» Executivul este asteptat sa traseze colegiile uninominale, inclusiv pentru cele patru circumscriptii nerezolvate de Comisia de cod electoral. In aceste conditii, batalia pentru colegiile bucurestene s-a dat in culise. Rezultatul va fi cunoscut miercuri.
In asteptarea reintoarcerii din concediu a premierului Tariceanu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mihai Voicu, presedinte al Comisiei de cod electoral, s-a ocupat de contabilizarea propunerilor pentru trasarea colegiilor din cele patru circumscriptii pe care parlamentarii nu le-au "rezolvat", respectiv Bucuresti, Constanta, Satu Mare si circumscriptia cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate. Comisia de cod electoral a decupat colegiile uninominale din 39 de judete, rezultatul fiind extrem de controversat. Executivul va discuta in sedinta din aceasta saptamana propunerile comisiei si va lua decizia finala in privinta celor patru circumscriptii nesolutionate. Decizia finala va apartine Executivului, care va emite o hotarare de guvern pentru decuparea colegiilor uninominale pe baza noii Legi electorale. Hotararea este asteptata la cotitura de PRM, care spera sa opreasca uninominalul prin contencios administrativ.
Reprezentantul PD-L in Comisia de cod electoral, Valentin Iliescu, l-a criticat dur ieri pe Mihai Voicu, presedintele Comisiei, pentru faptul ca i-a consultat informal pe membrii acesteia in legatura cu cele patru circumscriptii restante. "Domnul Voicu a introdus o noua practica parlamentara de comunicare. Printr-o adresa de e-mail ni
s-a solicitat un punct de vedere privind trasarea colegiilor in Constanta si Satu Mare, desi termenul Comisiei pentru elaborarea propunerilor a expirat la 19 iulie. A fost vorba de o chestiune de fatada, pentru ca jocurile sunt facute de PSD si PNL", a spus deputatul PD-L.
In acest timp, partidele isi selecteaza candidatii pentru colegiile uninominale. Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, insista sa candideze intr-unul din colegiile uninominale dintre sectorul 1, desi organizatia locala nu l-a trecut pe lista preferatilor pentru ca nu si-a depus dosarul. Olteanu spune ca a primit oferte de a candida in teritoriu, in colegii unde partidul sta mult mai bine, insa i s-a parut firesc sa candideze unde traieste, pentru a construi "o reprezentare" a cartierului sau. "Nu va inchipuiti ca umbla cainii cu covrigi in coada", a replicat Olteanu la faptul ca personalitati ale partidului, in frunte cu Ludovic Orban, Calin Popescu Tariceanu, Crin Antonescu, candideaza tot in sectorul 1, unde liberalul Andrei Chiliman a castigat un nou mandat de primar. Bogdan Olteanu a respins inca o data acuzatiile PD-L potrivit carora PNL si PSD ar pregati amanarea alegerilor prin vot uninominal. "Nu exista nici un motiv sa le amanam. PSD ar trebui sa fie un partid batut cu leuca", a spus Olteanu, precizand ca alegerile se vor tine la termenul stabilit de Constitutie, respectiv 20 sau 30 noiembrie.
Liberalii il curteaza pe ministrul Justitiei, Catalin Predoiu. Ministrul a confirmat ca i s-a propus sa candideze intr-unul dintre colegiile uninominale, dar nu a dat nici un raspuns. Predoiu a aratat ca ar prefera sa-si duca pana la capat mandatul de ministru in calitate de tehnocrat.
UDMR mizeaza pe mentinerea numarului de mandate detinute in prezent: 10 senatori si 22 de deputati. "In principiu, numarul mandatelor nu depinde de desenarea colegiilor electorale, fiindca se intra proportional in Parlament daca s-a depasit pragul electoral.
In principiu, ar trebui sa avem tot atatia parlamentari sau, eventual, mai multi, dar eu nu pot prognostica acum", a spus liderul UDMR, Markó Béla. Confruntat cu situatia in care, in judetele Harghita si Covasna, PCM a obtinut rezultate bune la alegerile locale, liderul UDMR considera ca Uniunea poate sa castige si acolo daca va avea un mesaj adecvat.
PD-L a decis sa arunce in batalia electorala si femeile. Presedintele Organizatiei de Femei a PD-L, Sulfina Barbu, a afirmat sambata ca cel putin 25% din candidatii la alegerile parlamentare din partea partidului vor fi femei. Anca Boagiu si Elena Udrea la Bucuresti, Elena Popa la Iasi, Oana Badea la Alba, Roberta Anastase la Prahova si Mariana Naghy la Timis sunt posibilele candidate.
PROTEST
» Atac la PSD si PNL
Reprezentantii PNL si PSD "si-au batut joc" de Legea votului uninominal si nu au tinut cont de ce doresc cu adevarat cetatenii, a afirmat sambata europarlamentarul PD-L Marian Jean Marinescu. El a sustinut ca decuparea colegiilor uninominale s-a facut in functie de primarii pe care PSD si PNL ii au in judet, dand exemplul colegiului in care va candida pentru un nou mandat de deputat liberalul Mihai Voicu, unde s-ar afla doar putin peste 45.000 de alegatori, in timp ce un colegiu din Craiova are 80.000 de votanti. "Asa cum e facuta legea, poti ajunge deputat si de pe locul trei, iar cel care a iesit pe primul loc in colegiul respectiv sa nu intre. Asta, pentru ca procentul obtinut intr-un colegiu mic reprezinta foarte putin fata de coeficientul electoral al judetului, la care se raporteaza rezultatele finale. Lansez acest avertisment pentru ca am vazut un colegiu mic, pe la Calafat, cu doar 47.000 de votanti, in timp ce Craiova are 80.000 de votanti – aproape dublu", a spus Marinescu.