Premierul ar putea avea din nou emotii din cauza pesedistilor. Astazi, la Bran, conducerea PSD decide, din nou, daca ii mai da Guvernului o sansa sau ii provoaca demiterea, in septembrie. Subiectele legate de marile framantari interne ale partidului au trecut in plan secund, Geoana sperand astfel sa scape de critici si de "solutia Nastase".
In absenta lui Ion Iliescu si a Grupului de la Cluj, liderii PSD se intrunesc pentru doua zile la Bran, intr-o sedinta neoficiala, dar cu mare miza – supravietuirea sau caderea Guvernului Tariceanu II. Dupa ce, in week-end, liderii judeteni l-au somat pe Mircea Geoana sa rupa alianta subterana cu PNL, presedintele partidului trebuie sa ia o hotarare transanta, avand in vedere ca si mai multi vicepresedinti din Biroul de Conducere s-au raliat solicitarii baronilor.
Secretarul general al partidului, Titus Corlatean, vicepresedintii Victor Ponta si Liviu Dragnea cer si ei clarificarea relatiei cu PNL si cu Tariceanu.
La adunarea de astazi de la Bran se va contura o decizie a social-democratilor, insa aceasta trebuie sa fie supusa la vot in cadrul Biroului Permanent de Conducere si la Consiliul National din septembrie, ne-a declarat Titus Corlatean.
Sustinator fervent al premierului Tariceanu, Mircea Geoana si-a surprins colegii de partid duminica, atunci cand, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax, a dat de inteles ca Guvernul PNL-UDMR nu se mai poate baza pe PSD. "Aceasta ambiguitate nu ne face bine si trebuie curmata", a spus presedintele PSD. "Guvernul liberal nu are din partea noastra nici o polita de asigurare si nu suntem dispusi sa cautionam un guvern slab si neperformant. PSD nu are acelasi drum cu PNL", a declarat Mircea Geoana. Acesta a avansat ideea ca PSD sa formeze un guvern sau o alianta cu un partid care ar accepta un program de guvernare de stanga: "In viitor, v-am spus, totul depinde de disponibilitatea oricarui potential aliat de a accepta schimbarea filosofiei de guvernare a Romaniei de la dreapta la stanga. Cine accepta acest lucru poate fi un partener pentru PSD, pentru ca ne va ajuta sa dam Romaniei o guvernare mai buna".
In afara de soarta Guvernului, sedinta de la Bran ar trebui sa contureze si raportul de forte in interiorul PSD, in contextul in care Adrian Nastase incearca sa-si recapete influenta in partid, Grupul de la Cluj i-a declarat, neoficial, razboi lui Mircea Geoana, iar Ion Iliescu este si el suparat pe seful partidului pentru ca nu i-a luat public apararea cand a fost invinuit in dosarele mineriadelor.
Contraziceri
Ion Iliescu recomanda insa PSD "sa se raporteze la PNL ca partid de opozitie constructiva". Presedintele de onoare al social-democratilor a declarat ca le recomanda colegilor de partid sa adopte o pozitie clara fata de PNL, fiindca nici un partid nu este interesat de alegeri anticipate. Ion Iliescu considera ca PSD trebuie sa ramana in opozitie, dar trebuie sa tina cont si de faptul ca exista un program legislativ si guvernamental care trebuie pus in aplicare. Prioritare sunt legea pensiilor, protectia chiriasilor evacuati si despagubirile pentru seceta, lucruri pe care PNL nu le poate face fara sprijinul PSD. Iliescu considera ca nu PSD trebuie sa fie cel care deschide calea negocierilor, ci PNL si Guvernul. Liderul social-democrat este decis sa nu participe la reuniunea de la Bran. Prin pozitia sa de aceasta data se apropie de Grupul de la Cluj.