7.6 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSportDatoriile PSD: 1,2 milioane euro în acte, 8 milioane în realitate

Datoriile PSD: 1,2 milioane euro în acte, 8 milioane în realitate

Scandalul iscat în jurul datoriilor de milioane de euro ale PSD ridică întrebări cu privire la corectitudinea datelor financiare declarate de partide.

 

Surse social-democrate au declarat că PSD ar avea datorii mult mai mari decât cifrele anterioare: 8 milioane de euro, din care 6 milioane de euro ar proveni din campania pentru prezidenţiale. Această sumă, necontestată de liderii partidului, vine astfel în contradicţie cu bilanţurile oficiale întocmite de Autoritatea Electorală Permanentă, pe baza datelor prezentate de PSD. Concret, AEP a arătat că social-democraţii au ieşit din campania pentru prezidenţiale cu o datorie de 5,1 milioane de lei, adică 1,21 milioane de euro. Chiar dacă am aduna la această sumă restanţele campaniilor pentru europarlamentarele din 2009 (de 3,5 milioane de lei) şi parlamentarelor din 2008 (de 6,3 milioane de lei), tot nu rezultă o sumă care să se apropie de milioanele de euro avansate acum. Concluzia este că PSD a avut, de fapt, cheltuieli mult mai mari decât cele declarate oficial. Strategie aplicată, probabil, şi de celelalte partide, în condiţiile în care AEP este acuzată că efectuează un control mai puţin riguros al finanţelor partidelor decât făcea Curtea de Conturi.

RA-APPS, „casa de ajutor” a PSD

Pe lângă milioanele din campania pentru prezidenţiale a lui Mircea Geoană, PSD mai are datorii şi către Regia Autonomă „Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”, faţă de care nu şi-ar fi achitat chiria de circa patru ani. Suma exactă nu a fost avansată de liderii PSD, dar sursele citate de Mediafax au indicat o chirie lunară, pentru sediul central din Şos. Kiseleff, de 30.000 de lei.

Fostul preşedinte al PSD, Mircea Geoană, a explicat situaţia prin creşterea „dramatică” suferită de tarifele RA-APPS. „Există o problemă în condiţiile în care RA-APPS a mărit în urmă cu un an în mod dramatic chiriile pentru astfel de imobile. A existat o conversaţie în contradictoriu, din câte îmi aduc aminte, în care am invocat legea partidelor, pentru că pentru partidele politice există o rată preferenţială”, a declarat ieri Geoană, la postul public de radio. Fostul lider al PSD a subliniat însă că milioanele de euro invocate ca datorie „nu au fost ale lui Geoană, ci ale partidului”.

La rândul său, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase, a pledat pentru o negociere cu RA-APPS pentru eşalonarea datoriei.

Pesediştii de la centru trag nădejde la colegii din judeţe

Potrivit surselor citate de Mediafax, pentru „peticirea” vistieriei PSD, social-democraţii de la centru ar fi decis ca fiecare organizaţie judeţeană să vireze câte 5.000 de lei pe lună.

În opinia lui Adrian Năstase, PSD va găsi „o soluţie elegantă” pentru rezolvarea problemei. „Toate partidele au datorii şi e normal ca unii dintre cei care la un moment dat au fost mai generoşi crezând că noi vom câştiga alegerile prezidenţiale, acum sigur că sunt mai nervoşi şi vor să îşi ia mai repede banii înapoi”, a declarat Năstase.

Şi PNL o rezolvă din cotizaţii

La PNL diferenţa dintre cifrele oficiale şi cele vehiculate în interiorul partidului este mult mai mică, de ordinul sutelor de mii de euro. Restanţele de circa 2 milioane de euro acumulate de PNL în campaniile electorale din ultimii ani ar putea fi achitate sau măcar reduse dacă liberalii îşi vor plăti taxele către partid. „Ne-am împăcat în cele din urmă în ceea ce priveşte aşa-numita taxă pe membru care ar putea să rezolve această problemă prin plata unor datorii scadente şi reeşalonarea altora astfel încât să ieşim cu obrazul curat”, a declarat vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian. Luna trecută, conducerea liberală a decis ca fiecare organizaţie să plătească în medie 1.000 de euro pe lună. Cele cu reprezentanţi în conducerea administraţiilor locale sau judeţene vor trimite la centru peste suma medie de plată, iar cele mai sărace filiale vor cotiza cu mai puţin de 1.000 de euro.

În ceea ce priveşte plata chiriei sediului din Aviatorilor către RA-APPS, Vosganian a dat de înţeles că PNL nu ar avea restanţe. „Din câte ştiu eu, nu s-a pus problema unei presiuni din partea acestui tip de datorii”, a spus vicepreşedintele liberal.

Din cele aproape 2 milioane de euro datorate de PNL, în jur de 700.000 ar trebui să intre în buzunarul lui Dinu Patriciu, potrivit Mediafax.

Partidul de guvernământ n-are datorii

Singurul partid care a reuşit să nu iasă pe minus după campaniile electorale din ultimii ani este, la prima vedere, PDL. Şi asta deşi a cheltuit cel mai mult pentru promovarea candidaţilor. „Un management bun şi încasări mari” este explicaţia găsită de trezorierul Ion Ivaşcu. „Aţi văzut că noi am avut încasări mai mari decât PSD. Contează şi asta şi mai contează să-ţi antamezi cheltuielile în viitor în funcţie de cât de ţine plapuma, nu aşa după ureche”, a declarat Ivaşcu pentru România liberă. Acesta admite însă că e posibil ca în teritoriu să existe organizaţii cu datorii şi că la centru ar putea sosi facturi de plată în viitor. „Deocamdată nu avem datorii scadente, dar nu poţi să ştii niciodată. E o piaţă dinamică. Ne putem trezi săptămâna viitoare buni de plată”, a adăugat Ivaşcu. Acesta mai spune că PDL este la zi cu plata chiriei pentru sediul central din Modrogan şi arată că valoarea stabilită de RA-APPS este mai mare decât la PSD. „Nu ştiu cifra exactă, pentru că nu am hârtiile la mine, dar noi dăm cam 50.000 de lei pentru Modrogan”, a conchis trezorierul PDL.

Cele mai citite

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Un candidat cotat la „și alții”, intră detașat în turul doi al prezidențialelor

Călin Georgescu a avut o carieră profesională prolifică, activând în domenii care au survolat de la agronomie și mediu, până la diplomație internațională Călin Georgescu,...

Rezultate provizorii ale alegerilor prezidențiale, turul 1: Călin Georgescu conduce, Elena Lasconi pe locul doi

Cu peste 99% dintre secțiile de votare raportate, candidatul independent Călin Georgescu conduce detașat în rezultatele parțiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), acumulând...
Ultima oră
Pe aceeași temă