2.7 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSportDeputaţii PSD şi PNL critică scrisoarea lui Băsescu privind urgentarea adoptării unor...

Deputaţii PSD şi PNL critică scrisoarea lui Băsescu privind urgentarea adoptării unor legi

Deputaţii PSD şi PNL au criticat, luni, în plen, scrisoarea lui Traian Băsescu de urgentare a adoptării unor legi, citită de Roberta Anastase, apreciind că acest text a fost trimis din exces de zel, nu reprezintă nimic constituţional, iar Anastase menţionând că este firească informarea plenului, scrie Mediafax.

Criticile opoziţiei au venit după ce preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a citit în plen scrisoarea şefului statului care roagă Parlamentul să urgenteze adoptarea unor legi din domeniul justiţiei.

Liderul grupului PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că, potrivit Constituţiei, nu preşedintele, ci primul ministru trebuia să trimită Parlamentului scrisori privind adoptarea unor proiecte de lege şi a propus returnarea scrisorii la Preşedinţie, cu menţiunea „greşit adresant”. Mihăiţă Calimente (PNL) a adăugat că scrisoarea a fost trimisă Parlamentului „din exces de zel, pentru că ea nu reprezintă nimic din punct de vedere constituţional”.

Deputatul PSD Bogdan Niculescu Duvăz a spus că „nu are nicun fel de suport constituţional această scrisoare citită în plen”.

El a criticat faptul că Roberta Anastase a citit în plen o scrisoare care îi era adresată ei.

Florin Iordache (PSD) a arătat că proiectele de lege pentru care Băsescu solicită adoptarea se află în dezbaterea Comisiei juridice şi nu pot fi finalizate, spre exemplu, pentru că Ministerul Justiţiei a trimis într-o singură zi 94 de pagini de modificare a Codului Penal. „Ce vină are Parlamentul dacă Ministerul Justiţiei vine în ultima zi cu 94 de pagini de modificări. Această scrisoare acoperă neputinţa Guvernului, respectiv a Ministerului Justiţiei”, a susţinut Iordache.

În replică, Roberta Anastase a spus că Biroul Permanent a decis ca plenul să fie informat „în mod firesc” legat de scrisoarea preşedintelui, iar adresarea şefului statului nu a fost ireverenţioasă deoarece acesta a venit cu o rugăminte.

„Toate legile invocate ţin de existenţa noastră în UE, de mecanismul de verificare şi cooperare. Preşedintele doar a ţinut să atragă atenţia asupra adoptării urgente a acestora”, a menţionat Anastase.

Daniel Buda (PDL) a spus că preşedintele României este responsabil cu ce se întâmplă în legătură cu ţara noastră, cu Mecanismul de cooperare şi verificare şi a spus că faptul că Ministerul Justiţiei a trimis 95 de pagini de amendamente arată că Guvernul lucrează.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, luni, o nouă scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, în care revine asupra „rugăminţii” de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea modificărilor la statutul judecătorilor şi procurorilor şi a legii asistenţei sociale.

„Revin cu această scrisoare asupra unei rugăminţi adresate dumneavoastră în data de 20 octombrie 2011, de a acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a următoarelor proiecte de acte normative: proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară; proiectul legii asistenţei sociale”, se arată în scrisoarea trimisă de preşedintele Băsescu preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Mircea Geoană şi Roberta Anastase, potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale.

Şeful statului precizează că, pe lângă aceste două proiecte de acte normative, adresează rugămintea de a avea în vedere şi urgentarea adoptării următoarelor acte normative: proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Codului penal şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii penale; proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor măsuri necesare intrării în vigoare a Legii nr. 287/2008 privind Codul Civil, proiectul de lege privind statutul personalului de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea; proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (confiscarea extinsă); proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în vederea îmbunătăţirii activităţii de valorificare a bunurilor sechestrate sau după caz, intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului.

„Toate aceste proiecte, odată adoptate, ar îmbunătăţi cadrul legislativ în materia reformării sistemului judiciar din România şi s-ar înscrie în îndeplinirea de către România a condiţionalităţilor şi recomandărilor prevăzute în ultimul Raport de ţară privind progresele României în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei”, se mai arată în scrisoarea şefului statului.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis şi în 20 octombrie o scrisoare preşedinţilor celor două Camere, adresând rugămintea de a se acorda o atenţie deosebită în adoptarea de către Parlament, cât mai urgent posibil, a proiectului de modificare a Legii statutului magistraţilor şi a proiectului legii asistenţei sociale.

Cele mai citite

iPhone Air ar putea fi lansat la sfârșitul acestui an

Apple ar putea lansa în acest an un nou model de iPhone sub denumirea iPhone 17 Air, un dispozitiv care se anunță a fi...

Amenințări șocante după eliminarea lui Arsenal din FA Cup! Soția lui Kai Havertz, ținta fanilor furioși

Soția fotbalistului german Kai Havertz a fost ținta unor amenințări șocante pe rețelele de socializare, după ce Arsenal a fost eliminată din FA Cup...

Dorinel Munteanu, sceptic față de numirea lui Ovidiu Burcă la Oțelul Galați. „Nimeni nu va egala rezultatele mele”

Dorinel Munteanu, cel mai selecționat jucător din istoria echipei naționale a României, a vorbit despre plecarea sa de la Oțelul Galați și despre viitorul...
Ultima oră
Pe aceeași temă