Chiar şi în cursul zilei de ieri, când premierul Victor Ponta a operat noi revocări din funcţii şi numiri, liderii USL au încercat să acrediteze refrenul echidistanţei şi profesionalismului. Concret, referindu-se la instituţiile deconcentrate, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a arătat că „România nu se poate repara dacă se continuă o atitudine partizană, sectară, ultrapolitizantă” şi că oamenii numiţi în fruntea acestora trebuie să fie „în slujba cetăţenilor”.
La o privire mai atentă pe numirile operate de Victor Ponta de la instalarea la Palatul Victoria încoace se creionează însă un alt tablou.
Departamentul Românii de Pretutindeni
La conducerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni se află, de miercuri, Natalia Intotero, vicepreşedinte al PSD Hunedoara. Aceasta a mai fost secretar de stat, tot la propunerea PSD, în guvernarea PSD-PDL, când s-a şi făcut remarcată printr-o serie de declaraţii (nu ştia că Teodor Meleşcanu nu mai era la acea dată în MAE şi credea că Suedia are preşedinte). Alte reproşuri aduse atunci acesteia au vizat lipsa experienţei în diplomaţie, deoarece activase ca director de şcoală şi consilier judeţean. Mandatul Nataliei Intotero s-a încheiat în MAE o dată cu ieşirea PSD din Guvernul Boc.
Cine îl consiliază pe Victor Ponta
Dintr-un foc, premierul Victor Ponta şi-a asigurat miercuri încă trei consilieri de stat (după Geanina Puşcaşu, asistenta de la Bruxelles a soţiei sale, Daciana Sârbu): Remus Cernea, Liviu Harbuz şi Eugen Orlando Teodorovici.
Primul, Remus Cernea, este liderul Mişcării Verzilor – Democraţi Agrarieni şi a candidat în 2009 la prezidenţiale (când s-a făcut remarcat, printre altele, prin faptul că locuia cu părinţii şi nu avea un serviciu). „Mişcarea Verzilor – Democraţi Agrarieni este cooptată la guvernare începând de miercuri, 23 mai 2012″, a ţinut Cernea să transmită presei. Din acesta mai aflăm că el se va ocupa de probleme de mediu şi de relaţia cu societatea civilă.
Al doilea consilier de stat numit miercuri de Ponta, Liviu Harbuz, are categoric mai multă experienţă politică, fiind cunoscut drept un apropiat al lui Ilie Sârbu, socrul premierului Victor Ponta. De altfel, a mai fost consilier al lui Adrian Năstase, şef la ANSVSA şi secretar de stat în Ministerul Agriculturii (în 2009). A fost cercetat penal în trei dosare vizând mai multe nereguli pe care le-ar fi comis când era preşedinte ANSVSA. A fost scos de sub urmărire penală în 2007. Anul trecut, Harbuz a candidat pentru un mandat de deputat, în colegiul din Neamţ rămas vacant după decesul lui Victor Surdu. A piedut însă bătălia în faţa lui Adrian Rădulescu (PDL). Tot anul trecut, presa scria că firma înfiinţată de acesta, Win Win Business SRL, avea în derulare opt din cele 11 contracte pentru formarea profesională a fermierilor, în valoare de circa 10 milioane de euro.
În fine, Eugen Orlando Teodorovici a mai fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe în vremea Guvernului Tăriceanu. Presa l-a trecut atunci pe locul doi în topul bugetarilor care câştigau sute de mii de euro din participarea la diferite AGA şi CA (în 2007, Teodorovici încasase circa 140.000 de euro).
Inspectoratul de Stat în Construcţii şi „Trofeul Calităţii”
Doar şase zile a stat la şefia ISC Constantin Balaban-Grăjdan, instalat de premierul Ponta în locul Ruxandrei Carmen Berszan. Suficient însă pentru a arunca în aer dosarul „Trofeul Calităţii” al ex-premierului Adrian Năstase, prin trimiterea către instanţă a unui punct de vedere potrivit căruia Inspectoratul nu se constituie în parte civilă deoarece nu ar fi suferit vreun prejudiciu financiar-contabil. Este vorba de acel dosar în care, la sfârşitul lui ianuarie 2012, Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, decizie contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme. Constantin Grăjdan, semnatarul documentului sus-menţionat, a mai condus ISC în 2009, în perioada Guvernului PSD-PDL. Decizia de demitere la doar şase zile de la reinstalarea în fruntea ISC a fost justificată, ieri, de premierul Ponta prin „comportamentul şefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul-ministru”. Mai trebuie spus că în prima şedinţă a Guvernului Ponta de după învestirea în Parlament, Inspectoratul a fost trecut de la Ministerul Dezvoltării în subordinea directă a Executivului.
Vladimir Tismăneanu şi poliţe mai vechi
În condiţiile în care între premierul Victor Ponta şi şeful Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Vladimir Tismăneanu, au avut loc mai multe schimburi de replici acide, nu a mirat pe nimeni înlocuirea acestuia. Mai ales că Tismăneanu a condus Comisia prezidenţială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, comisie care a redactat raportul în baza căruia preşedintele Traian Băsescu a condamnat comunismul, în decembrie 2006. În aprilie 2012, înaintea dezbaterii moţiunii de cenzură care a dus la căderea Guvernului Ungureanu, Vladimir Tismăneanu declara că USL are „o strategie a contestării, nu una a construcţiei” şi-l avertiza pe Victor Ponta „ai grijă ce îţi doreşti!”. Anterior, Tismăneanu catalogase pe blogul său opiniile lui Ponta drept „o neghiobie şi o calomnie de ultimă speţă”. Tot de la şefia IICCMER, dar din funcţia de preşedinte executiv, a fost îndepărtat şi profesorul Ioan Stanomir, care a condus comisia prezidenţială pentru revizuirea Constituţiei. În locul acestora au fost numiţi Dinu Zamfirescu (preşedintele Senatului PNL, a condus Institutul pentru Memoria Exilului Românesc în perioada 2003-2010) şi Dan Andrei Muraru (istoric, a fost secretar al Centrului de Studii asupra Comunismului şi Postcomunismului). Interesant este şi faptul că înlocuitorul lui Vladimir Tismăneanu nu a fost anunţat de premierul Ponta sau de purtătorul de cuvânt al Guvernului, ci de preşedintele PNL, Crin Antonescu.
Schimbări aşteptate la Pensii şi la Restituirea Proprietăţii
Premierul Ponta a înlăturat-o din funcţie şi pe Doina Pârcălabu, şefă la Casa Naţională de Pensii din ianuarie 2009 încoace. Un control încheiat recent a dezvăluit o sumedenie de nereguli la instituţia menţionată, precum datorii de 6 miliarde de euro, pensii plătite la persoane decedate şi mulţi bani pierduţi. În locul Doinei Pârcălabu a fost instalată Ileana Ciutan, fost director al Casei de Pensii Dolj (din partea PNL). Aşteptată era şi schimbarea Dorinei Danielescu de la şefia Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Un audit al Ministerului de Finanţe a scos la iveală că peste 80% din dosarele soluţionate pe fond funciar nu aveau ataşate certificatele de moştenitor. De asemenea, din cele aproximativ 38.000 de dosare înregistrate în perioada 2005-2011, circa 21.000 nu fuseseră repartizate spre analiză. În urma rezultatelor auditului, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a sesizat Parchetul, iar Guvernul a suspendat pentru şase luni emiterea de titluri de despăgubire pentru casele naţionalizate. Guvernul Ponta nu a anunţat încă cine îi va lua locul Dorinei Danielescu.
Reîntoarcerea oamenilor lui Tăriceanu şi Năstase
Nicolae Rotileanu, fost consilier de stat al lui Călin Popescu Tăriceanu, l-a înlocuit pe Borbely Karoly (UDMR).
Stan Popa, fost director al Autorităţii pentru Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului (APAPS) în Guvernul Năstase, a fost numit vicepreşedinte al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului.
Constantin Cătălin Chiper, fost deputat PNL (2004-2008), va fi cel de-al treilea secretar de stat de la Ministerul Administraţiei şi Internelor.
Mihail Fâcă, fost deputat PSD (2000-2004) şi ex-administrator public al judeţului Prahova, a fost numit preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului.
Doru Ciocan, consilier judeţean Bistriţa-Năsăud, va conduce Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (din subordinea MAI).
Mihai Ţurcanu, fratele liderului PNL Botoşani, Florin Ţurcanu, a fost numit preşedinte (cu rang de secretar de stat) la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.