care să completeze strategia naţională a României, subliniind faptul că această problemă nu este doar o problemă naţională a noastră, ci şi una de natură europeană. „În România nu există o problemă rasială sau religioasă legată de cetăţenii de etnie rroma, ci este mai degrabă una socială, legata de accesul la educaţie, de sărăcie, de crearea de locuri de muncă. Dar nu este corect să spunem că e o problema doar a României, ci este o problemă europeană, cu care s-au confruntat şi alte state membre ale Uniunii Europene. De aceea, este datoria şi responsabilitatea Europei să vină cu o strategie de integrare a etniei rroma, complementară strategiei naţionale a României”, a subliniat Geoană. El a reiterat faptul că nu există nicio ezitare în România pentru o atitudine dură faţă de orice cetăţean care comite infracţiuni.
La invitaţia preşedintelui Senatului din România, o delegaţie a Senatului francez, condusă de preşedintele Gerard Larcher, va efectua o vizită în România în prima parte a anului 2011.
Din delegaţia Senatului României mai fac parte senatorii Radu Alexandru Feldman (PDL), Bokor Tiberiu (UDMR), Viorel Arcaş (PSD) şi Mario Ovidiu Oprea (PNL).