Vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean a declarat, joi că propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind realizarea Statelor Unite ale Europei arată că acesta, „măcar la bătrâneţe”, are „un gram de înţelepciune”, potrivit Mediafax.
Corlăţean a afirmat că, pe fond, ideea adâncirii integrării europene şi consolidării structurilor comune ale UE este benefică.
„Mă bucur să constat că Traian Băsescu începe să gândească precum Adrian Năstase. Când acesta era prim-ministru şi vorbea despre nevoia aprofundării federalizării Uniunii Europene, Băsescu era practic un neştiutor în materie de afaceri europene. Măcar la bătrâneţe un gram de înţelepciune nu strică pentru cel care ocupă, temporar şi ilegitim, fotoliul de preşedinte al ţării”, a spus preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului.
El a apreciat că este necesară o cedare din atributele suveranităţii din partea statelelor Uniunii Europene pentru ca aceasta să devină o structură mai puternică economic şi mai competitivă în planul relaţiilor internaţionale.
„Contextul internaţional actual însă face dificil deocamdată acest proces, iar decidenţii politici responsabili pentru crearea acestui proiect vor trebui să fixeze această idee ca prioritate pentru următorul ciclu politic. Acest proiect trebuie urmărit cu consecvenţă, dacă dorim ca Uniunea Europeană să devină un actor important în plan internaţional”, a mai spus Corlăţean.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, joi, la Sulina, necesitatea realizării Statelor Unite ale Europei, el precizând că acesta este punctul său de vedere şi avertizând că „numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară”.
„Numai prin cedarea masivă de suveranitate Europa mai poate rămâne o putere economică şi militară. (…) Altfel, Europa va rămâne o carte de istorie a lumii, în care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi”, a avertizat Traian Băsescu.
Şeful statului a apreciat că viitorul Uniunii Europene ca structură politică de forţă este „incert” dacă nu se iau „deciziile care trebuie luate pentru funcţionarea UE”.
El a susţinut necesitatea realizării „Statelor Unite ale Europei”.
Traian Băsescu a precizat că este vorba despre punctul său de vedere, că nu sunt „decizii subterane” luate la nivelul UE, ci este „viziunea” sa cu privire la evoluţia Europei în continuare.