2.4 C
București
luni, 30 decembrie 2024
AcasăSportDe 40 de zile la Cotroceni. Declaraţiile şi faptele lui Crin Antonescu...

De 40 de zile la Cotroceni. Declaraţiile şi faptele lui Crin Antonescu la limita Constituţiei

Crin Antonescu s-a instalat la Palatul Cotroceni pe 10 iulie, după ce majoritatea parlamentară deţinută de USL a votat, pe repede-înainte, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Sâmbătă se împlinesc, prin urmare, 40 de zile de interimat al liderului liberal. 40 de zile în care Crin Antonescu nu numai că nu a reuşit să evite greşelile preşedintelui suspendat, dar a avut aproape zilnic manifestări susceptibile a fi considerate încălcări grave ale atribuţiilor conferite de Constituţie.

Nu în ultimul rând, Antonescu a mers la Guvern (după videoconferinţa cu primarii şi prefecţii pe tema mini-recensământului de după referendum) şi i-a convocat pe unii miniştri la Palatul Cotroceni. De ce? „Am dreptul să mă informez direct de la miniştri de modul în care funcţionează aceste instituţii”, ne-a spus Antonescu, după convocarea la Cotroceni, miercuri seara, a miniştrilor Radu Stroe şi Corneliu Dobriţoiu.

Mitingurile USL şi declaraţiile de campanie

Chiar dacă ar trebui, din postura de preşedinte, fie el şi interimar, să fie deasupra partidelor şi a bătăliei politice, Antonescu nu s-a sfiit să participe şi să vorbească la mitingurile USL organizate în campania pentru suspendarea lui Traian Băsescu.

Dacă, la Timişoara, declara că preşedintele suspendat s-ar fi ascuns la Revoluţia din ’89 „într-un birou al nomenclaturii comuniste”, de la Romexpo Antonescu i-a îndemnat pe români să voteze pe 29 iulie „pentru a-l da jos pe Traian Băsescu şi pentru a-l vedea la închisoare împreună cu Videanu, pentru banii furaţi”.

Când s-au ridicat însă semne de întrebare pe tema implicării sale făţişe în campania USL, Antonescu a răspuns cu seninătate: „Socotesc că nu încalc nu doar vreo lege, dar nici măcar o regulă nescrisă a statutului fie şi al unui preşedinte interimar, atât timp cât mă pronunţ, fie şi în cadrul unui miting, pentru participarea cetăţenilor la referendum”.

Declaraţii de campanie au fost făcute de preşedintele interimar şi în emisiunile de la Antena 3, folosindu-se ca pretext aşa-numitul scandal Vila Dante: „Marea neruşinare a lui Traian Băsescu este că, atunci când decidea tăierea salariilor, (…) să închidă spitalele, făcea teorii ultraliberale cu grasul, cu slabul, (…) el era cel mai costisitor parazit de stat din România”.

Premierul „intimidat”, ministrul „mincinos” şi preşedintele „parazit”

Prim-ministrul Victor Ponta nu a fost miercuri seara pentru prima dată în vizorul preşedintelui interimar. După ce Ioan Rus şi-a prezentat demisia şi şi-a argumentat decizia prin presiunile care ar fi fost exercitate asupra sa de Traian Băsescu şi Crin Antonescu, preşedintele interimar ieşea, tot la Antena 3, şi spunea că premierul i se pare „destul de ameninţat şi intimidat” şi că ar trebui să ia măsuri, de la vârful Executivului, ca „propriile sale instituţii să nu se lase intimidate”.

Cu acelaşi prilej, Antonescu dădea indicaţii Guvernului cum să răspundă la solicitarea Curţii Constituţionale: să-i scoată din cvorum pe românii din străinătate, fără să ţină cont de a doua adresă a CCR, pe motiv că oricum aceasta nu ar fi trecut prin plenul Curţii. Lucru fals, de altfel, dar ce mai contează!

Cât despre acuzaţiile lui Ioan Rus, Antonescu le-a tranşat scurt: „ministrul de Interne minte, ministrul de Interne are de ascuns ceva”.

Cu doar două zile înainte, tot la Antena 3, preşedintele interimar declara, fără să dea prea multe explicaţii sau să prezinte vreo probă, că imaginea României ar fi fost distrusă în două săptămâni printr-o acţiune organizată şi finanţată şi sugera că Serviciul de Informaţii Externe ar avea o oarece legătură cu acest lucru.

Antonescu ne liniştea însă în privinţa devalorizării leului, spunând că aceasta ar fi fost şi mai accentuată dacă USL nu ar fi procedat la suspendarea lui Traian Băsescu: „Şi celor care azi pun în cârca unui procedeu democratic – referendumul – devalorizarea leului, acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului dacă, Doamne fereşte!, în toamnă asistam la reizbucnirea unor tensiuni sociale cu altă intensitate, cu altă violenţă decât au fost ele în ianuarie?”.

Cu alte cuvinte, slavă Domnului că avem parte, graţie USL, de o criză politică prelungită, determinată de organizarea pe genunchi a unui referendum, ale cărui rezultate le-au contestat apoi tocmai liderii USL!

Atacuri la Merkel, Barroso şi la reprezentanţii SUA

De când partenerii occidentali ai României şi-au „permis” să-şi declare îngrijorarea faţă de modul în care USL şi Guvernul Ponta acţionează în scopul declarat al îndepărtării lui Traian Băsescu, o mulţime de lideri ai Uniunii au reacţionat. Unii s-au întrebat retoric „cine-i Bruxelles-ul ăsta?” şi chiar i-au invitat pe oficialii europeni şi americani să-şi vadă de treabă.

Astfel de declaraţii au venit de la vicepreşedinţi ai PSD şi PNL, de la miniştri şi chiar de la premier (care spunea ironic că „Merkel nu votează la referendum”, după ce de la cabinetul cancelarului german s-a vorbit despre încălcarea principiilor de drept în România).

Iar preşedintele interimar Crin Antonescu, în ciuda înălţimii funcţiei pe care o exercită, nu s-a păstrat deoparte de toată această avalanşă a declaraţiilor politice împotriva „duşmanilor poporului”.

De pildă, nu mai departe de începutul acestei săptămâni, într-o altă emisiune la Antena 3, Antonescu i-a vizat pe preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi pe cancelarul Angela Merkel. „Nu e admisibil, nu e acceptabil să dai declaraţii pe ce ţi-a spus Băsescu la telefon, aşa cum a făcut doamna Angela Merkel. Nu se poate să fii ditamai preşedinte de Comisie Europeană, ca domnul Barroso, şi din vacanţă de undeva să-i mai trimiţi o scrisoare domnului Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici”.

Cât despre reprezentanţii SUA, preşedintele interimar a apreciat că ambasadorul american Mark Gitenstein este „părtinitor”, iar subsecretarul Philip Gordon a venit „cu nişte lucruri incorecte despre situaţia din România”.

Nici presa internaţională care a relatat în ton critic situaţia din România nu a scăpat de catalogări. Vezi declaraţia cum că Financial Times ar fi publicat articole „din auzite”.

Şase consilieri şi purtător de cuvânt

Deşi la momentul instalării ca interimar, dădea asigurări că ar face „deosebirea dintre un preşedinte ales şi unul interimar”, Crin Antonescu i-a eliberat din funcţie pe consilierii lui Traian Băsescu şi şi-a numit şase consilieri şi un purtător de cuvânt.

Aceasta în pofida faptului că înainte de referendum, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, preşedintele interimar declara: „Nu am de gând să semnez nici un decret legat de domnul Iulian Fota (consilier al lui Traian Băsescu pe probleme de securitate – n.r.). Nu eliberez din funcţie nici un consilier al lui Băsescu pe perioada de interimat”.

Apoi, după eliberarea din funcţie a lui Iulian Fota şi a celorlalţi consilieri ai preşedintelui suspendat, iată cum şi-a explicat Antonescu deciziile, tot la Antena 3, evident: „Sunt consilierii prezidenţiali ai lui Traian Băsescu. Au stat în curte la dânsul, pot sta în continuare. Eu am ceva de făcut, lucrurile uzuale, la care mă ajut de consilieri, cel puţin o lună şi jumătate”. 

Cele mai citite

PAOK Salonic reacționează, după ce Răzvan Lucescu a fost suspendat 4 luni

Răzvan Lucescu, antrenorul echipei PAOK, a fost sancționat cu o suspendare de patru luni de Comisia de Disciplină din Grecia, pe 30 decembrie, în...

Polițiștii din penitenciare amenință cu blocarea activităților în sistemul penitenciar la final de an

Sindicaliștii avertizează că refuzul muncii suplimentare din 31 decembrie este doar începutul unor ample forme de protest Sindicatul Naţional al Poliţiştilor de Penitenciare (SNPP) a...

Djokovic și Kyrgios avansează spectaculos în turul 2 la Brisbane în proba de dublu!

Novak Djokovic și Nick Kyrgios au făcut spectacol pe teren, calificându-se în turul 2 al probei de dublu de la Brisbane după o victorie...
Ultima oră
Pe aceeași temă