Europarlamentarul Monica Macovei, invitată la emisiunea online “Dezbaterile României libere”, vorbeşte despre provocările prin care trece România în această săptămână, inclusiv despre controversata lege a descentralizării, adoptată de guvernul Ponta prin asumarea răspunderii.
Guvernul Ponta şi-a asumat, marţi, răspunderea pe legea descentralizării, despre care Monica Macovei declară în emisiune că, aşa cum a fost gândită de Dragnea, descentralizarea reprezintă un pericol. “Obiectivul guvernului Ponta, prin această descentralizare, este să dea bani la baronii locali, ca să strângă voturi pentru alegeri. Proiectul descentralizării este făcut şi propus de ministrul Dragnea, inculpat pentru fraudarea referendumului. De ce trebuie să fie un ministru inculpat care să facă descentralizarea în România? De ce trebuie să avem un ministru inculpat în Guvernul României, nu mai există cineva în PSD care să ia această funcţie?”
Macovei declară că: “Nu am niciun fel de încredere într-un ministru inculpat, ca Dragnea.” Europarlamentarul consideră că legea descentralizării a fost asumată în parlament de către guvernul Ponta pentru a trece mai repede, “ca banii să ajungă mai rapid la baronii locali.” Legea descentralizării a fost asumată fără dezbatere publică.
Monica Macovei declară că sunt două lucruri pe care Ponta trebuia să le facă: “să-l revoce pe Dragnea din guvern şi doi, să fi răspuns solicitărilor societăţii civile de a dezbate proiectul descentralizării.”
“Pericolul din această săptămână este descentralizarea. Au mai fost guverne care au venit cu asumarea răspunderii sau cu ordonanţe de urgenţă, dar nu aveau această majoritate.” În aceste condiţii Macovei consideră că nu se justifică graba guvernului Ponta de a trece mai rapid prin parlament legea descentralizării.
Republica Moldova, tot mai aproape de România/UE
La sfârşitul acestei luni, Republica Moldova va semna cu Uniunea Europeană, la Vilnius, Acordul de Asociere cu UE, care va avea mai multe prevederi, printre care şi un acord de schimb liber pentru comerţ, în baza căruia moldovenii vor putea introduce pe piaţa europeană produse proprii fără taxe. Europarlamentarul Monica Macovei spune că Republica Moldova trebuie să mai reziste puţin presiunii exercitate asupra sa de Fderaţia Rusă. Un astfel de episod a fost cel în care Rusia a impus un embargo vinului moldovenesc, la care, drept răspuns, UE a mărit cota de vin de pe piaţă, destinată moldovenilor. Europarlamentarul mai spune că Moldova trebuie să capete treptat independenţă energetică faţă de Rusia.
“Acum câteva zile preşedintele Comisiei Europene, Barroso, a anunţat că al doilea raport al CE privind aplicarea măsurilor necesare eliminării vizelor pentru Republica Moldova este pozitiv.” În urma rapoartelor pozitive primite de Moldova, la Vilnius, se va propune luna aceasta eliminarea vizelor pentru moldoveni. “Paşii următori sunt Parlamentul European să voteze şi Consiliul, la fel, să spună da. Previziunea mea este că în 2014 se vor ridica vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova.”
Premierul Victor Ponta a fost şi el prezent la întâlnirea dintre Barroso şi premierul moldovean Iurie Leancă. “Nu ştiu cum a ajuns Ponta acolo, nu mă interesează. Dar e clar că nu are niciun merit în problema Republicii Moldova. Eu sunt preşedinta comisiei de cooperare între Uniunea Europeană şi Republica Moldova din 2009, de când sunt în Parlamentul European. Sunt şi membrii PSD, europarlamentari, în această comisie şi îmi aduc aminte că ani de zile, în aceste comisii, în care noi votam, psd-iştii votau alături de Partidul Comunist din Republica Moldova. ”
Justiţia, cuiul din pantoful guvernului Ponta
Monica Macovei consideră că justiţia este o problemă constantă pentru guvernul Ponta. Ea spune că interesul celor din USL este să se ferească de dosare şi nu să nu mai fure. Ea aminteşte de cazul Dragnea – Papici, când Lucian Papici, pe atunci şef al DNA, a fost demis de procurorul general Tiberiu Niţu, după ce a instrumentat un dosar în care era inculpat vicepremierul Liviu Dragnea.
Europarlamentarul consideră că nu sunt mulţi procurori foarte buni la momentul actual, motiv pentru care cei cu merite ar trebuie promovaţi.
Monica Macovei spune că Ponta intervine mereu în demersurile justiţie, drept dovadă fiind cazul liceului Bolintineanu, cu fraudarea Bacalaureatului. Ea spune că Ponta nu trebuia să oprească ancheta care fusese demarată.
Monica Macovei consideră că Agenţia Naţională de Integritate deranjează membrii guvernului Ponta, deoarece “nu le mai plac incompatibilităţile şi conflictele de interese şi vor să le elimine.”
“Legea este ca să o respecţi, ca eu, Monica, sau premierul, sau ministrul X, să ne adaptăm comportamentul la lege. Asta înseamnă stat de drept. Nu ca eu să schimb legea de câte ori nu-mi convine. În loc să mă ocup de primarii care sunt incompatibili, să pun alţii în loc, eu schimb legea.”
Guvernul Ponta omoară economia
Macovei este de părere că acţiunile lui Ponta “omoară economia”. “Îşi bate joc de sistemul privat, îl omoară. Pleacă investitorii pe care îi avem. Pe alţii nu-i aduci.” Una din problemele economiei în România o reprezintă şi aparatul bugetar supradimensionat şi ineficient.
“Sunt convinsă că USL vrea să menţină sectorul bugetar aşa cum e, chiar o să-l şi mărească… Statul supradimensionat este suportat de cei care plătesc taxe şi impozite.” Macovei declară că inclusiv bugetarii au de pierdut, pentru că se împarte aceeaşi plăcintă la mult mai multă lume. “Ăsta este electoratul USL, pe care încearcă să-l cumpere.”
“În realitate cea mai bună protecţie socială este un loc de muncă, nu să dai doar ajutor de şomaj. Guvernul trebuie să facă totul ca sistemul privat să o ducă bine. Când sectorul privat o va duce bine şi se vor crea noi locuri de muncă, se vor plăti mai puţine ajutoare de şomaj.” Macovei declară că guvernul Ponta introduce 29 de taxe din 2014, ceea ce afectează grav mediului privat, care de altfel a şi reacţionat la aceste măsuri.
Înfiinţarea instituţiei Procurorului European
Monica Macovei vorbeşte şi despre intenţia Bruxelles-ului de a introduce instituţia Procurorului European, care va susţine departamentele naţionale, precum Departamentul Naţional Anticorupţie, în lupta contra fraudării fondurilor europene, sau care va putea prelua iniţiativa în astfel de dosare, în cazul în care instituţiile naţionale nu-şi fac treaba.
“Procurorul European va fi unul singur, dar în cadrul acestei insituţii va fi desemnat câte unul pentru fiecare ţară, deci 28 în total. Ei vor avea puteri de percheziţie, de interceptare, de filmare, toate puterile pe care le au procurorii naţionali.”
“Dacă va fi un caz din România sau unul în care vor fi implicaţi şi români, va trimite în judecată procurorul european la instanţa din România.” Macovei spune că pentru astfel de proiecte de regulă se cere aprobarea în Parlamentul European, iar unele ţări ca Olanda sau Marea Britanie au refuzat pe motiv că ele se descurcă foarte bine cu propriile sisteme naţionale.
“Cum s-a întâmplat la noi: trei comisii din parlament, inclusiv cea pentru apărare, au votat da, după care s-au dus la comisia pentru afaceri europene, condusă de inculpatul Relu Fenechiu şi el a spus nu. Chiar a spus public: dar ce e aia, justiţie peste justiţie? Deci a spus nu, apoi Zgonea a spus nu şi aşa a plecat la Bruxelles.”
Întrebată de efectele unui nou raport negativ, pe justiţie, la adresa României, Monica Macovei declară că “Din cauza asta nu intrăm în Schengen. Nu din alte cauze, de rasism sau ce minciuni mai spune Ponta.”
Monica Macovei spune că la vizita în SUA Ponta a fost întrebat de vicepreşedintele Joe Biden, scurt: “Ce faci cu România?” – “Dramatică întrebare! Din păcate, la noi, lumea nu i-a acordat o atenţie prea mare acestei idei. Te întreabă vicepreşedintele SUA ce faci cu ţara ta. Oamenii ăia văd ce se întâmplă. O duci la dictatură, la faliment, îţi baţi joc de justiţie?”