7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSport"Conducerea colectiva" versus "excluderea greilor"

„Conducerea colectiva” versus „excluderea greilor”

Mircea Geoana promite masuri dure. Adrian Nastase a lansat oficial ieri, in replica la amenintarea cu excluderea din partid, care-i viza pe el si pe Ion Iliescu, subiectul Congresului Extraordinar pentru alegerea unei noi conduceri.
Factiunea controlata de Ion Iliescu a imbratisat ideea unei conduceri colective pentru PSD.

Cel mai bine cotat contracandidat al lui Geoana, vicepresedintele Cristian Diaconescu, s-a radicalizat, acuzand  "inconsecventa" actualei conduceri.
adrian nastase a declarat, intr-un interviu acordat agentiei Rompres si postat pe blogul personal, ca PSD are nevoie de o conducere colectiva, pentru ca si-a pierdut directia si logica de a functiona coerent. "Aceasta propunere ar fi o solutie temporara, menita sa-i aduca inapoi pe toti cei care reprezinta un curent important din partid si care sa ajute cumva la revenirea noastra", sustine Nastase. Intrebat unde s-ar afla Mircea Geoana in aceasta formula, in interiorul sau in afara echipei de conducere, Adrian Nastase raspunde: "In interiorul sau in afara echipei de conducere. Nu pot sa va raspund, fiindca nu eu aleg conducerea partidului, ci o structura de reprezentanti nationali ai PSD. Ei vor decide si rolul lui Mircea Geoana, si al lui Adrian Nastase, si al tuturor celorlalte nume".

Fostul lider al PSD mai sustine ca partidul nu este pregatit pentru alegerile locale.
Imediat factiunile din interiorul PSD au reactionat, oamenii lui Ion Iliescu imbratisand ideea, mai ales ca o dezbatere publica pe tema Congresului Extraordinar va duce la convocarea acestuia.
Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, intrebat cum comenteaza declaratia fostului lider PSD, a spus ca "trebuie sa avem o conducere care sa fie competenta, sa se implice si care sa reuseasca prin ceea ce face sa se impuna, nu cu forta, in fata colegilor de partid". Referirea lui Vacaroiu a fost legata de faptul ca Mircea Geoana i-a amenintat cu excluderea din partid pe parlamentarii care se opun motiunii de cenzura. Totusi, el i-a transmis lui Nastase ca deciziile in PSD se iau de mult in colectiv si Ioan Rus a spus ca PSD are chiar in acest moment o conducere colectiva. Senatorul PSD serban Nicolae a declarat ca "orice solutie de redresare a PSD este buna, orice poate duce la iesirea din aceasta situatie trebuie analizata, cantarita". "Eu cred ca orice propunere de genul asta, mai ales venita de la oameni care stim ca au experienta si se pricep la lucrurile acestea, poate fi discutata, argumentata, poate fi combatuta cu argumente rationale. Nu as exclude nici un fel de varianta", a mai spus Nicolae. In schimb, reprezentantii grupului de la Cluj, prin vocea lui Ilie Sarbu, nu s-au aratat de acord cu ideea unei conduceri colective. Sarbu a afirmat ca propunerea instituirii unei conduceri colective in fruntea PSD este una nerealista din mai multe motive. Sarbu a mai invocat faptul ca PSD are deja o conducere legitima, aleasa in cadrul unui congres, conducere care nu poate fi schimbata "sub forma unei lovituri de palat sau a unui puci".
Pe tot parcursul zilei de ieri, Mircea Geoana le-a dat telefoane colegilor de partid, incercand sa afle daca acestia sunt sau nu de partea complotistilor si ar fi de acord cu un congres extraordinar pentru inlocuirea sa. Geoana le-a spus celor contactati ca  "el vrea sa rupa pisica", promitand masuri dure la Comitetul Executiv de saptamana viitoare.

Diaconescu s-a radicalizat
Vicepresedintele PSD Cristian Diaconescu, al carui nume este vehiculat in partid ca fiind principalul contracandidat pentru functia lui Geoana in cazul unui congres, si-a radicalizat pozitia, fapt fara precedent pentru liderul social-democrat, perceput mai degraba ca un diplomat. Diaconescu a postat pe blogul sau personal o declaratie dura la adresa lui Geoana, in care spune ca membrii PSD din tara, "oamenii care muncesc zilnic pentru partid", "s-au saturat de inconsecventa, de slabiciuni, de hotarari de moment luate fara a li se respecta interesele". Diaconescu scrie ca membrii PSD "nu doresc aliante de moment in functie de interesele personale ale liderilor de la centru si ca el "se lupta pentru ca PSD sa nu devina un partid de conjunctura, un partid dornic de putere cu orice pret, un partid second-hand".

ILIESCU VREA SENAT AL SENIORILOR PSD
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, s-a declarat ieri de acord cu propunerea lui Adrian Nastase, aceasta fiind "un punct de vedere de luat in considerare", intrucat se refera la modul de utilizare a potentialului uman si intelectual al partidului. "O conducere colectiva exista. Actuala conducere este o conducere colectiva. Comitetul Executiv National si Biroul Permanent National sunt conduceri colective", a subliniat Iliescu. "Dar nu despre asta este vorba. Ceea ce sugereaza Adrian Nastase este atragerea la activitatea, la conducerea partidului a diverselor persoane, personalitati care sunt in partid, care au diverse misiuni in Parlament sau in alta parte si care sa constituie un fel de Senat al seniorilor partidului, probabil. Adica e un punct de vedere, e o propunere care poate constitui obiectul unor dezbateri in legatura cu modul in care sa se foloseasca mai bine potentialul uman din partid", a spus Iliescu. Intrebat daca propunerea lui Adrian Nastase nu prezinta riscul de a crea instabilitate in PSD in acest moment, Iliescu a raspuns: "Dimpotriva, aduce in discutie puncte de vedere diferite care, intr-un partid democratic, se si practica".

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă