0.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăSportCamera Deputaţilor a adoptat Legea lustraţiei

Camera Deputaţilor a adoptat Legea lustraţiei

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, Legea lustraţiei, cu 203 voturi „pentru”, 40 de voturi „împotrivă” şi 12 abţineri.Legea a fost votată prin apel nominal, scrie Mediafax.În cazul acestui act normativ, Camera Deputaţilor este forul decizional. Legea lustraţiei a fost adoptată de Senat în aprilie 2006. În noiembrie 2008 proiectul care intrase pe ordinea de zi a fost amânat din lipsă de cvorum, iar în februarie 2009 a fost retrimis la comisii pentru avize.

Procedura a fost accelerată după mai multe întâlniri ale preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, cu preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, care a renunţat la greva foamei primind asigurări că legea va trece de Parlament.

Deputaţii PDL anunţaseră că vor vota proiectul legii lustraţiei, chiar dacă această lege este „târzie”, dar trebuie făcută o reparaţie morală „pentru cei care au suferit şi şi-au dat viaţa”, potrivit liderului grupului democrat-liberal, Mircea Toader.

Şi deputaţii UDMR au votat legea. „După 20 de ani de la revoluţie ne aruncăm prosopul de la unul la celălalt”, a spus Attila Korodi, arătând că este mândru să le spună părinţilor şi bunicilor săi că după 20 de ani se repară ceva.

„Sunt voci astăzi care spun că sunt probleme constituţionale cu această lege. Oare părinţii, bunicii noştri au fost întrebaţi de probleme constituţionale când cu fost hărţuiţi. Astăzi facem un bine. Dacă facem o analiză, cei care sunt responsabili trebuie să facă un pas înapoi”, a adăugat deputatul.

Textul a fost votat şi de o parte din deputaţii PSD. „Am simţit nevoia să-mi explic votul pentru că sunt unul dintre cei care a votat pentru această lege, deşi sunt membru al PSD, şi nu mi-e ruşine cu acest lucru. În acest fel, prin Legea lustraţiei, recunoaştem că în România a avut loc o Revoluţie, şi nu o cosmetizare a sistemului”, a spus social-democratul Marian Săniuţă, citat de NewsIn.

În schimb colegul său, Adrian Solomon a arătat că a votat împotriva legii pe care a catalogat-o drept ridicolă. „Şi eu sunt membru al PSD şi nici mie nu mi-e ruşine şi am votat împotrivă pentru că este o lege ridicolă, de vreme ce aţi scos din Legea lustraţiei categorii de personaje precum Emil Boc, Traian Băsescu şi alţii”, a spus el.

Care sunt persoanele vizate de Legea Lustraţiei

Legea lustraţiei prevede limitarea temporară a accesului la anumite funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. Aceştia nu pot candida şi nu poate fi numţi pe o perioadă de 5 ani consecutivi de la intrarea în vigoare a legii pentru demnităţi şi funcţii publice.

În categoria lustrabililor sunt incluse, printre altele, persoanele care au ocupat funcţii politice de conducere retribuite în cadrul PCR, în cadrul Uniunii Tineretului Comunist (UTC), persoanele care au deţinut calitatea de membru al Consiliului de Stat sau al Consiliului de Miniştri, precum şi cei care au avut calitatea de ministru secretar de stat, prim adjunct şi adjunct al miniştrilor şi secretarilor de stat, potrivit Agerpres.

Vizate de Legea Lustraţiei mai sunt persoanele care au îndeplinit funcţia de prim-secretar, secretar al Comitetului Judeţean de partid, prim-vicepreşedinte şi vicepreşedinte al Consiliilor Populare judeţene, persoanele care au exercitat funcţia de activist în cadrul aparatului de propagandă al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste, cele care au ocupat o funcţie de conducere în învăţământul de partid organizat de PCR şi UTC.

Printre persoanele care fac obiectul Legii Lustraţiei se mai află şi persoanele care au exercitat funcţia de activist în cadrul aparatului de propagandă al Consiliului Culturii şi Educaţiei Socialiste la nivel central, regional şi judeţean, persoanele care au făcut parte din structurile organelor de Securitate sau care au colaborat cu Securitatea. Lustrabili sunt şi cei care au exercitat funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte al unei secţii a Tribunalului Suprem, de procuror general sau procuror general adjunct în cadrul instanţelor judecătoreşti.

Mai fac obiectul Legii lustraţiei persoanele care au ocupat funcţia de inspector şef sau inspector şef adjunct, la nivel central, regional, judeţean, până la nivel municipal, orăşenesc şi comunal, persoanele care au deţinut calitatea de şef al unei misiuni diplomatice sau consulare române din străinătate, precum şi persoanele care au activat în cadrul direcţiilor politice şi de învăţământ ideologic din cadrul Ministerului Forţelor Armate, Ministerului Afacerilor Interne şi Departamentul Securităţii de Stat.

Proiectul prevede şi funcţiile pe care categoriile vizate de Legea lustraţiei nu le pot ocupa. Printre acestea se află demnitatea de preşedinte al României, cea de deputat sau senator, de membru CSM, primar, viceprimar, consilier judeţean sau al municipiului Bucureşti, consilier prezidenţial sau consilier de stat în cadrul Administraţiei prezidenţiale, membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat, judecător al Curţii Constituţionale, Avocat al Poporului.

Pe de altă parte, cele două comisii au acceptat un amendament potrivit căruia lustrabilii nu vor mai putea activa în cadrul institutelor dedicate crimelor comunismului.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, persoanele care ocupă funcţii de demnitate publică trebuie să depună la instituţia unde lucrează o declaraţie olografă, pe propria răspundere, prin care să precizeze dacă s-ar afla într-una dintre situaţiile prevăzute de legea lustraţiei.

Ion Diaconescu: Legea a fost adoptată prea târziu

Seniorul ţărănist Ion Diaconescu a declarat miercuri că adoptarea Legii lustraţiei în Parlament s-a produs prea târziu, pierzându-şi importanţa, iar efectul pe care îl va putea avea de acum încolo este unui redus.

„E bine şi acum că se face, dar este cu totul lipsit de importanţă acum, după 20 de ani de zile de la Revoluţie, timp în care respectivele persoane (lustrabile, n.r.) au deţinut în noua eră demnităţi mari, preşedinţi de ţară, prim-miniştri, miniştri şi aşa mai departe. De acum, că nu mai pot avea funcţii cinci ani nici nu îi mai interesează”, a comentat Diaconescu adoptarea Legii lustraţiei în Camera Deputaţilor.

Cele mai citite

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă