Bisericile romanesti din strainatate s-au pus la dispozitia Guvernului pentru a instala direct in "casa Domnului" sectii de votare pentru euroalegeri si pentru referendum. In timp ce in Franta o sectie de vot a fost improvizata intr-un hotel, Ministerul de Externe a infiintat circumscriptii de vot intr-o serie de tari exotice, unde nu prea gasesti picior de roman: Vietnam, Coreea de Nord, Zimbabwe, Kenya, Senegal, Iran.
Ministerul de Externe a improvizat pe ultima suta de metri mai multe sectii de votare in strainatate, in contextul acuzelor aduse de o serie de partide si de seful statului privind proasta organizare a alegerilor in diaspora. Romanii din strainatate au trimis zeci de scrisori la toate institutiile statului cu atributii in organizarea alegerilor, in special la Presedintie, criticand faptul ca li se ia dreptul de a vota deoarece ar trebui sa faca sute de kilometri pana la prima sectie de votare. Aceasta problema era consemnata de catre romanii din Italia, Spania, Franta, SUA. MAE a infiintat intr-o serie de tari sectii de votare in sali nu tocmai corespunzatoare pentru procesul electoral, cum ar fi bisericile (implicandu-i pe clerici in politica), dar si in imobile inchiriate. Totodata, Externele au cerut ajutorul autoritatilor locale, in special in Spania, pentru a infiinta circumscriptii electorale in unele localitati unde sunt romani in numar mare.
In Statele Unite ale Americii, guvernul a recurs la ajutorul bisericilor romanesti, ortodoxe, greco-catolice si baptiste, pentru a instala unsprezece mari sectii de votare. Mai intai au fost infiintate circumscriptii de vot la ambasada, la sediile consulare, la consulatele onorifice: la Washington (ambasada), la Chicago (consulat general), Indianapolis (consulat onorific), Los Angeles (consulat general), Las Vegas (consulat onorific). Dar au fost infiintate sectii de votare si la Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Treime" din Michigan, Biserica Ortodoxa Romana "Sfanta Maria" din Minnesota, Biserica Baptista "Betesda" din Orange Caunty, Biserica Baptista "Drumul Crucii" din Riverside, in sala sociala a Bisericii Ortodoxe Romane "Sfintii Imparati Constantin si Elena" din Atlanta, la Misiunea ortodoxa romana "Sfanta Maria din Magdala" din Huston, Biserica Greco-catolica "Sfanta Elena" din Cleveland, casa parohiala a BOR "Sfantu Dumitru" din Bridgeport, Biserica Ortodoxa Romana "Coborarea Sfantului Duh" din Philadelphia si Biserica baptista din Denver, Colorado. In Israel, o sectie de votare a fost improvizata in biblioteca Bisericii Ortodoxe romanesti din Ierusalim.
In Spania, unde traiesc mai multe sute de mii de romani, MAE a infiintat mai multe sectii de votare. Potrivit unor surse din preajma sefului statului, la Palatul Cotroceni au venit sute de scrisori de protest ale romanilor din Spania care anuntau ca nu se pot deplasa sute de kilometri pentru a vota. Initial, PD a sugerat Guvernului sa propuna autoritatilor locale spaniole, in virtutea unor intelegeri la nivelul UE, organizarea de sectii de vot in cladirea primariilor in orasele unde exista comunitati mari de romani. Mai mult, Partidul Popular European ar fi fost de acord sa puna la dispozitia romanilor sediile primariilor detinute de aceasta formatiune in Spania. Insa Guvernul nu s-a folosit de aceasta oportunitate, decat in cazuri raslete. Astfel, in Spania, au fost infiintate sectii de votare la Madrid (la ambasada), la Barcelona (la consulatul general), la Servilla (consulat general), la Castellon (in pavilionul "La Pergola Municipal"), in Zaragoza (la Centrul Civic "San Jose"), la Alcala de Henares (in sediul primariei). In Italia, au fost instalate sectii de vot mai les in zona centrala si de nord: Roma, Florenta, Milano, Padova, Torino, Bari. In Germania au fost instalate circumscriptii in sase orase (Berlin, Bonn, Stuttgart, Hamburg, Muchen), atat la ambasada, cat si la consulate generale si onorifice. In Franta sunt sase sectii de vot: la Paris, Strasbourg, Marsillia, Nantes, Lyon. La Bordeaux, o sectie de vot a fost improvizata in hotelul Kyriad.
Sectii de votare au fost infiintate si in Vietnam, Zimbabwe, Republica Democrata Coreana, Pakistan, Libia, Malaiezia, Kenia, Iran, Senegal, Algeria. In schimb, MAE nu spune nimic despre infiintarea de sectii de votare in teatrele de razboi, unde se afla soldatii romani, in Afganistan, Irak si Kosovo.