Deputatul PDL Cezar Preda a depus la Cameră o iniţiativă legislativă care prevede că „ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale”, cu unele condiţii, proiectul provocând reacţia opoziţiei, care susţine necesitatea respingerii actului normativ, relatează Mediafax.
Iniţiativa lui Preda vizează modificarea şi completarea unor legi privind securitatea naţională. Unul dintre articolele proiectului menţionează că ofiţeri anume desemnaţi ai SRI pot fi numiţi în calitate de organe de cercetare penală speciale, cu acordul Biroului Executiv al Consiliului Director al Serviciului şi cu avizul procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, competente să efectueze urmărirea penală în condiţiile şi pentru infracţiunile date în competenţa acestora potrivit Codului de procedură penală.
Acelaşi articol prevede că organele de cercetare penală speciale ale SRI îşi desfăşoară activitatea sub conducerea şi supravegherea procurorului.
De asemenea, proiectul prevede că pentru realizarea acestor atribuţii, în unitatea juridică a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale.
Proiectul prevede că organele SRI nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest.
Iniţiativa a fost înregistrată la Cameră pentru dezbatere şi a fost trimis la Guvern pentru un punct de vedere.
În replică, deputatul PNL George Scutaru, vicepreşedinte al Comisiei de apărare, susţine că iniţiativa legislativă a PDL în domeniul securităţii naţionale trebuie respinsă fără echivoc de către Parlament.
„Domnul Preda a condus o comisie specială parlamentară pentru elaborarea unui pachet legislativ în domeniul securităţii naţionale, însă comisia nu s-a mai întrunit la convocarea acestuia din toamna anului 2009. Mandatul comisiei, formulat în baza Hotărârii Parlamentului nr.31/2009, avea o valabilitate de 18 luni şi a expirat în decembrie 2010, fără a mai fi modificat în vreo şedinţă comună a Legislativului. După ce a blocat activitatea acestei comisii, afirmând de mai multe ori că situaţia politică este prea tensionată pentru a se dezbate noua legislaţie în domeniul securităţii naţionale, iată că domnul Preda lansează o iniţiativă care reprezintă un atac la adresa drepturilor şi libertăţilor civile”, susţine Scutaru, într-un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX.
El menţionează că SRI capătă noi atribuţii în sfera cercetării penale, înfiinţându-se organele de cercetare penală speciale ale SRI.
„Autorul real al proiectului este de fapt SRI care încearcă astfel să-şi sporească influenţa în faţa celorlalte servicii şi instituţii din domeniul securităţii naţionale, dar mai ales să obţină prerogative suplimentare care pot trezi suspiciunea unor posibile acţiuni la comandă politică, mai ales că această iniţiativă apare chiar înaintea alegerilor din 2012. O asemenea manieră de a legifera un domeniu atât de special şi sensibil precum cel al securităţii naţionale creează în primul rând prejudicii de imagine SRI, o instituţie care şi-a arătat nu o dată angajamentul şi dorinţa de modernizare, competenţa şi profesionalismul”, scrie liberalul.
El menţionează că PNL nu va susţine această iniţiativă legislativă şi că este convins că şi USL, în integralitatea sa, va avea aceeaşi atitudine.
„Soluţia nu este amendarea proiectului, ci respingerea sa fără echivoc. Aceasta ar trebui să fie opinia comisiilor de apărare şi juridică când vom dezbate săptămâna viitoare acest proiect, dacă dam dovadă de raţiune. În cazul în care PDL doreşte cu adevărat reformarea legislaţiei în domeniu şi nu implicarea serviciilor speciale în jocuri politice, cea mai bună soluţie cred că ar fi un mandat ferm dat comisiei speciale parlamentare de a prezenta pana la 1 martie noul pachet legislativ, baza de discuţie fiind proiectele aflate deja de cinci ani pe agenda Parlamentului şi desemnarea de către PDL a unui nou preşedinte de comisie ca o minimă garanţie ca nu se va repeta blocajul”, mai scrie Scutaru.