» Realegerea lui Crin Antonescu in fruntea PNL, cu 986 de voturi "pentru" si numai 258 "impotriva", intareste actuala configuratie politica din Parlament. Orice apropiere intre PDL si PNL in actuala legislatura este exclusa.
» PDL transmite ca adevaratul castigator al congresului PNL este Victor Ponta, care si-a asigurat prin Crin Antonescu sprijinul liberalilor. PNL este insa pe cale sa devina si concurentul PSD in incercarea declarata de a deveni "partid major de 30%".
Incepand cu reuniunea fostului Birou Politic de saptamana trecuta si terminand cu numararea voturilor la "congresul ordinar" de sambata, Crin Antonescu si-a supus partidul unui supertest de incredere, promitand indeplinirea a trei obiective: 1. PNL sa devina partid de 30%, adica "partid major", care intra la guvernare, si nu unul cu care se negociaza, eventual, coalitii; 2. PNL sa devina titularul consacrat al dreptei romanesti; 3. PNL sa ajunga la guvernare in urmatoarea legislatura.
Astfel de obiective presupun insa "rasturnarea actualului raport de forte" si aduc PNL in confruntare directa atat cu PDL, cat si cu PSD, pentru ca partidul lui Victor Ponta risca sa devina "un partid mic" daca PNL va ajunge cu adevarat "un partid major", iar PDL isi va mentine cel putin dimensiunile actuale. Crin Antonescu a simplificat insa razboiul pe cele doua fronturi declarand ca prioritatea PNL este inlaturarea PDL de la putere, dar ca "logica democratica" nu exclude colaborarea cu PSD.
Turcan: Antonescu vrea sa distruga PDL
In discursul-motiune cu care si-a asigurat suprematia in PNL, Crin Antonescu a calificat PDL drept "sinteza toxica a malformatiilor democratiei romanesti", "o structura nonideologica, centrata exclusiv pe administrarea puterii", fapt ce ar permite PNL sa se consolideze ca unic partid romanesc de dreapta. Chiar daca toate partidele sunt responsabile de situatia critica de pe scena politica romaneasca, Crin Antonescu spune ca "lipsa de substanta", "traseismul politic ajuns la conditia de banal", "oportunismul si inconsecventa ridicate la rang de virtute politica" ar fi cauzate de "identitatea conjuncturala si volatila a multor partide, inclusiv a celui aflat acum la guvernare, fost FSN, fost FDSN, fost PD". Crin Antonescu spune ca PDL este de fapt o masca, pentru ca "nu reprezinta, teoretic si practic, nici un element politic de dreapta, cu exceptia apartenentei conjuncturale la Partidul Popular European", asa ca PNL nu are ce discuta cu astfel de formatiune.
Liderul PNL insista ca, de vreme ce PDL este un "partid-stat impostor", "o structura cvasimilitarizata, cu un discurs populist si incoerent din perspectiva oricarei doctrine politice", liberalii au toate sansele sa se afirme ca singurul partid care apara interesele indivizilor in relatia lor cu statul, adica singurul partid de dreapta.
Replica PDL a venit in primul rand din partea europarlamentarului Cristian Preda, care a declarat ca "atata vreme cat PDL si PNL nu vor colabora, castigator va fi PSD" si ca, avand in vedere declaratiile belicoase ale lui Crin Antonescu, "marele castigator al congresului PNL este, de fapt, Victor Ponta". La randul sau, deputata PDL Raluca Turcan a deplans alegerea liberalilor, declarand ca "atata vreme cat Crin Antonescu va fi presedinte, PNL nu va reusi sa construiasca nici un proiect propriu ca partid de dreapta, ci doar un proiect de distrugere a PDL si de atacare a adversarilor politici". Termenul de "distrugere a PDL" pare foarte drastic asa ca Raluca Turcan a explicat: "Probabil ca politica (PNL – n.r.) va fi orientata catre ceilalti competitori politici, si nu catre electoratul liberal". Cu alte cuvinte, bazinul electoral din care va creste, eventual, PNL este cel al PDL.
Cum insa acuzatiile de partid incoerent doctrinar aduse PDL de Crin Antonescu sunt greu de contrat in aceste zile, cand partidul de guvernamant preia fara discriminare parlamentari de la PSD si PNL, majoritatea reprezentantilor PDL au preferat sa priveasca congresul liberal din alte unghiuri decat cel electoral. Prim-vicepresedintele PDL, Theodor Stolojan, a facut aluzie la impunerea votului pe lista in PNL de catre Crin Antonescu – unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru liberali. "Ceea ce a aratat pana acum Crin Antonescu este ca isi poate schimba convingerile foarte usor, introducand votul pe lista complet de data aceasta", a spus Theodor Stolojan. Cum insa asupra votului pe lista PDL nu poate insista, deoarece il practica din 1991, Theodor Stolojan si-a continuat atacul anti-Antonescu declarand ca "a conduce un partid politic cere multe lucruri pe care dansul nu le are". Pe de alta parte, deputatul Sever Voinescu a atacat tendintele autoritariste ale lui Crin Antonescu. "Nu as fi crezut ca PNL poate deveni un partid care sa respire autoritarism cu nesatul cuiva care e convins ca trage in piept aer sanatos, de munte", remarca Sever Voinescu pe blogul sau.
Ponta: liberalii au un deficit democratic
In contrast cu duritatea fata de PDL, Crin Antonescu a lasat sa se inteleaga ca batalia cu PSD este una exclusiv doctrinara. Partid de stanga, PSD este "adversarul fundamental" al PNL, dar daca "interesul public o impune", spune Crin Antonescu, nu este exclusa colaborarea.
De partea cealalta, presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca PSD si PNL vor fi in continuare parteneri pentru salvarea democratiei. Atent insa la nuante, el a urat succes PNL, "ca partid pe zona de dreapta a politicii". Unul dintre reprosurile cele mai vehemente la adresa lui Mircea Geoana a fost ca PSD a pierdut mult din asocierea cu PNL, care avea tot timpul initiativa nu numai in privinta proiectului Iohannis, ci si in materie de politici fiscale. Iar unii dintre cei mai puternici alianti ai lui Victor Ponta au deplans desfigurarea PSD din cauza aliantei conjuncturale cu PNL.
Pe de alta parte, PSD vrea sa impuna un candidat cu prima sansa la alegerile prezidentiale din 2013, iar Crin Antonescu este un adversar redutabil. Nu intamplator, Victor Ponta nu a pierdut ocazia sa strecoare chiar in mesajul de felicitare o sageata ascutita. "Chiar daca prin votul pe liste (liberalii – n.r.) au un deficit de democratie interna, sper sa il recupereze", a punctat liderul PSD.
Dezertari
» Antonescu nu este ingrijorat de traseisti
Cum numarul parlamentarilor plecati din PSD si PNL in ultimele luni se apropie de 40, contracandidatul lui Crin Antonescu, Ludovic Orban, a anuntat chiar in discursul dinaintea votului ca, in cazul in care va fi infrant, nu va pleca din partid. Ludovic Orban pierde nu numai functia de prim-vicepresedinte al partidului, dar si orice alta functie in primul cerc al conducerii PNL. Intr-o situatie diferita este insa Calin Popescu Tariceanu. Extrem de critic la adresa votului pe lista, Calin Popescu Tariceanu ramane cel putin deocamdata liderul grupului parlamentar al PNL de la Camera Deputatilor. El a calificat drept "prostii" zvonurile potrivit carora in cazul in care Antonescu va reusi sa impuna votul pe motiuni va trece in tabara prezidentiala. Pe de alta parte, Crin Antonescu a minimalizat importanta dezertarilor din PNL (pana acum 11 deputati si 3 senatori) declarand ca misiunea sa este sa-si indeplineasca promisiunile asumate la Congres: "Destinul PNL nu sta in faptul ca doi sau trei domni vor sau nu sa plece, sunt sau nu chemati sa plece".
Citeste, pe aceeasi tema, si editorialul semnat de Dan Cristian Turturica: Crin Antonescu, director la "PNL" SA