Când a fost sincer Crin Antonescu? În 2006 când a solicitat excluderea Monei Muscă din PNL sau în prezent când declară că dosarul lui Dan Voiculescu este politic? Cei doi au dat note informative la Securitate, primind verdict de colaborator.
Doi oameni politici, două acuzaţii de colaborare cu securitatea şi o singură demisie.
Preşedintele PNL Crin Antonescu a făcut în 2006 cererea de excludere a Monei Muscă din partid. Acesta declara atunci că: „În PNL nu pot sta laolaltă turnători şi turnaţi„.
Din cauza colaborării Monei Muscă cu fosta Securitate, Biroul Permanent Central al PNL a decis pe 14 august 2006, fără a mai aştepta verdictul CNSAS, retragerea sprijinului politic pentru Mona Muscă. Ulterior, Mona Muscă a fost exclusă din PNL. Mona Muscă a preferat să se retragă din viaţa politică.
În schimb cazul Dan Voiculescu este puţin mai complex, iar cei de la PNL şi-au schimbat între timp optica. Verdictul definitiv în acest dosar a fost amânat mult timp, iar preşedintele fondator al Partidului Conservator a încercat să îşi clameze nevinovăţia şi a adus noi dovezi la dosar. Însă, dacă săptămâna viitoare acesta va primi verdictul de colaborator al securităţii, cum vor reacţiona aliaţii politici. Va păstra PNL aceeaşi linie din cazul Mona Muscă şi vor încerca să se delimiteze clar de Dan Voiculescu, sau vor clama că este vorba de un dosar politic şi vor păstra alianţa nou formată?
Pe de altă parte, liderul PNL a fost întrebat ce poziţie va avea Uniunea Social Liberală ( care reuneşte PNL PSD şi PC) şi dacă va însemna ceva pentru formaţiune dacă Dan Voiculescu primeşte o decizie în instanţă care să certifice colaborarea sa cu fosta Securitate. „E un verdict care priveşte un caz individual, înseamnă sau nu înseamnă şi ce înseamnă, în primul rând trebuie să întrebaţi pe cel care este subiectul acestui proces şi acestui verdict, pentru USL nu, pentru că sper că nu e un verdict politic”, a precizat Antonescu.
Un alt aspect important al acestei situaţii este încercarea preşedintelui PSD Victor Ponta de a se delimita de Dan Voiculescu, făcând mai multe declaraţii agresive, care au fost taxate rapid pe Antene.
„Domnul Dan Voiculescu, din păcate, este singura vulnerabilitate a Uniunii Social-Liberale, iar nimic nu îi face mai bine lui Traian Băsescu decât orice ieşire publică a lui”, a afirmat recent Ponta.
Mona Muscă a primit în 2006 de la CNSAS verdictul de colaborator al fostei Securitati. Aceasta ar fi intocmit, în perioada 31 martie 1977 – 20 octombrie 1978, note informative despre studenţii străini sub numele conspirativ Dana.
Dan Voiculescu a primit, joi, verdictul de colaborator al Securităţii.
Potrivit deciziei CNSAS conform căreia Dan Voiculescu a făcut poliţie politică, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator în februarie 1970 cu numele conspirativ Mircea. Acelaşi document arată că Dan Voiculescu ar fi supravegheat şi ar fi dat informaţii despre mai mulţi cetăţeni străini, sportivi, rude sau parteneri de afaceri, iar în anul 1973 ar fi fost recrutat în reţeaua Directiva a III-a sub numele Felix.
Întrebarea care rămâne este cine este mai vinovat dintre cei doi? Care este diferenţa dintre cele două situaţii. Dacă vrem să tragem o concluzie putem spune doar că Mona Muscă nu are un imperiu mediatic în spate să o apere.