“De joi, am înlocuitor la conducerea Guvernului, care are dreptul de a mă reprezenta în totalitate, dacă e ceva care apare într-o oră, două ore, domnul vicepremier Oprea are puteri depline”, a anunţat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta nu exclude posibilitatea să-l aibă „înlocuitor” pe Gabriel Oprea inclusiv la şedinţa CSAT în cazul în care preşedintele Traian Băsescu o va convoca în perioada în care el este în concediu.
De ce a fost ales Gabriel Oprea (UNPR) în dauna celorlalţi doi vicepremieri – Liviu Dragnea (PSD) şi Daniel Chiţoiu (PNL)?.
Reprezentantul PNL este exclus din start, în urma unei prevederi din protocolul USL.
Citeşte şi Numai în pielea lui Ponta să nu fii. Cui să-i laşi cheile guvernării?
Acest act prevede că structura Guvernului va conţine cel puţin o funcţie de vicepremier care reprezintă partidul din care face parte primul-ministru şi care va fi desemnat înlocuitor de drept al primului-ministru. Ulterior semnării protocolului, UNPR a aderat la USL, iar drepturile acestei formaţiuni au fost incluse în cele ale PSD, pentru a evita reînregistrarea documentului la tribunal.
Practic, Victor Ponta avea de ales între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea. Anunţul premierului a venit, însă, în contextul în care Liviu Dragnea a fost chemat la DNA în dosarul fraudării referendumului.
Atribuţiile vicepremierilor sunt stabilite prin decizie a primului-ministru iar referirea lui Ponta privind “puterile depline” conduce la ideea că Oprea va prelua toate atribuţiile premierului.
Potrivit legii de organizare a Guvernului, premierul conduce Guvernul şi coordonează activitatea membrilor acestuia. El reprezintă Guvernul în relaţiile acestuia cu Parlamentul, Preşedintele României, Curtea Supremă de Justiţie, Curtea Constituţională, Curtea de Conturi, Ministerul Public, celelalte autorităţi şi instituţii publice, sindicatele, precum şi în relaţiile internaţionale.
Trecut tumultos
Practic, în fruntea Guvernului Ponta a ajuns, fie şi temporar, un personaj acuzat de liderii PSD de trădare.
Oprea a părăsit PSD în 2009 după ce social-democraţii l-au lăsat fără portofoliul Internelor, acuzându-l că l-a numit pe Virgil Ardelean în fruntea DGIPI fără a consulta partidul.
Oprea a părăsit PSD şi a format UNPR, partid cu care a pus umărul la formarea Guvernului Boc 2, unde a deţinut portofoliul Apărării.
UNPR a fost un partid alcătuit din parlamentari racolaţi în special din PSD, dar şi din PNL, ceea i-a atras lui Oprea atacurile social-democraţilor. “Cei care sunt ofiteri acoperiţi, cei cu dosare penale carora le promite Oprea că le rezolvă, cei care vand voturi pentru bani s-au cam dus de la noi. Fiecare pădure are uscături, noi ne-am cam curăţat uscăturile. Trădatorii şi ofiterii acoperiti au plecat la UNPR”, a comentat Victor Ponta.
Nici Gabriel Oprea nu s-a lăsat mai prejos: Nu am vorbit despre Victor Ponta, pentru că i-am dus copilul la biserica, cu toate ca Victor Ponta nu are nici un Dumnezeu! Am plecat din PSD şi mi-am dat demisia din funcţia de ministru al MAI fiindcă nu am vrut să aduc crima organizată în Guvern. Şi ştie bine acest lucru Victor Ponta!”
În mai 2012, însă, Gabriel Oprea a pus umărul la votarea de către Parlament a Guvernului Ponta. “Şi acum am rămas între noi pesediştii”, a fost comentariul cu care Ponta a deschis negocierile, după plecarea liberalului Mihai Voicu de la întâlnirea cu UNPR.
“Rămânem consecvenţi, pentru stabilitate. Victor Ponta îmi este prieten, totuşi”, a explicat Oprea votul UNPR.