PNL stabileste astazi cine va avea drept de vot pentru alegerea noii conduceri in cadrul congresului extraordinar din martie. Delegatia Permanenta va decide modalitatea de desemnare a alegatorilor din organizatiile din tara.
Vicepresedintele Norica Nicolai ne-a declarat ca, potrivit statutului partidului, numarul de delegati este stabilit de organizatiile teritoriale in functie de numarul de membri si de rezultatele obtinute la alegerile parlamentare si locale. Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca in cadrul Delegatiei Permanente de astazi se va aproba structura comisiilor de specialitate, in care sa activeze specialistii liberali care vor lucra pe fiecare domeniu de activitate. Surse din partid vorbesc de crearea, pe structura acestor comisii de specialitate, a unui guvern din umbra. Norica Nicolai ne-a mai spus ca se va pune in discutie si infiintarea unui colegiu al presedintilor de organizatii judetene ale partidului, organism care ar putea avea o functie executiva in PNL. Ea precizeaza ca o asemenea propunere a fost luata in discutie inainte de alegeri. Nicolai a lasat sa se inteleaga ca infiintarea unui asemenea organism ar putea duce la slabirea autoritatii presedintelui si la descentralizarea deciziei politice. Vicepresedintele PNL a specificat ca organizarea congresului extraordinar are tocmai scopul de a slabi regimul autoritar introdus de Tariceanu si separarea puterilor in interiorul PNL. "Ar trebui sa se stabileasca competente diferite pentru structurile de conducere ale partidului: Biroul Permanent Central sa se ocupe de deciziile politice, Colegiul presedintilor – de organizatii, de campania electorala, iar Delegatia Permanenta sa organizeze dezbateri mai largi pe probleme din partid", a afirmat Norica Nicolai.
Presedintele Comisiei pentru analiza propunerilor de modificare a statutului, Mircea Ionescu Quintus, a afirmat acum doua zile ca propunerea de infiintare a functiei de presedinte executiv, la care se gandea Ludovic Orban, inaintata de cateva filiale din teritoriu, a fost respinsa cu unanimitate de voturi de membrii comisiei. Quintus a explicat ca o astfel de functie ar fi putut crea tensiuni in partid. Acesta a mai anuntat ca organizatia de Bucuresti nu va mai dispune decat de un singur vot, si nu de sase cate avea pana acum, in conditiile in care organizatiile de sector erau asimilate unei filiale judetene.