Deputatul PDL Cezar Preda a declarat luni, că în prezent partidul a ajuns „într-o situaţie de neimaginat”, întrucât „primarii sunt sufocaţi în datorii”, atât primarii, cât şi parlamentarii sunt minţiţi, iar vinovat este Emil Boc, cel care a girat o asemenea situaţie, potrivit Realitatea.net.
„Premierul Ungureanu nu are nicio problemă cu PDL. Partidul are o problemă cu preşedintele Emil Boc şi cu cei care reprezintă partidul în coaliţia de guvernare, unde se întâlnesc şi cu premierul”, crede Cezar Preda, întrebat cum vede relaţia dintre actualul premier şi PDL.
Potrivit acestuia, problemele sunt pe două planuri: parlamentar şi local. „În ceea ce priveşte funcţionarea Parlamentului, e clar că noi nu ne mai întâlnim decât să votăm sinecure, posturile astea grase ale românilor cu 10 – 15.000 de euro. Noi nu ne mai întâlnim să dăm legi, să avizăm rapoarte, noi ne întâlnim disperaţi ca să îi punem pe unii pe funcţii. Foarte rapid ne întâlnim. De exemplu, avem patru rapoarte ale SRI – din 2007 până în 2011 – care zac acolo şi nu reuşim să se întâlnească plenul comun. Dar pentru a pune cinci-şase inşi pe posturi ne întâlnim foarte repede. Deci asta este o problemă pe care o are Emil Boc cu parlamentarii”, a declarat Preda.
În ceea ce priveşte planul local, liderul democrat-liberal a arătat că „primarii, la ora actuală sunt acoperiţi în datoriile imense pe care le au în ceea ce priveşte reţelele de canalizare, în ceea ce reprezintă drumurile pe care le au”.
„Primarii noştri, ai PDL, sunt sufocaţi de datorii şi trebuiau, conform tuturor angajamentelor de guvernare, aceste datorii pe care le au pe 577, pe cheltuielile de capital, să încerce să fie acoperite. Nu a făcut nimic. Sunt minţiţi şi primarii, suntem minţiţi şi noi parlamentarii şi nu văd care va fi rezultatul unei asemenea atitudini decât unul total defavorabil PDL”, a spus el.
Întrebat ce se poate face în acest moment pentru a reglementa situaţia, Preda a răspuns: „Nu ştiu ce se poate face. Eu consider că este una dintre cele mai grave situaţii ale PDL, din anul 2000 încoace”.
În context, Peda a spus că nu actualul guvern este responsabil de situaţia creată, ci preşedintele PDL. „Am văzut că guvernul ăsta are oameni independenţi, ei nu au nicio treabă. Pleacă din coaliţie, ei nu au nicio problemă. Responsabili nu sunt ei, ei pot să facă ce vor. Responsabil este preşedintele partidului, cel care a girat o asemenea situaţie”, a mai spus deputatul PDL.
Întrebat dacă o demisie a preşedintelui Boc ar rezolva situaţia de nemulţumire, Preda a răspuns că ce va face Emil Boc nu îl interesează, dar că acesta „trebuie să dea răspunsuri primarilor”, iar nu lui.
„Sunt foarte supărat şi nu numai eu. Nu sunt un caz izolat. Este o situaţie a PDL de neimaginat unde ne-a adus – de neimaginat – cu o asemenea atitudine”, a adăugat liderul democrat-liberal.
Întrebat cum crede că va afecta actuala situaţie campania electorală şi alegerile locale, Preda a răspuns: „Nici nu vreau să mă gândesc. Trăim numai minciuni, numai promisiuni şi nu s-a făcut nimic”, precizând că nu se referă strict la liderii partidului.
Viceliderul deputaţilor UDMR, Marton Arpad, a declarat, pentru NewsIn, că întotdeauna în coaliţie sunt păreri diferite, iar discuţiile de luni au vizat UMF Tg. Mureş, dar şi plata unor arierate vizând administraţiile locale, pentru care M.R.Ungureanu a cerut răgaz o săptămână.
„Întotdeauna sunt păreri diferite, locul de discuţie al acestora este tocmai la coaliţie”, a spus Marton, întrebat fiind dacă au existat tensiuni în şedinţa de luni a coaliţiei.
Deputatul UDMR a admis că printre subiectele abordate în şedinţa de luni a coaliţiei a fost şi cel al UMF Târgu Mureş, punctând că mai sunt unele chestiuni tehnice care trebuie reglementate. „Se lucrează la text, avem speranţa că mâine în şedinţa Guvernului proiectul de hotărâre să intre pe ordinea de zi”, a menţionat Marton.
Cât priveşte alocări de fonduri către primării, deputatul UDMR a explicat că este vorba de respectarea OG 7, privind investiţii în apă şi canalizare. Marton a spus că disputele din coaliţie s-au dat pe tema rezolvării problemelor arieratelor „care este o promisiune către FMI”.
Întrebat dacă a existat o nemulţumire sau un răspuns tranşant al premierului pe acest subiect, deputatul UDMR s-a limitat să menţioneze că „la astfel de discuţii există întotdeauna păreri contrare”. „Domnul prim-ministru a solicitat un răgaz de o săptămână pentru a găsi soluţia cea mai adecvată pe linia promisiunilor de a micşora arieratele, pe de o parte, şi a menţine ţinta de deficit”, a explicat udemeristul.
În acest context, Marton Arpad a completat că au existat „puncte de vedere contrare”, iar premierului i s-a transmis că până în prezent aceste probleme ar fi trebuit deja reglementate.
„Nu văd nimic ieşit din comun”, a fost concluzia deputatului UDMR, în opinia căruia şedinţa de luni din coaliţie nu ar fi fost mai specială decât în alte dăţi.
Pe de altă parte, surse politice au explicat pentru NewsIn discuţiile de luni, din coaliţiei. Sursele citate au punctat, la rândul lor, că în şedinţele coaliţiei sunt întotdeauna discuţii şi nemulţumiri, de fiecare dată fiind solicitări din partea unora sau altora care nu pot fi aprobate.
„Azi a fost o şedinţă mai scurtă şi mai tensionată. De exemplu, reprezentanţii minorităţilor au insistat cu Legea retrocedării, care este „o problemă spinoasă” pentru ei. Din partea PDL au fost unele solicitări pentru suplimentarea fondurilor alocate primarilor lor. Nici în cazul UDMR problemele nu sunt simple, întrucât deşi au obţinut linii de predare în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, aprobată prin HG, Facultatea de Medicină în limba maghiară nu poate funcţiona deocamdată, întrucât are nevoie de acreditările necesare pentru funcţionare, ceea ce necesită timp”, au mai arătat sursele politice.
Liderii PDL Ioan Oltean şi Elena Udrea au negat însă că ar fi existat tensiuni.