1.6 C
București
sâmbătă, 18 ianuarie 2025
AcasăSportCum comentează presa străină decizia Curţii Constituţionale

Cum comentează presa străină decizia Curţii Constituţionale

Presa internaţională relatează pe larg despre decizia Curţii Constituţionale din România, care a declarat neconstituţionale anumite părţi ale măsurilor de austeritate, şi care subliniază dificultăţile întâmpinate de statele europene în încercarea de a limita cheltuielile, potrivit Mediafax.

Presa internaţională relatează pe larg despre decizia Curţii Constituţionale din România, care a declarat neconstituţionale anumite părţi ale măsurilor de austeritate, şi care subliniază dificultăţile întâmpinate de statele europene în încercarea de a limita cheltuielile.

Curtea Constituţională din România a decis vineri că măsurile de austeritate severe propuse de Guvern sunt neconstituţionale, o hotărâre care va întârzia un împrumut crucial din partea Fondului Monetar Internaţional, relatează agenţia Associated Press.

Decizia Curţii a venit după ce zeci de români au încercat fără succes să ia cu asalt palatul prezidenţial, pentru a protesta faţă de măsuri şi a cere o audienţă la preşedintele Traian Băsescu, notează agenţia americană.

Potrivit sindicatelor, 600 de persoane au protestat în faţa palatului prezidenţial, în timp ce un purtător de cuvânt al preşedinţiei a declarat că erau aproximativ 400, informează CNN.

Agenţia Press Association menţionează că forţele de ordine au fost nevoite să oprească mai multe persoane care au încercat să treacă de baricade pentru a pătrunde în palatul din secolul al XVII-lea.
Aceşti români care au manifestat vineri la Bucureşti împotriva măsurilor de austeritate au fost însă auziţi, Curtea Constituţională cerând Guvernului să îşi revizuiască deciziile, subliniază Euronews.

Agenţia britanică Reuters notează că decizia de neconstituţionalitate adoptată vineri se referă la reducerea pensiilor şi ridică semne de întrebare serioase cu privire la coaliţia fragilă a premierului Emil Boc, care a supravieţuit la limită unei moţiuni de cenzură, luna aceasta, pe tema măsurilor de austeritate.
Pe de altă parte, numeroase publicaţii internaţionale preiau o ştire recentă a aceleiaşi agenţii, cu titlul „Aveţi mărunţiş? Daţi-l României”, referitoare la înfiinţarea unui fond de solidaritate de către Guvern, care face apel la donaţii pentru a spori veniturile la buget.
Bloomberg precizează la rândul său că opoziţia a contestat măsurile de austeritate, apreciind că reducerile salariilor şi pensiilor reprezintă „o nouă taxă pe venit” pentru angajaţii de la stat şi contravin Constituţiei.

Curtea Constituţională nu a publicat însă şi motivaţia hotărârii, dar după ce o va publica, Parlamentul va fi obligat să schimbe legea respectivă în 45 de zile, precizează agenţia germană DPA.
Agenţia France-Presse transmite, preluând un anunţ în acest sens făcut de premierul Emil Boc, că Guvernul pregăteşte măsuri alternative împreună cu FMI şi Uniunea Europeană, pentru a reduce deficitul bugetar.

Wall Street Journal scrie, în ediţia online, că acordarea următoarei tranşe a împrumutului internaţional este esenţială pentru economia României, care este afectată de cea mai gravă recesiune din ultimii 60 de ani.

Potrivit ediţiei electronice a cotidianului Financial Times, decizia Curţii subliniază dificultăţile cu care se confruntă Guvernele europene în încercarea de a limita cheltuielile, în urma unei crize despre care numeroşi oameni obişnuiţi consideră că nu este vina lor.

De altfel, monedele central şi est-europene au fost afectate de hotărârea Curţii Constituţionale din România, informează site-ul ungar portfolio.hu, adăugând că forintul maghiar s-a depreciat.
Potrivit Wall Street Journal, leul s-a depreciat în raport cu euro, iar coroana cehă şi zlotul polonez au înregistrat un declin.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă