De la acutizarea disensiunilor în USL, social-democraţii lucrează intens la formarea unei majorităţi fără liberali, în perspectiva ruperii USL. Oficial, pe hârtie, pesediştilor le mai trebuie patru, respectiv zece oameni pentru a controla Camera Deputaţilor şi Senatul.
Deşi se întrec în a transmite public mesajul că USL nu se rupe, social-democraţii şi-au asigurat deja alternativa în cazul stricării parteneriatului cu liberalii. După cum a admis chiar Viorel Hrebenciuc, PSD şi-ar dori ca USL să ţină măcar până la începutul anului viitor, pentru a putea trece prin Parlament, fără emoţii, bugetul de stat pe 2014 şi legea privind „marea descentralizare“, la care lucrează intens vicepremierul Liviu Dragnea. Tot Hrebenciuc a confirmat însă că social-democraţii au deja conturată noua majoritate, dar că ea va fi pusă în acţiune cel mai probabil după adoptarea proiectelor cheie. „Avem acel 51% (în Parlament – n.r.), dar sunt momente prin care ţara nu poate fi guvernată cu 51%. Majoritatea nu au experienţă parlamentară suficientă. Nu-ţi poţi permite să intri într-un nou buget cu un guvern care depinde de 15 voturi“, a declarat Hrebenciuc, fără a oferi, evident, alte detalii.
La Senat, transferuri pe bandă rulantă
La începutul actualei legislaturi, Senatul număra 176 de aleşi, dar acum mai sunt 174 (după demisiile lui Dan Voiculescu şi Olosz Gergely). Când plenul ia act de încetarea mandatului lui Antonie Solomon (pe motiv de condamnare definitivă la trei ani de închisoare cu executare), Camera Superioară va mai avea 173 de aleşi, iar pentru o nouă majoritate va fi nevoie de 87 de senatori. Or, PSD numără acum 69 de aleşi, iar prin aliere cu UDMR (care are opt senatori), ajunge la 77. Rezultă că le-ar mai trebui social-democraţilor zece oameni pentru a-şi putea trece proiectele fără liberali.
Asta oficial. Neoficial, se vorbeşte de un număr şi mai mic de voturi necesare, calculele bazându-se şi pe transferurile deja parafate, dar neanunţate încă. De unde să mai ia social-democraţii oameni? Tot de la Partidul Poporului „Dan Diaconescu“, partid care, de la începutul actualei legislaturi, a pierdut şapte senatori şi 19 deputaţi. Ultimele trei plecări au fost anunţate în şedinţa de plen de luni şi au stârnit, în mod evident, nervozitate în rândul liberalilor, determinându-l pe Crin Antonescu să vorbească de „o hemoragie“.
Nu în ultimul rând, nu este exclus ca social-democraţii să-şi atragă unele voturi şi de la conservatori. Deşi aflat în alianţă cu PNL, partidul fondat de Dan Voiculescu a cam răcit relaţiile cu liberalii. În iunie, conservatorii anunţau că protocolul cu PNL nu funcţionează, iar ulterior s-a ridicat problema candidaturii pe liste separate la alegerile europarlamentare. Recent, la condamnarea în primă instanţă a lui Dan Voiculescu la 5 ani de închisoare cu executare, s-a putut observa o diferenţă majoră de abordare între premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu. Dacă primul a preferat să arate că nu se poate vorbi de vinovăţie până la o condamnare definitivă şi irevocabilă, cel de-al doilea a fost mult mai tranşant cu aşa-zisul său aliat: „Condamnarea vinovaţilor ar trebui să ne bucure.“ În cazul în care PC ar schimba iar tabăra, aşa cum a făcut-o şi cu alte ocazii, majoritatea PSD-UDMR-PC ar avea nevoie de un singur om.
La Cameră, situaţia e şi mai clară
Faţă de începutul legislaturii, Camera numără acum 408 deputaţi, cu patru mai puţin decât după alegerile din decembrie 2012 (şi-a pierdut mandatul George Becali, şi-au dat demisia Dan Radu Ruşanu, Eduard Hellvig şi Ovidiu Silaghi). Rezultă că majoritatea simplă este de 204 aleşi. Dacă luăm în considerare că PSD a ajuns să aibă 164 de deputaţi (a luat cinci de la PP-DD şi unul de la PDL) şi îi adunăm cu cei de la UDMR (18 deputaţi) şi de la minorităţile naţionale (alţi 18 deputaţi), rezultă un total de 200 de aleşi, cu patru mai puţini decât numărul necesar majorităţii simple. De unde pot fi luaţi patru deputaţi? Nimic mai simplu. Fie din rândul celor 14 neafiliaţi (din care opt sunt foşti membri ai PP-DD), fie de la ce a mai rămas din grupul PP-DD (mai sunt 28 de deputaţi din cei 47 aleşi iniţial), fie de la conservatori.