16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportCazarea parlamentarilor ne costa lunar aproape 400.000 de euro

Cazarea parlamentarilor ne costa lunar aproape 400.000 de euro

» Peste 240 de senatori si deputati au cerut conducerii Camerei din care fac parte cazare la hotel sau decontarea cazarii in alte spatii.

» Pentru hotel au optat peste 170 de "alesi", ceea ce inseamna ca doar factura lunara pentru ca acestia sa stea in Capitala se apropie de 350.000 de euro.

» La fel ca in legislatura trecuta, printre cei care au optat pentru decontarea cazarii in alte spatii se numara si parlamentari cu proprietati in Bucuresti.

La camera deputatilor, la secretarul general Gheorghe Barbu s-au strans peste o suta de cereri de cazare la unul dintre hotelurile de patru stele contractate, in vreme ce alti 66 de deputati au optat pentru decontarea cazarii in alte spatii. De partea cealalta, la Senat, 74 de "alesi" au preferat sa locuiasca la hotel, iar 12 au facut cerere pentru decontare (printre care pesedistii Petre Daea, Alexandru Mazare si serban Valeca, pedelistii Dorel Jurcan si Alexandru Peres, liberalul Cezar Magureanu si udemeristul Fekete Szabo).. Rezulta ca Parlamentul va plati cazarea la hotel pentru mai mult de 170 de senatori si deputati, ceea ce inseamna, la un tarif de 268 de lei pe noapte (fara TVA si taxa hoteliera), circa 46.000 de lei pe noapte. Cum "alesilor" li se plateste cazarea pentru sapte zile pe saptamana, chiar daca doua zile sunt dedicate, in teorie, activitatii in circumscriptiile in care au fost alesi, rezulta aproape 1,4 milioane de lei pe luna (echivalentul a aproximativ 350.000 de euro)!

La aceasta suma se adauga cea provenita din decontarea cazarii in alte spatii. Potrivit Statutului senatorilor si deputatilor, parlamentarilor care nu au domiciliu (nu proprietati!) in Bucuresti li se acorda, pe noapte, in baza unei declaratii pe proprie raspundere, 70% din tariful minim practicat de unitatile hoteliere.
In legislatura trecuta, suma acordata in acest fel a fost de 2.500 de lei pe luna, iar ea va fi supusa, cel mai probabil, actualizarii. Prin urmare, la suma lunara de aproape 350.000 de euro generata de cazarea la hotel mai adaugam vreo 40.000 de euro rezultati din decontari.

Si mai interesant este ca multi dintre cei care au solicitat cazare au situatii materiale infloritoare, in vreme ce unii au detinut sau detin chiar proprietati in Bucuresti. In prima categorie, cea a "alesilor" cu averi consistente, se gaseste senatorul PDL Sorina Placinta, care are, impreuna cu sotul, doua terenuri si trei case in Focsani, precum si o casa in Elvetia, bijuterii, tablouri si mobilier in valoare de 80.000 de euro, iar dividendele incasate anul trecut s-au cifrat la peste 2,7 milioane de lei. Tot in aceeasi categorie intra senatorul PNL Tiberiu Prodan, posesorul a sapte terenuri (cinci agricole si doua intravilane) in judetele Suceava si Neamt, a trei case si al unui apartament in Suceava, dar si senatorul Liviu Titus Pasca, proprietarul a doua apartamente, al unei case si al patru spatii comerciale, majoritatea in Baia Mare.

Nici senatorul PDL Orest Onofrei nu sta deloc rau la capitolul avere: sase terenuri, doua case (in Suceava si Cluj Napoca) si o casa de vacanta. La randul sau, senatorul PSD Ion Rotaru a declarat ca detine cinci terenuri, un apartament, patru case si un spatiu comercial in Braila.
si mai interesant este cazul senatorului PDL Vasile Pintilie, care solicita cazare la hotel, in conditiile in care pe 11 decembrie 2008 si-a donat apartamentul detinut in Bucuresti, pe sos. Mihai Bravu, unui membru al familiei. La fel a procedat si social-democratul Trifon Belacurencu. Tot dupa castigarea mandatului, in decembrie 2008, acesta i-a donat fiului sau apartamentul de doua camere detinut in Bucuresti.
La randul sau, senatorul PSD Adrian Tutuianu se numara printre solicitantii de cazare la hotel desi, potrivit propriei declaratii, are semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un apartament in Capitala de 87 mp, pentru care a platit un avans de 46.500 de euro.

Exemplele de la Senat vin insa in completarea celor de la Camera Deputatilor, in conditiile in care si pe lista solicitantilor-deputati au fost gasiti "alesi" cu proprietati in Bucuresti.
Este vorba de democrat-liberalul Eugen Badalan, de fostul ministru liberal Eugen Nicolaescu si de social-democratul Valeriu Zgonea. Primul, fost sef al Statului Major, detine un apartament in Bucuresti din 1999, de 121 mp.
Al doilea, ex-ministrul Sanatatii, si-a trecut si el in declaratia de avere un apartament in Capitala, dar cumparat pe numele unei alte persoane. In fine, Zgonea, aflat la cel de-al treilea mandat, detine, din 2002, un apartament pe sos. Nicolae Titulescu.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă