4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSportGeoana: Nu avem acelasi drum cu liberalii

Geoana: Nu avem acelasi drum cu liberalii

Intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, presedintele PSD, Mircea Geoana, vorbeste despre clarificarea relatiei cu PNL, rolurile in partid ale lui Ion Iliescu, Adrian Nastase, Vasile Dancu, precum si despre nevoia de unitate si liniste in partid inaintea unei lungi perioade electorale.

Reporter: PSD – ca de altfel, si celelalte partide – se afla in fata unei serii de examene electorale, intinse, practic, pe parcursul a doi ani. Ati convocat, pentru inceputul saptamanii viitoare, o intalnire informala, la Bran, cu vicepresedintii, pentru a stabili strategia politica a partidului. Care vor fi bazele discutiei privind strategia politica a PSD pentru perioada urmatoare si ce le veti transmite vicepresedintilor partidului, tinand cont si de faptul ca, in calitate de presedinte, sunteti direct responsabil de reusita acestei strategii politice?
Mircea Geoana: La Bran vom avea o intrunire informala cu vicepresedintii partidului, in care vom discuta despre prioritatile pe care le vom avea in noua sesiune parlamentara, despre pregatirile pentru alegerile europene, dar si despre pozitionarea politica strategica a partidului pe termen scurt si mediu. Din momentul destramarii Aliantei, am considerat ca trebuie sa utilizam forta noastra parlamentara pentru impunerea de proiecte sociale utile oamenilor, si exista rezultate concrete.
Am initiat legea pensiilor, am legiferat si am impus Guvernului cea mai mare crestere a pensiilor de dupa 1989. Reintroducerea subventiilor pentru agricultura, extinderea acordarii de medicamente gratuite si compensate sau cresterea salariilor profesorilor reprezinta alte actiuni ale PSD cu efecte directe asupra nivelului de trai al romanilor.
Aceste succese sunt insa umbrite de perceptia ca PSD sustine un guvern slab si nepopular, fiind asociati in mentalul public la actul guvernarii. Aceasta ambiguitate nu ne face bine si trebuie curmata. Vom pregati si alte initiative cuprinse in programul "Romania Sociala" pentru sesiunea de toamna a Parlamentului: TVA redus pentru alimente, subventionarea chiriilor pentru tinerii cu venituri mici, sprijin pentru mame si familii. Iar dezbaterea bugetului de stat pentru 2008 va prilejui prezentarea unei schite alternative de buget social-democrat. Acest guvern, sau urmatorul, va trebui sa raspunda marii probleme a Romaniei de astazi: dupa sapte ani de crestere economica neintrerupta, distribuirea avutiei nationale se face in favoarea unei categorii restranse de cetateni, marea majoritate – cei care au cu adevarat nevoie – neputand beneficia de aceste avantaje.
La Bran vom discuta si despre campania pentru alegerile europene. (…)

R.: Dupa cum merg lucrurile, Romania va putea fi guvernata, pe viitor, nu de un singur partid, ci de catre o alianta de partide, iar cel mai mult va avea de castigat formatiunea cu cea mai buna politica de aliante. Ca presedinte al celei mai mari si mai puternice structuri politice de opozitie, cel putin la nivel parlamentar, cum vedeti politica de aliante a PSD, inainte de aceasta serie de examene electorale?
M.G.: Raspunsul va fi dat de scorul electoral al partidelor. Am spus-o si cu alta ocazie: exista guvernari in Europa care includ partide de orientari ideologice diferite, social-liberale, ca in Ungaria sau chiar socialist-populare ca in Germania sau Bulgaria. Armonizarea platformelor se face pe baza unui program de coalitie minutios negociat. In Germania acesta contine 150 de pagini! Va fi greu pentru orice partid sa guverneze singur. Va fi si mai greu sa se guverneze in coalitie. Daca nu ne vom afla in aceasta situatie ideala, de a guverna singuri, PSD va face alianta doar cu partidele care accepta schimbarea filosofiei de guvernare a tarii de la dreapta la stanga, cu tot ce inseamna ea: politici sociale coerente, investitii publice masive in infrastructura, locuinte, modernizarea satului romanesc.

R.: Din perspectiva examenelor electorale ce vor urma si a necesitatii fundamentarii unei politici de aliante care sa duca PSD la guvernare, care este actuala relatie a PSD cu PNL si cum vedeti o eventuala relatie viitoare cu formatiunea liberala?
M.G.: Actuala relatie cu PNL este simpla. Ei sunt la putere, noi in opozitie. Noi avem mai multa forta in Parlament si ne folosim de acest avantaj pentru a impune legile noastre, pe care le consideram de maxim interes pentru cetateni. Ei au obligatia sa le aplice. Atat si nimic mai mult. Nu este o relatie politica fundamentata pe acorduri, pe intelegeri, pe protocoale. Altii au facut aliante si au ajuns sa se fugareasca prin tribunale.
Dupa cateva luni de guvernare, guvernul Tariceanu II este astazi mai fragil ca oricand. Guvernul liberal nu are din partea noastra nici o polita de asigurare si nu suntem dispusi sa cautionam un guven slab si neperformant in absenta punerii in practica a adevaratelor prioritati ale tarii: cresterea pensiilor si a salariilor, investitii masive in educatie si sanatate, o mai buna absorbtie a fondurilor europene, descentralizare reala si profunda. PSD nu are acelasi drum cu PNL.
In viitor, v-am spus, totul depinde de disponibilitatea oricarui potential aliat de a accepta schimbarea filosofiei de guvernare a Romaniei de la dreapta la stanga. Cine accepta acest lucru poate fi un partener pentru PSD pentru ca ne va ajuta sa dam Romaniei o guvernare mai buna.

R.: Din aceeasi perspectiva, care este actuala relatie a PSD cu PD si cum vedeti o eventuala relatie viitoare cu formatiunea democrata?
M.G.: Noi suntem un partid care face opozitie din 2005, in timp ce PD este un partid cu un picior la putere, in toate structurile descentralizate ale administratiei, cu unul intr-o opozitie bizara care critica orice de dragul criticii, inclusiv masuri pe care le-au sprijinit cat timp au facut parte din Guvern.
De fapt, PD face ceea ce a exersat inca din 1996: sta la putere atat timp cat poate sa faca afacerile cele mai bune si isi umple buzunarele, apoi ameninta ca trece in opozitie, dupa care incepe sa tipe ca din gura de sarpe: uite hotu’! Ceea ce viseaza domnul Boc este sa fie la putere pentru a-si servi clientii politici, dar sa fie si in opozitie ca sa nu piarda voturi.
Despre viitor, am acelasi raspuns ca si la intrebarea anterioara. Orice aliat potential trebuie sa accepte o filosofie de guvernare de stanga. Cu o precizare suplimentara. PD trebuie sa renunte la extremismele politice prin care isi interzice aliante cu partide democratice, acceptate si recunoscute de marile familii politice europene. Pentru proiectele importante pentru tara, cum ar fi legea votului uninominal sau incheierea unui Pact National pentru Educatie, vom fi deschisi la colaborare cu toate partidele parlamentare, inclusiv cu PD.
Principala problema a PD este supra-dependenta de Traian Basescu, care are propria agenda si care, prin dominatia absoluta asupra PD, ii impiedica sa se dezvolte ca un partid independent. M-as fi asteptat ca liderii ardeleni ai PD sa fi reactionat la afirmatiile presedintelui privind limba romana ca limba straina in propria noastra tara. Aceste afirmatii deliberate si cu scop electoral in maghiarime risca sa arunce in aer ani lungi si complecsi de relatie interetnica in Romania.

R.: In legatura cu viitoarele intalniri repetate ale PSD cu electoratul, credeti ca Ion Iliescu va mai reprezenta un atu pentru partid la viitoarele scrutinuri? Va mai marsa PSD, pe de o parte, si Mircea Geoana, pe de alta, cu Ion Iliescu la urmatoarea serie de alegeri?
M.G.: Ion Iliescu este o resursa importanta a PSD. Si nu e nevoie sa spunem noi acest lucru. O spun adversarii nostrii care au declansat un talibanism politic greu de acceptat impotriva sa. Intelegem ca justitia sa-si urmeze cursul, dar nu putem accepta ca Ion Iliescu sa fie tinta unor atacuri manipulate politic de adversarii PSD.

 

R.: Cum se va raporta Mircea Geoana, pe de o parte, si PSD, pe de alta parte, la campania de repozitionare politica, inceputa de fostul premier, Adrian Nastase? Va avea Adrian Nastase un loc in echipa de conducere a PSD, asa cum a cerut, sau macar un cuvant de spus in ceea ce priveste viitoarele campanii ale PSD?
M.G.: Orice campanie de repozitionare politica este buna atata timp cat face bine partidului. Cand insa interesul personal afecteaza interesul general al partidului de a avea liniste cu trei luni inainte de alegeri, campaniile de repozitionare devin suspecte. Cu siguranta, nu e cazul acum. In ceea ce priveste locurile in conducerea PSD, ele se castiga in Congresul partidului.
Important pentru noi acum este sa ne cheltuim toata energia si sa ne folosim toate resursele pentru promovarea proiectelor noastre sociale de stanga, precum si in confruntarea cu adversarii nostri si mai putin in aventuri mediatice care nu fac bine nimanui. Bunavointa reclama buna-credinta… Partidul are obligatia de a se asigura ca acesta campanie dirijata politic impotriva unui fost lider PSD sa inceteze si o vom face pentru toti cei care au fost pe nedrept acuzati in aceasta perioada de opozitie.
Ce le cerem in schimb? Sa puna interesul general al partidului inaintea interesului propriu si sa nu ia partidul prizonier propriilor probleme.

R.: Sa privim putin si spre "bucataria" PSD. Se cunoaste fapul ca in orice partid exista lupte purtate si aliante incheiate cu adversarii externi, dar si cu cei din interior. Legat de acest lucru, in ce masura mai beneficiati de sustinerea asa-zisului "Grup de la Cluj".
M.G.: Ma leaga o relatie de prietenie solida cu Ioan Rus si cu alti colegi din organizatia Cluj. Intr-o mare familie mai exista mici neintelegeri, dar niciodata nu poate fi vorba de lupte. Intr-o mare familie se greseste si se iarta. Iar cand partidul e amenintat din afara si se pregateste de confruntare, nimeni nu-si mai pierde vremea cu lucruri neimportante.

R.: Desi nu mai detine functia de vicepresedinte, care credeti ca va fi rolul jucat in viitoarele campanii de catre Vasile Dancu, avand in vedere faptul ca s-a ocupat indeaproape de strategia partidului o perioada indelungata?
M.G.: Depinde si de Vasile Dancu. Eu nu inchid usa niciunui membru PSD care stie, vrea si poate sa se faca util partidului. Vasile stie asta si mai stie ca in acest moment interesul partidului trebuie sa primeze.

Cele mai citite

România ajunge la nivelul Poloniei în salarizare și PIB per capita, depășind Ungaria

În 2023, România a atins o performanță economică remarcabilă, avansând la nivelul Poloniei în ceea ce privește salariile și PIB-ul per capita ajustat pentru...

Călin Georgescu dă în judecată Președinția și serviciile secrete pentru dezvăluirea documentelor ce au dus la anularea alegerilor prezidențiale

Călin Georgescu a intentat un proces împotriva Administrației Prezidențiale, Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS)...

Dennis Man, desemnat cel mai bun fotbalist român al anului 2024. Premieră pentru starul Parmei

Dennis Man, atacantul lateral de la Parma, a fost votat de fanii naționalei drept cel mai bun fotbalist român al anului 2024. Aceasta este...
Ultima oră
Pe aceeași temă