16.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSportCSAT va discuta despre securitatea nationala

CSAT va discuta despre securitatea nationala

Consiliul Superior de Aparare a tarii (CSAT) se va reuni vineri, intr-o sedinta in care se va discuta despre probleme de securitate nationala, a declarat purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu. Aceasta sedinta a CSAT este prima pe care o convoaca presedintele Basescu dupa mai bine de sase luni. Ultima intrunire a acestui organism a avut loc la sfarsitul lunii aprilie, pe tema crizei ostaticilor.
La reuniunea de vineri este de asteptat sa se discute despre comunitatea de informatii si despre strategia de securitate nationala. Surse oficiale sustin insa ca nu va fi abordata si problema schimbarii sefilor serviciilor secrete. Proiectul viitoarei Comunitati de Informatii, despre care „Romania libera” a informat in exclusivitate, se afla in dezbaterea unui grup consultativ format din presedintii comisiilor parlamentare de control al SRI, SIE, de aparare si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, care au avut mai multe runde de intalniri cu reprezentanti ai serviciilor de informatii si ai asociatiilor care au ca obiect problematica de securitate.
La aceste intruniri s-au analizat variante diverse ale proiectului Comunitatii Nationale de Informatii, ce va fi lansat sub forma unui act legislativ.
Pe langa propunerea trecerii sub controlul Parlamentului a viitoarei CNI, alte variante s-au referit la subordonarea CNI fata de CSAT, respectiv presedintelui tarii. Unii politicieni sustineau ca, in cazul in care va fi subordonata Presedintiei, CNI ar putea fi condusa chiar de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu. In ultimele luni au existat mai multe subiecte care ar putea fi luate in discutie de CSAT. De exemplu, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, la inceputul lunii iunie, ca va informa CSAT in legatura cu abuzurile legate de exploatarea padurilor de pe Valea Trotusului din judetul Bacau. La inceputul lunii august, Tariceanu a declarat ca va solicita oficial CSAT declasificarea celor 21 de dosare primite de la serviciile de informatii si la care a facut referire presedintele Basescu, intr-un interviu acordat RRA. Tariceanu si-a motivat intentia spunand ca trebuie demonstrat daca acuzatiile lui Basescu sunt sau nu fondate. In acel interviu, seful statului a afirmat ca premierul a primit de la SRI 21 de documente din care reiese ca unii membri ai Guvernului se afla sub influenta unor grupuri de interese economice si s-a declarat surprins de modul in care Tariceanu a abordat subiectul.
Cel mai recent, CSAT a fost invocat in scandalul Patriciu. In acest caz, premierul Tariceanu a solicitat STS sa puna la dispozitia CSAT inregistrarea convorbirii sale telefonice cu procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, desi a afirmat ca nu stie daca telefoanele sale sunt inregistrate. Tariceanu a solicitat, de asemenea, CSAT sa faca un raport in legatura cu faptele din zilele in care l-a sunat pe Botos. Premierul a propus ca in CSAT sa fie abordata de urgenta problema realizarii unui „cod de conduita” pentru reprezentantii puterii, in care sa se precizeze cum trebuie sa actioneze acestia in situatii „confuze” sau de criza. Acestea ar putea fi subiecte pe o ordine de zi, care insa nu a primit confirmare oficiala.

Cele mai citite

Tu ești Mircea decrețelul? – Academia Catavencu

Recent, Geoană s-a trezit brusc din somnul rațiunii în care era președinte și a emanat primul gând care i-a venit în minte: „Noi...

Impact între un microbuz și un autobuz, în Gorj. Zece persoane au fost rănite

În aceasta dimineață la ora 5.50, polițiștii au fost sesizați prin apelul 112, cu privire la faptul că, în comuna Runcu, sat Răchiți, din...

VIDEO. Botoșani – Gloria Buzău, meci cu 6 goluri! Cinci reușite după pauză

Meciul dintre FC Botoșani și Gloria Buzău, disputat în cadrul etapei a 10-a din Superliga, s-a încheiat cu un spectaculos 3-3, fiind unul dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă