2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportCum dispare PP-DD

Cum dispare PP-DD

Liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochiţoiu, şi majoritatea membrilor acestui grup au demisionat din partid, urmând să se înscrie într-o formaţiune din actuala majoritate. În acest fel, PPDD nu va mai avea grup parlamentar în Senat. PPDD avea opt senatori, şi cel mai probabil cinci dintre ei vor părăsi acest grup. Ori, Regulamentul Senatului, prevede că un grup trebuie să aibă minimum şapte senatori.

 

De altfel, UNPR a anunţat, ieri, înscrierea în partid a senatorilor Haralambie Vochiţoiu, Dumitru-Marcel Bujor şi Ion-Simeon Purec, aleşi din partea PP-DD. Alţi doi senatori PP-DD vor trece, probabil.  în tabăra puterii, urmând să aleagă între PSD, UNPR sau PC.

Potrivit lui Vochiţoiu, decizia de a demisiona din PP-DD a fost una colectivă, majoritatea senatorilor optând să se înscrie într-o formaţiune din arcul guvernamental. El are şi o explicaţie pentru alegătorii care au trimis PPDD în Parlament. „Aveam două alternative – să rămân pe hol şi să fac naveta din Valea Jiului la Bucureşti şi să îmi iau indemnizaţia sau să mă afiliez unui alt grup politic cu care să duc înainte proiectele pe care le-am început şi, din toate proiectele politice pe care le-am văzut, acest proiect politic unde m-am înscris mi s-a părut un proiect mai tânăr şi mai viguros, cu oameni serioşi, care au obiceiul foarte rar în politică să se ţină de o promisiune”, a menţionat senatorul.

 

Mai rămân doi din 21?

 

Viceliderul grupului PPDD, Vasilica Miron, susţine că va mai rămâne în partid şi face o evaluare a pagubelor. “Eu rămân aici, la PPDD. Rămân ultima, să sting lumina. Restul colegilor au plecat deja. Din şapte senatori membrii PPDD, vom mai rămâne doi – eu şi cu domnul Iovescu. Mai este şi domnul Valer Marian, care nu este membru PPDD este afiliat. Restul au plecat la UNPR. Să nu credeţi că am rămas pentru că nu am primit oferte. Şi noi am fost ofertaţi, dar nu mă regăsesc în politica altor partide”, mărturiseşte Vasilica Miron.

La alegerile din decembrie 2012, PP-DD a obţinut 21 de posturi în Senat. Cele 21 de locuri au fost obţinute în condiţiile în care pentru candidaţii PP-DD la Senat au votat  1.086. 822 de români. Până ieri, alţi 13 senatori părăsiseră PP-DD: 11 către grupul PSD (şase la PSD, cinci la UNPR),  şi doi către PC.

Ultimii trei plecaţi, se vor alătura, ca membrii UNPR, tot grupului PSD din care fac parte şi senatorii partidului condus de Gabriel Oprea. În acest fel, PSD se va baza pe 77 de senatori iar PC pe opt voturi, în total 85 de voturi. În zilele următoare alţi doi senatori PP-DD se vor înscrie în partidele din arcul Puterii. La ora actuală, majoritatea în Senat este de 87 de voturi şi ea va fi atinsă de PSD, plus PC înainte de începutul sesiunii parlamentare. Dacă PSD va avea şi sprijinul celor opt senatori UDMR, majoritatea va fi şi mai consistentă: 95 de voturi. Cu alte cuvinte, PSD poate avea majoritate şi fără liberali. Deocamdată, la nivel oficial liderii USL au anunţat menţinerea alianţei, dar relaţiile se pot deteriora oricând, mai ales dacă referendumul privind modificarea Constituţiei eşuează. La Camera Deputaţilor PPDD mai are 24 din cei 47 de deputaţi, dar pentru un grup parlamentar sunt suficenţi zece membri.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Amazon, în vizorul UE: posibilă investigație pentru încălcarea Actului Piețelor Digitale

Uniunea Europeană ar putea deschide o investigație împotriva Amazon în 2025, sub suspiciunea că gigantul ar fi încălcat Actul Piețelor Digitale (DMA) prin favorizarea...

Alegerile din România, sub lupa presei internaționale: ascensiunea AUR și impactul asupra Europei

Presa internațională analizează cu atenție alegerile prezidențiale și parlamentare din România, atrase de influența tot mai mare a partidului de extremă dreapta AUR. Sub...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...
Ultima oră
Pe aceeași temă