Poate mulţi dintre voi se întrebau cu ce-şi mai umple timpul vicepremierul fără portofoliu Gabriel Oprea, numit de unii „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase”, de alţii „interesul naţional” şi, doar de rău-voitori desigur, „cumătrul lui Victor Ponta”. Premierul ne-a lămurit însă luni: „domnul Oprea” va conduce Guvernul în locul său, pe perioada concediului.
Cu greu găseşti în fruntea ţării o persoană mai necarismatică şi mai controversată decât Gabriel Oprea, un general avansat la foc automat şi şef al unuia dintre partidele de neînţeles din România, UNPR (să-i dăm doar iniţialele pentru că oricum nu contează ce reprezintă acestea). De când s-a renunţat la fuziunea dintre partidul lui Oprea şi PSD, ce trebuia să aibă loc anul acesta şi în urma căreia UNPR ar fi trebuit să primească două posturi de vicepreşedinte, parcă şi uitasem că în guvern mai există un vicepremier, în afară de Liviu Dragnea. Explicabil poate, dacă avem în vedere faptul că responsabilitatea lui Oprea ţinea de „siguranţa naţională”, iar cum România, slavă Domnului, nu a intrat în nici un război în ultima perioadă nici generalul nu a avut multă treabă la birou. Sau poate ar trebui să înţelegem că tocmai pentru că vicepremierul cu pricina a muncit pe brânci în ultimile luni, trăieşte România acum în pace şi linişte şi doar răutăcioşi pot fi numiţi cei care spun că Gabriel Oprea a primit, în realitate, un loc de muncă echivalent cu un abonament la Spa, drept recompensă pentru că a ajutat USL să răstoarne anul trecut Guvernul Ungureanu.
Citeşte şi Două teste de integritate (şi supravieţuire) pentru Ponta şi Dragnea
Dar dacă tot am aflat că vicepremierul „din umbră” a lăsat odihna binemeritată şi ne va conduce în următoarele săptămâni, ar fi bine să ne reamintim cine este Gabriel Oprea.
Actualul vicepremier a ajuns în prim-plan în timpul Guvernului Năstase, când a ocupat pe rând funcţia de secretar de stat, prefect de Bucureşti şi ministru delegat pentru Administraţie. Din această perioadă i se trage porecla de „şeful mafiei personale a lui Adrian Năstase” aşa cum l-a numit Traian Băsescu. Într-un mod imprudent, s-a dovedit ulterior, pentru „şeful mafiei” era la vremea respectivă apropiat de grupul de afacerişti Adrian Petrache, Alexandru Bittner şi Dorin Cocoş, din care ultimul va trece cu arme, bagaje şi chiar nevastă în tabăra prezidenţială. Cam tot din perioada Năstase, datează şi legăturile despre care vorbea ulterior Mohammad Munaf, dintre Gabriel Oprea şi teroristul numărul 1 al României, Omar Hayssam.
Gabriel Oprea îşi datorează totuşi consacrarea pe scena politică lui Traian Băsescu şi liderilor PDL care l-au luat la guvernare după 2009, împreună cu partidul oportunist pe care-l înfiinţase din dezertorii de la mai multe formaţiuni, printre care şi PSD. Cu un an înainte, „reevaluatul Oprea” fusese numit chiar ministru de interne în Guvernul Boc, funcţie în care a stat doar o lună. În 2012, „şeful mafiei lui Adrian Năstase” a servit din nou „interesul naţional” când şi-a schimbat tabăra şi l-a ajutat acum pe cumătrul Victor Ponta (i-a botezat unul din copii) să pună mâna pe putere, fiind recompensat pentru trădarea PDL cu funcţia de vicepremier. O carieră politică „model” pentru Gabriel Oprea, egalată doar de ascensiunea sa militară incredibilă pe timp de pace, care i-a bulversat până şi pe reprezentanţii SUA în România. Potrivit unei stenograme wikileaks, citate de gândul.info, un oficial de la Ambasada americană scria că este “neclar cum şi când a avansat Oprea de la căpitan, în 1993, la maior, locotenent colonel, colonel”. „A fost promovat general de brigadă cu o stea în noiembrie 2001, a primit a doua stea în 2003, pe cea de-a treia în 2008 şi pe cea de-a patra în 2009”.
Citeşte şi Eurobarometru: E de bine sau de rǎu?
Nu lipsit de interes ar fi să amintim şi care era părerea lui Victor Ponta despre Gabriel Oprea, pe vremea când nu erau încă aliaţi politici. „Tradătorii şi ofiţerii acoperiţi au plecat la UNPR”, spune Ponta în octombrie 2012.
Nu este nimic neobişnuit ca premierul să plece în concediu, numai că, din cauza modului iresponsabil în care acesta şi-a ales adjuncţii, s-a trezit acum în faţa unei mari probleme: să-l lase în fruntea Guvernului pe Liviu Dragnea, proaspăt chemat la DNA şi care, în viitorul apropiat, va fi trimis probabil în judecată pentru fraude la referendum? La grijile pe care le are acum Dragnea pe cap, numai la treburile guvernării nu se poate gândi, asta e clar. A doua variantă ar fi fost să-l lase pe liberalul Daniel Chiţoiu, dar cum relaţiile dintre cele două partide nu mai sunt aşa de bune, a căzut şi aceasta. Ponta a ales, iată, a treia soluţie şi i-a dat „puteri depline” lui Gabriel Oprea, cel evaluat şi reevaluat, periodic, de preşedinte. Numai în pielea lui Ponta să nu fii acum. Dacă după ce se întoarce din concediu descoperă că „domnul Oprea” i-a predat guvernarea lui Traian Băsescu?