2.8 C
București
joi, 23 ianuarie 2025
AcasăSportCum a devenit PSD forţa dominantă în USL

Cum a devenit PSD forţa dominantă în USL

Victor Ponta şi Crin Antonescu s-au întrecut sâmbătă în gesturi reverenţioase şi în declaraţii de fidelitate unul faţă de celălalt, dar criza din USL nu s-a încheiat. Înregistrările din şedinţa PNL scot în evidenţă nemulţumirea crescândă a peneliştilor din teritoriu faţă de dominaţia PSD exercitată prin instrumentele guvernamentale şi teama lor că PNL va fi redus la un rol secundar. Antonescu a declarat că „episodul Roşca Stănescu este încheiat“, dar Ponta s-a ferit să confirme, în condiţiile în care azi expiră însă ultimatumul dat de liderul PSD privind sancţionarea lui Roşca Stănescu.

„Episodul Sorin Roşca Stănescu este unul încheiat, despre care s-a spus din toate părţile şi cu toate nuanţele tot ce trebuia spus. Noi v-am descris şi cred că a făcut-o şi Victor Ponta şi au făcut-o şi alţi colegi de-ai noştri pe larg tot ceea ce era de spus. Eu despre acest caz nu mai am nimic de adăugat, cred că şi domnul Ponta v-a spus totuşi că avem şi altă treabă în România decât asta. S-a discutat, nu s-a bă–gat sub preş, fiecare a spus ce vrea, ce îl doare, ce trebuie să facem, ne‑am înţeles, mergem mai departe“, a afirmat Antonescu, la Conferinţa Naţională a Tineretului Naţional Liberal. Anterior, Antonescu şi Ponta avuseseră o întrevedere la Palatul Victoria, despre al cărei conţinut, cei doi nu au dorit să vorbească. De altfel, Ponta nu a dat declaraţii nici la venirea, nici la plecarea de la Romexpo şi, dincolo de apelul la solidaritate şi „joc de echipă“ pe care l-a făcut în discursul său, nu a oferit nici un indiciu cu privire la poziţia pe care o va adopta astăzi când expiră ultimatumul pe care l-a dat PNL, căruia i-a cerut să-l sancţioneze (cel mai probabil cu excluderea) pe senatorul Sorin Roşca Stănescu. Ponta a afirmat joi, cât se poate de clar, că dacă PNL nu ia măsuri până astăzi, atunci USL nu mai poate continua în acest fel, dar a avut grijă să precizeze că eventuala rupere a USL nu ar însemna şi ruperea coaliţiei de guvernare. Pentru PSD perspectiva este atractivă, pentru că un protocol de guvernare în coaliţie i-ar oferi mai mult spaţiu de manevră decât constrângerile unei alianţe politice constituite pe principiul parităţii.

Orice ruptură pleacă de la bani

Antonescu a înţeles pericolul care pândeşte PNL şi a făcut toate eforturile – declaraţii publice, precizări, interviuri – pentru a preveni ruperea alianţei şi pentru a menţine aparenţa că nu a cedat mai mult decât a făcut-o. Înregistrările discuţiilor din Biroul Permanent al PNL publicate de site-ul pesurse.ro au scos însă la iveală tactica destul de transparentă a lui Antonescu în cazul Roşca Stănescu: Declaraţii ferme de susţinere a solidarităţii din cadrul USL, de dezavuare a atacurilor din interiorul Alianţei şi avertismente, dar nici o măsură concretă împotriva lui SR Stănescu. Cu alte cuvinte, vorbe goale destinate să măgulească orgoliul supradimensionat al lui Ponta. Dacă această tactică a prins, se va vedea în zilele care urmează.

Înregistrările difuzate în aceste zile au scos însă în evidenţă un lucru mult mai grav. Nemulţumirea peneliştilor faţă de modul în care sunt trataţi de Ponta ca şef al Guvernului în ceea ce priveşte alocările de fonduri de la buget. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, l-a acuzat explicit pe Ponta că „blochează reforma în Sănătate“: „Vom încerca săptămâna viitoare, am vorbit deja cu domnul Daniel Chiţoiu, vom încerca să introducem la USL un calendar strict pe modul în care vrem să se aplice reforma în sănătate, pentru că astăzi, şi o spun deschis, domnul preşedinte
Antonescu ştie, de circa două luni reforma e blocată de Victor Ponta. Trebuie să o deblocăm (…) Din păcate, şi trebuie să spun asta aici, între noi, bugetul Sănătăţii pe 2013 este mai mic cu 18% faţă de 2012 şi nu sunt bani de investiţii“.

Cea mai mare nemulţumire a peneliştilor, în special a celor din teritoriu, este însă că Ponta şi PSD au blocat, pe linie guvernamentală, proiectele locale ale peneliştilor şi că acordă banii preferenţial către reprezentanţii PSD, că premierul nu a dus până la capăt epurarea politică de oamenii PDL (oamenii lui Udrea, cum s-a exprimat unul dintre ei) şi, ca atare, mai există funcţii de directori care nu au fost împărţite. Cum rezumă preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, „Bani de investiţii nu am, oamenii pe funcţii nu am şi nu ştiu dacă mai stau sau nu. Peneliştii cred că este vorba de o strategie bine pusă la punct de PSD, probabil împreună cu Traian Băsescu, ca parte a procesului de coabitare, al cărei scop este reducerea rolului politic al PNL şi asumarea întregii puteri executive de către PSD în vederea promovării propriului candidat la preşedinţie. Semnalul ruperii va fi dat, cred de asemenea peneliştii, de alegerile europarlamentare de anul viitor, unde un scor slab al PNL ar crea pretextul de care PSD are nevoie pentru a-şi impune propriul candidat. Pentru a contracara această presupusă strate-gie, peneliştii au evocat folosirea „tuturor resurselor din ministerele noastre“, o strategie de imagine mai agresivă şi, în ultimă instanţă, a susţinut Norica Nicolai, chiar ieşirea de la guvernare.

În pofida declaraţiilor de fidelitate, atmosfera USL este una otrăvită. Dacă Ponta acceptă şiretlicul lui Antonescu şi renunţă la ultimatum, atunci o face de pe poziţiile de forţă pe care le-a câştigat în ultimele zile. Oricum ar fi, raporturile din USL s-au schimbat. Paritatea a devenit istorie iar PSD şi-a asumat rolul de forţă dominantă.

 

Cele mai citite

Dorin Recean vrea ca armata Rusiei să părăsească Transnistria pentru a depăși mai ușor criza energetică

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarat miercuri că comunitatea internațională este pregătită să ofere gaz pentru a pune capăt crizei energetice din Transnistria,...

Gigi Becali se delimitează de Călin Georgescu: Așa cum m-a păcălit pe mine, a păcălit două milioane de oameni

George Simion și Gigi Becali bat în retragere în ceea ce privește susținerea lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Dacă acum câteva săptămâni Simion îşi...

Kelemen Hunor: Situația bugetară este critică; reformele structurale sunt esențiale

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți la TVR Info că România traversează o perioadă economică extrem de dificilă, în care echilibrarea bugetului devine...
Ultima oră
Pe aceeași temă