» 362.440 de candidati spera sa obtina maine votul alegatorilor, la capatul unei campanii marcate de noutati, dar si catalogata ca fiind plina de "blaturi".
Principala noutate a constituit-o introducerea votului uninominal pentru presedintii de consilii judetene. Pe de o parte, s-a eliminat dependenta de consilierii judeteni, presedintele CJ nemaiputand fi revocat de acestia. Iar pe de alta parte, exista perspectiva unor sume tot mai mari de bani "la cheremul" sefilor de consilii, inclusiv din fondurile europene. In lumina noilor prevederi, baronii locali, mai vechi sau mai noi, s-au repezit sa-si depuna candidaturile, urmati indeaproape de senatorii si deputatii constienti ca au sanse mai mari sa castige in judet decat sa obtina, in toamna, un nou mandat de parlamentar. Aproape 60 de senatori si deputati s-au strans pe listele de candidati la locale, la care s-au adaugat doi ministri doritori sa devina sefi de CJ si inca doi ministri dornici sa ajunga primari.
A doua noutate importanta a adus-o decizia Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane prin care fetele bisericesti au primit unda verde sa se implice in politica, insa doar ca independenti si numai pentru functiile de consilier local sau judetean.
Pe langa "migrarea" politicienilor de la centru in plan local, alegerile de maine aduc o noutate si in ceea ce priveste cursa pentru Primaria Generala a Capitalei: este pentru prima data cand PSD a iesit cu doi candidati, unul oficial, unul neoficial, dar sustinut puternic de nume cu greutate. Mult vehiculata canibalizare a electoratului PSD s-a materializat in sondajele de opinie, mai mult de jumatate din simpatizantii PSD preferandu-l pe "independent" in detrimentul candidatului oficial. si nici nu ar fi avut cum sa fie altfel din moment ce principalul sustinator al senatorului, Ion Iliescu, nu a ratat nici un prilej pentru a-i face campanie. Pe de alta parte, este pentru prima data cand un candidat independent reuseste sa se plaseze in fruntea sondajelor de opinie, ramanand de vazut in ce masura se va reflecta in voturi scandalul nou-nascutilor gasiti ca ar fi semnat pe listele de sustinatori.
Lipsa de combativitate de la centru, motiv pentru ca eticheta "blat" sa fie atasata campaniei, a fost compensata, in schimb, de dure batai in teritoriu. Giurgiu si Suceava sunt doar doua dintre judetele in care spiritele s-au incins in campanie peste masura. Desi partidele au anuntat la "centru" ca nu vor face aliante politice, interesele locale formate in jurul unor grupuri de influenta au trecut peste deciziile luate la Bucuresti. S-au aliat partide precum PD-L, PNL, PSD si PRM, fara nici o logica politica. De exemplu, PSD s-a aliat cu PD-L (inamicul public numarul unu al acestui partid), in cele mai multe cazuri, in judete precum Satu Mare, Mures, Constanta, Vrancea, Covasna si Ilfov. Liberalii stau mai prost la capitolul aliante, dar au batut palma cu candidati bine cotati, cum ar fi primarul Timisoarei si primarul Sibiului. In schimb, PNL va primi un post de viceprimar in cele doua orase importante. PNL si PD-L parca au uitat disputele politice de la centru si colaboreaza foarte bine in judetul Arges, dar si la Piatra Neamt.
Liberalii parca ar lasa la o parte cearta cu "Pinalti" pentru a obtine unele posturi in administratia locala, in schimbul sustinerii acestuia in turul doi. Totodata, PD-L s-a gasit in alianta la Satu Mare atat cu PSD, cat si cu PRM, dar si cu PNL, pentru sustinerea unui singur candidat, zis si el "independent", pentru presedintia consiliului judetean, in timp ce PSD si-a luat PRM drept aliat in judetul Vaslui.
CAZURI
» In Covasna situatia este specifica, partidele romanesti (PD-L, PNL, PSD, PC, PNG, PAS) unindu-se pe criterii etnice pentru a face fata concurentei partidelor maghiare UDMR si UCM. In schimb, formatiunile maghiare sunt in concurenta totala, mai ales in Harghita si Covasna, pentru a castiga electoratul maghiar. Intelegeri intre ele au putut fi incheiate in orasele "mixte", romano-maghiare, unde nu pot avea sanse de a castiga decat daca merg impreuna.