3.7 C
București
duminică, 29 decembrie 2024
AcasăSportCalculele „senzaţionale“ ale lui Dan Diaconescu

Calculele „senzaţionale“ ale lui Dan Diaconescu

În acţiunea ei, conducerea PP-DD se bazează pe convenţiile pe care le-au semnat, înainte de alegerile parlamentare, toţi candidaţii partidului la o funcţie de senator ori deputat. Potrivit actului respectiv, „în situaţia în care candidatul – ales deputat sau senator – demisionează din partid, se retrage din grupul parlamentar al partidului, întreprinde acţiuni ostile partidului şi/sau conducerii acestuia sau are o atitudine neconformă cu strategia şi statutul partidului determinând excluderea sa din partid, candidatul va datora de drept, cu titlu de daune convenţionale, suma de 2.000.000 euro“. Trebuie subliniat că, potrivit convenţiei menţionate, suma ar trebui plătită cu titlul de daune „fără a fi necesară îndeplinirea vreunei formalităţi prealabile sau intervenţia vreunei instanţe judecătoreşti sau arbitrale“. Ca şi cum conducerea PP-DD se aştepta ca „dezertorii“ să vină singuri la casieria partidului şi să plătească milioanele de euro.

Inedită este formularea din convenţie şi în ceea ce priveşte demisia din Parlament în termen de cinci zile ca unică modalitate prin care un fost membru al PP-DD să poată scăpa de plata daunelor: „Candidatul îşi va depune cererea scrisă şi irevocabilă de demisie din Camera Deputaţilor/Senat (…) şi va stărui asupra cererii de demisie cu finalitatea declarării locului său vacant“.

Mulţi dintre senatorii şi deputaţii care mai activează încă în Parlament sub sigla PP-DD se feresc să comenteze oficial şansele de reuşită ale demersului. Potrivit senatorului Vasilica Steliana Miron, membru în Comisia juridică a Senatului, cel mai probabil va avea loc, în prima fază, o mediere. Apoi, în funcţie de rezultatele medierii, se va merge sau nu în instanţă. Neoficial însă, demersul anunţat ieri de conducerea PP-DD stârneşte râsete în rândul membrilor.

Cum reacţionează cei vizaţi

Senatorul Nicolae Marin, trecut recent de la PP-DD la PSD, spune că demersul conducerii partidului are în spate un calcul pur electoral. „PP-DD vrea să-şi mai facă un pic de campanie şi au găsit un pretext cu acel contract pe care l-am semnat atunci ca să arătăm populaţiei că noi suntem mai corecţi decât alţii. Dacă se pune problema instanţei, merg eu în instanţă să le cer să dea cei 20.000 de euro pe care i-au promis fiecărui român în campanie“, a declarat, pentru RL, senatorul. Potrivit acestuia, convenţia semnată nu ar avea vreun efect juridic deoarece ar contraveni prevederilor Constituţiei. „Am plecat din cauza aberaţiilor de acest fel care erau în partid. Pe zi ce trece, mă bucur că am făcut pasul să plec“, ne-a mai spus Marin.

Realitatea din Parlament

Ajunşi în Camera Deputaţilor şi Senat nu datorită notorietăţii lor sau experienţei îndelungate în politică, ci datorită numelui lui Dan Diaconescu, fondatorul „partidului-televiziune“, parlamentarii PP-DD par să fi avut încă de la început un singur scop: să fie racolaţi de partidele mari. Adică, să treacă într-o ligă superioară a politicii. La rândul lor, partidele consacrate i-au vânat pe aleşii PP-DD pentru a-şi spori numărul de senatori şi deputaţi în eventualitatea unei reconfigurări a majorităţii în Parlament. Cei mai mulţi „dezertori“ de la PP-DD au ajuns la PSD şi PC (zece şi, respectiv, şase deputaţi şi senatori). PNL a racolat doar doi deputaţi, iar alţi opt foşti membri ai PP-DD sunt neafiliaţi. Cu ajutorul celor plecaţi din partidul lui Dan Diaconescu, social-democraţii sunt la un pas de a-şi asigura majoritatea în cele două Camere în eventualitatea ruperii USL.
Adică, fără PNL, în colaborare cu UDMR şi minorităţile naţionale. Puţinii aleşi care ar mai fi necesari pentru atingerea majorităţii fie vor veni tot de la PP-DD, fie va fi cooptat PC (care a dat, de altfel, în ultima vreme tot mai multe semne de apropiere de PSD).

Cele mai citite

Update: Tragedie aviatică în Coreea de Sud: cel puțin 167 de morți, două persoane salvate

La bord se aflau 175 de pasageri și șase membri ai echipajului Cel puțin 167 de persoane au murit, după ce un avion de linie...

Record de intervenţii Salvamont: 132 de persoane salvate în ultimele 24 de ore

Din totalul apelurilor primite, cele mai multe au fost pentru Salvamont Lupeni Dispeceratul Naţional Salvamont a anunţat duminică dimineaţă un “record nedorit” în acest sezon...

Premierul Benjamin Netanyahu va fi supus unei operaţii de prostată, în plin conflict cu Hamas

Netanyahu a fost diagnosticat cu o infecţie urinară, cauzată de o hipertrofie benignă de prostată Premierul israelian Benjamin Netanyahu, în vârstă de 75 de ani,...
Ultima oră
Pe aceeași temă