Deputaţii au acceptat solicitarea Ministerului Justiţie de arestare preventivă de arestare a deputatului Gheorghe Coman (PC) cu 190 de voturi „pentru” şi 34 „împotrivă”. Potrivit DNA, Gheorghe Coman este urmărit penal pentru fapte de corupţie, fiind acuzat că şi-a folosit funcţia de conducere, de lider al PC Buzău, pentru a obţine bani, bunuri şi alte foloase necuvenite. Ulterior, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins cererea DNA de arestare preventică, astfel încât Gheorghe Coman va putea fi cercetat în stare de libertate. ÎCCJ a luat în cazul lui Gheorghe Coman măsura interdicţiei de a părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea(PSD) a susţinut că votului plenului este o dovadă că parlamentarii nu obstrucţionează justiţia. “Este o diferenţă foarte clară faţă de ultimii ani şi sper ca ea să fie văzută şi în raportul Comisiei Europene”, a mai declarat Zgonea. Trebuie însă, spus că mobilizarea parlamentarilor a ţinut de culoarea lor politică, prezenţa deputaţilor PSD, PC şi UDMR fiind destul de redusă. În schimb, deputaţii PNL s-au prezentat în număr mare, iar din partea PDL au venit aproximativ jumătate din deputaţi.
Proiecte controversate
Demonstraţia parlamentarilor şi mesajul către Comisia Europeană au fost necesare, însă, tocmai în contextul în care, în 2013, Legislativul a iniţiat numeroase proiecte controversate, care i-ar putea proteja pe parlamentari de acţiunile justiţiei. Astfel, la începutul anului, Legislativul a modificat Statutul parlamentarilor, eliminând prevederea potrivit cărora senatorii şi deputaţii declaraţi incompatibili îşi pierd mandatele. Legea a fost declarată de trei ori neconstituţională de către judecătorii CCR şi, abia după câteva luni de controverse, senatorii şi deputaţii au renunţat la regimul preferenţial. După renunţarea la statut, liderii USL au găsit o altă temă de atac: regimul incompatibilităţilor aleşilor locali. Mai mulţi preşedinţi de CJ şi primari au fost acuzaţi de ANI că sunt incompatibili sau în conflict de interese. La presiunile baronilor locali în Parlament au fost depuse mai multe proiecte de lege prin care erau eliminate unele dintre incompabilităţi – de pildă interdicţia aleşilor locali de a face parte din CA sau AGA al societăţilor comerciale controlate de autorităţile locale. Niciunul dintre proiecte nu a ajuns la votul final, dar, spre finalul anului, Camera Deputaţilor a votat modificarea Codului Penal, scoţând actele administrative din sfera conflictului de interese. Practic, aleşii locali sau miniştrii nu mai pot fi acuzaţi de conflict de interese. Contractele de achiţii publice, dispoziţiile primarilor sau ordonele miniştrilor intră toate în categoria actelor administrative.
Modificările aduse Codului Penal au provocat protestele ambasadelor occidentale, iar proiectul a fost contestat de ÎCCJ şi PDL la Curtea Constituţională. La rândul său, preşedintele a declarat că nu-l va promulga.
Zeci de parlamentari în vizorul ANI sau DNA
Demersurile parlamentarilor s-au petrecut în contextul în care mai mulţi senatori şi deputaţi au probleme cu legea. DNA a anchetat şi a trimis în judecată 28 de parlamentari pentru fapte de corupţie, de-a lungul timpului. Iar ANI a constatat că peste 40 de aleşi din actualul legislativ au încălcat legea. O parte dintre ei sunt deja anchetaţi de Parchetul General pentru conflict de interese sau incompatibilitate.
Pe lista numelor grele din Parlament care au probleme cu legea, poate fi enumerat vicepremierul Liviu Dragnea, care este şi deputat. El este acuzat de fraudarea votului de la referendumul din 2012, faptă săvârşită pe vremea când era secretar general al PSD.
Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul „Transformatorul“ fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. Decizia nu este definitivă, urmând ca verdictul final să vină de la instanţa de cinci judecători a ÎCCJ.
Senatorul PNL Varujan Vosganian este acuzat de DNA, de complot şi subminare a economiei naţionale însă a scăpat de urmărirea penală , Senatul a respins cererea de incepere a urmaririi penale pentru Varujan Vosganian, cu un scor covarsitor: 126 de senatori au votat împotrivă şi doar 25 pentru.
Deputatul PDL Ioan Oltean este urmărit penal pe motiv că şi-ar fi folosit funcţiile deţinute în partid pentru a exercita influenţă asupra asupra unor demnitari pentru ca licitaţiile să fie câştigate de anumite firme, iar primăriile conduse de democrat-liberali să primească fonduri pentru diferite proiecte.
Deputatul independent Gigi Becali, a primit, anul acesta, trei condamnări definitive, toate de la judecătorii instanţei supreme. Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă, în cazul său, în dosarul „Valiza”. În plus, el a primit trei ani cu suspendare în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, magistraţii aplicând, în final, un spor de pedeapsă de şase luni, astfel că finanţatorul Stelei a rămas, per total, cu trei ani şi jumătate de închisoare.