16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportDestituirile prefectilor sunt contestate de Partidul Democrat

Destituirile prefectilor sunt contestate de Partidul Democrat

Invocand necesitatea mobilitatii inaltilor functionari publici, Guvernul a decis sa inlocuiasca sase prefecti, dintre care cinci primisera la evaluare calificative foarte bune. In locul lor au fost puse persoane controversate.
De pilda, prefectul de Ialomita: refuzat la parlamentare, dat afara de la Directia Sanitar-Veterinara.

Prefectul de Hunedoara este audiat de DIICOT intr-un dosar de delapidare si spalare de bani.

Guvernul Tariceanu a trecut la inlocuirea prefectilor care au apartinut PD, starnind proteste vehemente din partea fostilor parteneri de guvernare. Acestia au acuzat ca, dupa modelul PSD, liberalii au politizat institutia prefecturii, fara sa tina cont ca, pe baza unei legi adoptate in 2006 chiar de ei in colaborare cu PD, reprezentantii Executivului in teritoriu au fost declarati inalti functionari publici. Folosind drept pretext necesitatea rotirii cadrelor, Guvernul a asezat in aceste fotolii, deocamdata intermar, persoane controversate, dar fidele PNL, care au avut de-a face cu organele de ancheta penala.

Exemplul prezentat de PD il reprezinta noul prefect al judetului Ialomita, Stelian Caramitru. Senatorul democrat Maria Petre a dezvaluit ca Stelian Caramitru (viceprimar in Urziceni intre 2001 si 2004) a fost refuzat de conducerea Aliantei D.A., care nu i-a permis sa candideze pentru parlamentare in toamna lui 2004, deoarece a fost acuzat de "Coalitia pentru un Parlament curat" ca ar fi fost implicat in mai multe afaceri dubioase ce fac obiectul unor dosare penale. Maria Petre a afirmat ca actualul prefect a fost acuzat de implicare, in calitate de viceprimar, in mai multe tranzactii cu terenuri si in privatizarea controversata a unei societati de stat. Senatorul PD ne-a mai declarat ca totusi Stelian Caramitru a fost rasplatit pentru fidelitatea sa fata de PNL cu un post de director general la Agentia Nationala Sanitar-Veterinara. "Insa a fost repede demis din aceasta functie pentru incompetenta in gestionarea crizei aviare de anul trecut", precizeaza Petre.

Noul prefect de Hunedoara, Dan Aurel Pricajean, cunoscut si el ca fiind un fidel al PNL, a fost audiat in primavara acestui an de DIICOT – Biroul Teritorial Hunedoara intr-un dosar penal in care sase persoane  sunt cercetate pentru delapidare si spalare de bani. Pricajean este acuzat ca ar fi avut relatii comerciale cu persoanele investigate prin fima Autocar Serv SRL Orastie, la care a fost administrator unic.
Un personaj controversat este si prefectul interimar al judetului Arges, Ion Popa, care a ocupat functia de subprefect in perioada 2005-2007. Acesta a fost acuzat in presa locala ca ar fi fost implicat in retrocedarea, considerata frauduloasa, a unei parti din padurea Trivale din Pitesti.
Prefectul de Dolj, Silviu Dumitru, si-a inceput cariera ca sculer-matriter la CFR, dar a avansat ca tehnician, contabil-sef si apoi economist, ajungand in cele din urma director la Banca Romaneasca, filiala Dolj. In 2005, Dumitru a fost numit de PNL director al Finantelor Publice. In aceasta calitate, actualul prefect a intrat in conflict cu Curtea de Conturi. Inspectorii de la Curtea de Conturi i-au reprosat lui Dumitru ca intarzie foarte mult recuperarea unor creante bugetare de 1200 de miliarde. Aceste datorii la stat fac obiectul unui dosar penal la DNA, pe baza unor plangeri depuse de Curtea de Conturi. Inspectorii fiscali au solicitat procurorilor anticoruptie sa ancheteze daca Directia de Finante condusa de Dumitru a dat dovada de complicitate cu firmele datoare la stat sau de neglijenta in serviciu.

Reactia PSD
Vicepresedintele PSD Ilie Sarbu sustine ca pozitia secretarului general al PD este una "ipocrita, dezamagitoare si surprinzatoare". "Rezultatele reformei administratiei marca PD o stim cu totii. Prefectii PSD au fost inlocuiti in corpore", a mai spus Sarbu.

Reforma, Inapoi!
Vicepresedintele PD Gheorghe Barbu crede ca prin schimbarea prefectilor Guvernul a dus administratia publica inapoi cu patru ani prin oprirea procesului de descentralizare.

"Sa atace In contencios!"
Partidul Democrat recomanda prefectilor care au fost demisi si care au provenit din PD sa atace in contencios administrativ decizia Guvernului. "Acestia au toate sansele sa castige, avand in vedere ca au fost schimbati pe criterii politice", a declarat ieri secretarul general al partidului, Vasile Blaga. Liderul PD i-a sfatuit pe cei demisi sa ramana in corpul inaltilor functionari publici si sa-si faca "cu demnitate treaba si sa-si indeplineasca sarcinile de serviciu". Blaga a criticat in termeni duri decizia Executivului de a-i schimba pe prefectii care au apartinut PD. "Singura motivatie a acestei masuri este pur politica. Modul in care prefectii au fost schimbati reprezinta o lovitura grea pentru reforma administratiei publice, PNL tratand problema depolitizarii la fel ca PSD", a mai spus Blaga. Liderul PD a acuzat Guvernul de epurari politice, sustinand ca pe lista celor care urmeaza a fi schimbati se afla si liberalii apropiati de PLD, cum ar fi prefectii de Vaslui, Botosani sau Suceava.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă