Europarlamentarul Cristian Preda, propus pentru excluderea din PDL în urma unor critici aduse partidului, spune din nou că alungarea sa din partid este un abuz al Elenei Udrea, „această formă fără fond a politicii româneşti”. Într-un interviu publicat de Revista 22, Preda a declarat că îi va susţine pe candidaţii PDL la primăriile de sector, „cu atât mai mult cu cât ei sunt împovăraţi de eşecul unei alianţe”. Europarlamentarul se referă la alianţa cu UNPR, la care cele două formaţiuni au renunţat.
Preda vorbeşte şi despre „anarhia organizatorică” din partid. „În acest moment, PDL nu mai profită nici de pe urma autorităţii preşedintelui Băsescu, nici de pe urma autorităţii preşedintelui de partid, d-l Emil Boc, nici de pe urma celui care ocupă funcţia de premier. PDL s-a obişnuit în ultimii ani să recunoască drept autorităţi politice Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria. Scăderea de popularitate pe care au cunoscut-o preşedintele şi fostul premier, Emil Boc, nu a fost compensată până în acest moment în niciun fel,” spune Preda.
În opinia sa, „singura benzină care ar fi putut reporni maşina PDL era o victorie simbolică sau o victorie într-un loc simbolic pentru geografia noastră politică. Şi vorbesc despre Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa, Timişoara, marile centre urbane şi marile surse de modernizare a României. Dar părem să ne aflăm în faţa unor înfrângeri spectaculoase tocmai în aceste centre urbane,” adaugă el.
De asemenea, Preda critică strategia partidului de a permite organizaţiilor locale să încheie alianţe pe plan local şi să-şi schimbe sigla electorală. „Totul a pornit de la dorinţa unora dintre şefii de organizaţii de a schimba sigla şi culoarea, pentru că ei au detectat la nivelul publicului o intoleranţă pe care au crezut că o depăşesc cu aceste modificări cromatice sau de logo, de design electoral. Problema este că nu s-a văzut nicăieri în istoria democraţiei o asemenea reţetă reuşind”, explică Preda. Mai mult, adaugă el, „am văzut într-un loc că partidul nostru, partid de guvernare, îşi alege drept simbol electoral trifoiul cu patru foi, spunând că speră să aibă noroc. Dacă politica ajunge să fie identificată cu extragerea Loto-Prono, cred că suntem într-un mare deficit de curaj politic”.
„Eu nu sunt un dublu politic al d-nei Bahmuţeanu”
Întrebat dacă eşecul alianţei cu UNPR nu ar fi fost un motiv pentru a-l susţine pe Silviu Prigoană la Primăria Capitalei, Preda a răspuns: „Eu nu sunt un dublu politic al d-nei Bahmuţeanu, ca o zi să mă însor şi o zi să divorţez politic de Silviu Prigoană. El a cerut ca o condiţie indispensabilă a participării lui sub numele PDL excluderea mea din partid. Iată că a şi reuşit”.
Cât despre faptul că Prigoană este cel mai bine plasat în sondaje, dintre potenţialii candidaţi PDL, Preda aminteşte: „Să nu uităm că ultimul candidat care a câştigat în mod impresionant la Bucureşti, Traian Băsescu, a plecat din sondaje cu 4%. Deci, sondajele nu sunt instrumentul determinant, sunt un mijloc care măsoară, nu un mijloc care blochează, în opinia mea”. În plus, spune europarlamentarul, „mă miră că sondajele au devenit acest instrument indispensabil după ce cvasitotalitatea membrilor Guvernului Boc şi Boc însuşi au stat un an şi jumătate în posturile guvernamentale fără a le păsa măcar o secundă de ceea ce spuneau sondajele despre guvernarea pe care o exercitau.”
Citeşte interviul integral pe www.revista22.ro.