5.2 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăSportCurtea Constitutionala are ultimul cuvant

Curtea Constitutionala are ultimul cuvant

Judecatorii Curtii Constitutionale au inceput ieri dezbaterea sesizarilor depuse de parlamentarii PSD si PRM cu privire la constitutionalitatea regulamentelor modificate ale celor doua Camere legislative.
Pe data de 27 octombrie, 54 de senatori pesedisti si peremisti au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea mai multor articole din regulamentul Camerei superioare. Este vizata in prevederea care permite ca presedintele Senatului sa fie revocat in timpul mandatului la cererea majoritatii absolute a senatorilor. Contestatarii sustin insa ca presedintele Senatului este ales pentru un mandat de patru ani, spre deosebire de membrii Biroului Permanent. Pesedistii si peremistii au atacat si articolul care prevede ca seful Senatului nu poate conduce sedinta Biroului Permanent sau de plen in care se discuta revocarea sa.
Nici deputatii celor doua partide nu s-au lasat mai prejos, asa ca, o zi mai tarziu, au atacat si ei noul regulament al Camerei, pentru a-l pastra pe Adrian Nastase in functie. Cei 134 de contestatari PSD si PRM argumenteaza ca articolul privind revocarea sefului Camerei in timpul mandatului ar fi neconstitutional deoarece acesta este ales pe durata mandatului Camerei indiferent daca aceasta durata este de patru ani sau mai scurta, in cazul dizolvarii Parlamentului. Mai mult, ei au atacat si prevederea conform careia revocarea presedintelui Camerei Deputatilor poate fi ceruta cand se schimba majoritatea politica din Camera, invocand faptul ca aceasta prevedere ar da nastere la „instabilitate decizionala”, „stare de confuzie in ceea ce priveste stabilitatea politica a statutului nostru, cu repercusiuni incalculabile in plan intern si international”.
Potrivit legii fundamentale, deciziile Curtii Constitutionale sunt general obligatorii dupa publicarea lor in Monitorul Oficial. Mai mult, dupa deliberare, in cazul in care Curtea Constitutionala decide ca anumite prevederi din regulamentele Senatului si Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale, parlamentarii au la dispozitie 45 de zile pentru a corecta acele articole. Daca senatorii si deputatii nu corecteaza textele din proprie initiativa, dupa cele 45 de zile respectivele prevederi declarate neconstitutionale isi inceteaza efectele juridice.
Liberalii deja se gandesc la varianta alegerilor anticipate in cazul in care Curtea Constitutionala respinge articolele care permit schimbarea lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu din fruntea Camerei Deputatilor si Senatului. Deputatul liberal Crin Antonescu a declarat la postul public de radio ca, in cazul unei astfel de decizii, „Coalitia ar putea relua discutiile privind declansarea alegerilor anticipate”. El a adaugat ca aceasta este „singura solutie logica”, dat fiind faptul ca PSD ar intarzia in continuare exprimarea in Parlament a vointei majoritatii.

Cronica unor functii luate cu japca de PSD

– 20 decembrie 2004: Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu sunt alesi prin vot in functia de presedinti ai Camerei si Senatului cu ajutorul prietenilor umanisti, in urma unor intense jocuri de culise si a unor certuri aprinse. La Camera nu se respecta secretul votului, fapt pentru care reprezentantii Aliantei PNL-PD parasesc sala.
– 6 ianuarie 2005: Traian Basescu cere, in primul sau interviu acordat ca sef al statului, declansarea procedurilor pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere.
– 1 februarie 2005: Curtea Constitutionala declara, in urma unei sesizari venite din partea PSD, ca neconstitutional articolul din regulamentul Camerei care ar fi permis schimbarea lui Nastase din functie. Potrivit acestui articol, „oricarui membru al Biroului Permanent i se poate revoca mandatul inainte de expirarea acestuia, la cererea motivata a grupului parlamentar care l-a propus sau a cel putin unei treimi din numarul deputatilor provenind din minimum trei grupuri parlamentare.”
– Coalitia de guvernamant stabileste in cele din urma sa modifice in intregime regulamentele pentru a-i debarca pe Nastase si Vacaroiu. Procedurile taraganeaza intentionat prin vointa pesedistilor care au transformat lucrarile parlamentare in circ, dar pasand vinovatia pentru blocaj pe umerii Aliantei.
– 19 octombrie 2005: este votat pe banda rulanta (in doar cateva ore) regulamentul Senatului, in urma unui acord incheiat intre putere si opozitie, oprindu-se astfel un scandal ce a durat peste o luna.
– 20 octombrie 2005: este votat in timp record si regulamentul Camerei.
– 25 octombrie 2005: regulamentul Senatului este publicat in Monitorul Oficial.
– 26 octombrie 2005: regulamentul Camerei este publicat in Monitorul Oficial.
– 14 noiembrie 2005: se asteapta decizia Curtii Constitutionale.
– Cele 25 de zile pana la data intrarii in vigoare a noilor regulamente ce contin prevederile necesare debarcarii celor doi presedinti expira pentru Senat pe 18 noiembrie, iar la Camera Deputatilor pe data de 19 noiembrie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă