1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024
AcasăSportCrin şi Iliescu îi atacă furibund pe „duşmanii poporului"

Crin şi Iliescu îi atacă furibund pe „duşmanii poporului”

Deşi se înmulţesc semnele de îngrijorare ale partenerilor occidentali şi cererile lor ca actorii politici de la Bucureşti să respecte regulile jocului democratic în războiul pe care-l poartă, liderii USL nu dau nici un semn că înţeleg apropourile. Ba din contră, reacţionează furibund şi îi acuză pe toţi cei care îndrăznesc să fie îngrijoraţi de ce se întâmplă în România că ar fi dezinformaţi sau, şi mai rău, aserviţi preşedintelui suspendat Traian Băsescu.

Reacţii fără precedent au venit, la interval de doar câteva ore, de la preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, dar şi de la preşedintele interimar Crin Antonescu. Cine au fost „duşmanii” vizaţi? Păi, nimeni alţii decât preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi subsecretarul de stat al SUA, Philip Gordon, sosit la Bucureşti pentru a vedea în ce măsură acţiunile din ultima vreme ale guvernului USL au ameninţat separarea democratică a puterilor în stat şi au slăbit independenţa instituţiilor statului.

Gordon, influenţat de „partizanii” lui Băsescu

Teoria că partenerii occidentali nu ar şti ce se întâmplă cu adevărat în România şi că ar fi dezinformaţi de presă şi unii politicieni nu este deloc nouă. Unul dintre cei mai înfocaţi susţinători ai ei, Ion Iliescu, a promovat-o şi ieri. „Sosirea intempestivă a subsecretarului de stat al SUA la Bucureşti şi opiniile exprimate cu acest prilej – vădit influenţate de campania de dezinformare reuşită de partizanii d-lui Băsescu (reflectate, de alt-fel, şi în declaraţiile dlui Barroso), constituie un fapt regretabil”, a apreciat ieri preşedintele de onoare al PSD pe blogul său. Iliescu nu s-a oprit însă aici, trecând şi la o deloc subtilă acţiune de instigare a celor care s-au pronunţat la referendumul din 29 iulie în favoarea demersului USL: „Cu câtă uşurinţă unele cancelarii occidentale (şi inclusiv reprezentanţii lor la Bucureşti) pot fi influenţate de campania de intoxicare desfăşurată de susţinătorii dlui Băsescu şi câtă lipsă de sensibilitate şi respect pot manifesta acestea faţă de un vot popular”.

Nu este pentru prima dată când preşedintele de onoare al PSD îi pune la punct pe partenerii occidentali, în special pe cei americani. Nu mai departe de 1 august, când ambasadorul SUA Mark Gitenstein a arătat că „este esenţial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfăşurat în mod liber şi corect şi că regulile stabilite au fost aplicate”, Iliescu i-a transmis „să nu se amestece în luarea deciziilor în probleme interne”. „Este inutilă precizarea ambasadorului, ar trebui să-şi respecte statutul, să nu se amestece într-o perioadă de probleme politice. Cine pune la îndoială independenţa CCR? Este inadmisibilă o asemenea poziţie a unui ambasador”, a mai declarat atunci Iliescu, într-o intervenţie la Realitatea TV.

Jigniri de la Crin, via Antena 3

Uitând parcă de ceea ce înseamnă statutul unui preşedinte, fie el şi interimar, Crin Antonescu s-a repezit şi el, într-o amplă intervenţie la unul din posturile lui Dan Voiculescu, să-i atace pe Barroso şi Gitenstein. „Nu se poate să fii ditamai preşedintele Comisiei Europene, domnul Barroso adică, şi din vacanţă, de undeva, să mai trimiţi o scrisoare lui Ponta fără să ştii ce s-a întâmplat aici, să vorbeşti de presiuni asupra Curţii, când în realitate, 20 de milioane, 18 sau 16 câţi suntem de români (…) văd că presiunile le face o singură persoană şi cei care îl servesc în diverse instituţii. Nu se poate să tratezi atât de neglijent un aliat”, i-a transmis Antonescu preşedintelui Comisiei Europene.

Cât despre ambasadorul Mark Gitenstein, acesta ar fi „părtinitor” în viziunea liderului USL.

Iar dacă foştii şi actualii preşedinţi se războiesc cu reprezentanţii UE şi SUA, eşalonul doi al USL a fost scos la atac împotriva Parchetului şi Consiliului Superior al Magistraturii. Cine a făcut ieri oficiul de a pune sub semnul întrebării imparţialitatea şi independenţa acestor instituţii? Baronul liberal de Iaşi Relu Fenechiu.

Aceasta la doar o zi după ce CSM arăta că declaraţiile recente ale unor lideri ai USL, precum premierul Victor Ponta, ministrul Mihai Voicu, europarlamentarul Ramona Mănescu şi senatorul Varujan Vosganian, au „potenţial de intimidare şi decredibilizare a justiţiei ca putere a statului”

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă