Europarlamentarul Monica Macovei, în calitate de simplu cetăţean al României, a transmis comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei mai multe propuneri de modificare, între care eliminarea prezumării licite a averilor, Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, introducerea unei proceduri de încetare a mandatului premierului (în oglindă cu cel de numire de către preşedintele ţării), eliminarea totală a imunităţii parlamentare pentru fapte penale, competenţa de judecare a parlamentarilor să rămână la Înalta Curte , chiar dacă parlamentarul îşi dă demisia sau îşi pierde mandatul.
Premierul Victor Ponta a anunţat deja că PSD, PNL, PDL, UDMR nu sunt de acord cu eliminarea alineatului din Constituţie care prezumă dobîndirea licită a averilor, primul punct din cererile lui Macovei. De asemenea, nici nu se renunţă la o cameră parlamentară, păstrându-se Senatul, care va fi cameră decizională a comunităţilor locale, rezultate după noua organizare administrativ- teritorială a ţării.
Macovei: Prezumţia licită a averilor din Constituţie protejează averile dobândite ilegal
Monica Macovei a transmis României Libere cererile sale de revizuire a Constituţiei.
La primul punct a cerut, în calitate de simplu cetăţean, ca articolul 44, aliniatul 8 (care prezumă averea ca dobândită licit) din actuala Constituţie să fie eliminat pentru „a face posibilă aplicarea legislaţiei europene în materia confiscării în domeniul crimei organizate şi terorismului”. Monica Macovei susţine că „Nu există astfel de prevederi în Constituţiile altor state din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Canada, cu excepţia Repulicii Moldova, care a preluat prevederea din constituţia României”. Potrivit Monicăi Macovei, proprietatea este garantată de alte aliniate exitente în Constituţie, singurul efect juridic al prezumării licite fiind protecţia averilor dobândite ilicit sau ilegal. De altfel, susţine Macovei, nici Convenţia Europeană a drepturilor Omului nu face referiri la prezumarea dobândirii licite a averilor, ci doar la respectarea bunurilor persoanelor fizice şi juridice.
Monica Macovei mai cere un Parlament format dintr+o singură cameră, cu 300 de parlamentari, cere introducerea unei proceduri de încetare a mandatului premierului ( în oglindă cu procedura de numire). De asemenea, suspendarea preşedintelui ţării să fie iniţiativa Parlamentului, însă să fie stabilită de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa cum recomandă Comisia de la Veneţia.
O altă propunere a Monicăi Macovei este eliminarea totală a imunităţii parlamentarilor în materie penală (percheziţia, reţinerea , arestarea este făcută doar cu avizul Parlamentului-nn), iar competenţa de judecare a parlamentarului să rămână la Înalta Curte chiar dacă cel trimis în judecată îşi pierde calitatea de parlamentar ( prin demisie, cum a făcut de mai multe ori Dan voiculescu, sau expirarea mandatului).
Parlamentarii să fie incompatibili cu exercitarea profesiei de avocat
O altă modificare propusă de Macovei este introducerea incompatibilităţii pentru parlamentari de a exercita profesia de avocat pentru a elimina posibilitatea acestora de a încheia contracte cu instituţii publice pe bayă de clientelism sau de a influenţa procesul legislativ în favoarea unui client.
În cazul ordonanţei de urgenţă, Parlamentul să o aprobe sau să o respingă în maximuum cinci zile, aşa cum recomandă Comisia de la Veneţia ( termen limită-nn), iar în privinţa instituţiei Avocatul Poporului – menţinerea principiilor din actuala Constituţie, care asigură independenţa instituţiei.