12 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăSportConflictul de interese trimite încă un deputat în instanţă

Conflictul de interese trimite încă un deputat în instanţă

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au trimis ieri în judecată pe deputatul Niculae Mircovici sub acuzaţia de conflict de interese. Reprezentantul minorităţilor naţionale se adaugă, astfel, unei lungi liste de aleşi cu probleme cu justiţia.

După un tipar deja bine stabilit, deputatul Uniunii Bulgare din Banat şi-a angajat soţia la biroul parlamentar şi i-a avizat acesteia contractul individual de muncă. Pentru perioada în care a fost „angajata“ soţului (din ianuarie 2009 până în iunie 2010), aceasta a obţinut venituri de circa 20.000 lei. Conflictul de interese a fost sesizat de Agenţia Naţională de Integritate în noiembrie 2013, care a solicitat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să cerceteze cauza. Mircovici a atacat în instanţă decizia ANI privind conflictul de interese, iar primul termen al procesului a fost stabilit pentru 26 martie. „Dacă în mod politic va trebui să se întâmple ceva şi va trebui să fiu condamnat atunci aşa o să fie. Mă duc mai departe, până la CEDO. Eu nu am luat în viaţa mea de la nimeni un ban, toată lumea ştie asta“, explica deputatul în urmă cu câteva zile.

Trebuie precizat că Mircovici este şi membru al Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, în calitate de secretar, şi că se află la al treilea mandat.

 

Aceeaşi metodă, aceeaşi soluţie

 

La sesizarea ANI şi alţi parlamentari au fost trimişi în judecată pentru că şi-au angajat soţiile, fiii, fiicele, şi nurorile la birourile parlamentare. Printre ei se numără deputaţii UDMR Mate Andras-Levente (liderul grupului) şi Kerekes Karoly, deputaţii PSD Marian Neacşu (liderul grupului), Anghel Stanciu, Florin Costin Pâslaru, Vasile Ghiorghe Gliga şi Oana Niculescu-Mizil, precum şi deputatul minorităţii poloneze Ghervazen Longher. Acestora li se adaugă foşti senatori şi deputaţi trimişi în judecată sub aceeaşi acuzaţie.

Săptămâna trecută, ANI a declarat incompatibili 10 senatori şi 22 de deputaţi, majoritatea păstrându-şi calitatea de administrator la diferite firme după preluarea mandatului de parlamentar.

 

Incompatibilitatea se răsplăteşte?

 

În lotul celor 32 de incompatibili de săptămâna trecută s-a aflat şi senatorul PNL de Timiş Petru Ehegartner, găsit de inspectorii de integritate că a fost şi administrator la trei firme. La fel ca ceilalţi aleşi, Ehegartner nu a fost sancţionat în vreun fel de partid pentru că s-a situat în afara legii. Ba, mai mult, a fost avansat, fiind ales vicepreşedinte al nou înfiinţatei Comisii de transport şi energie, după cum a anunţat chiar senatorul pe un site de socializare. Printre altele, desemnarea într-o funcţie de vicepreşedinte al unei comisii parlamentare permanente înseamnă o indemnizaţie mai mare.

Cele mai citite

Samsung lansează un abonament pentru smartphone-uri

Samsung se pregătește să lanseze în februarie 2025 un serviciu de abonament pentru smartphone-urile sale dotate cu inteligență artificială, extinzând astfel un model deja...

Căile ferate rămân pe linie moartă: modernizarea, la jumătate față de cea a autostrăzilor

Anul trecut au fost recepționați de trei ori mai puțini kilometri de cale ferată modernizată, decât de autostrăzi și drumuri expres Conform publicației Club Feroviar,...

Jurnalista italiană Cecilia Sala, eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran

Jurnalista italiană Cecilia Sala a fost eliberată după trei săptămâni de detenție într-o închisoare din Iran și se îndreaptă acum spre casă, a anunțat...
Ultima oră
Pe aceeași temă