3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportCabinetul Boc, dispus doar la mici concesii: guvernul nu demisionează

Cabinetul Boc, dispus doar la mici concesii: guvernul nu demisionează

Profitând de disensiunile din sânul USL, evidente în declaraţiile şi discursurile dinaintea şi din timpul dezbaterii parlamentare, puterea a decis să facă doar mici concesii: a fost demis, prin sms, ministrul Teodor Baconschi şi s-a discutat în coaliţie despre amânarea, cu un an, a taxei auto la prima vânzare şi despre amnistierea fiscală a circa 300.000 de funcţionari din administraţia publică locală (aceştia să nu fie obligaţi să  restituie sporurile încasate în 2009-2010). În mod evident, toate cele trei măsuri sunt de natură să calmeze un pic spiritele românilor care protestează în stradă.

În cazul lui Teodor Baconschi, anunţul revocării a fost făcut chiar de premierul Emil Boc de la tribuna Parlamentului. De remarcat că nu s-a spus nici un cuvânt după şedinţa coaliţiei despre o eventuală remaniere a Cabinetului Boc. Ba chiar, purtătorul de cuvânt al PDL, deputatul Sever Voinescu spunea că nu s-ar fi discutat şi că subiectul va fi analizat „foarte curând după această sesiune parlamentară extraordinară”. La mai puţin de două ore de la această declaraţie, Emil Boc anunţa revocarea lui Baconschi şi-şi cerea public scuze pentru „derapajele şi stângăciile verbale” ale unor colegi la adresa protestatarilor. De unde rezultă planul PDL ca beneficiul de imagine de pe urma sancţionării unuia dintre cei care i-au jignit pe manifestanţi să se contorizeze în dreptul premierului şi nu al altor reprezentanţi ai coaliţiei.

Aflat la Bruxelles, la Consiliul de Afaceri Externe, Baconschi s-a arătat surprins de hotărârea revocării. Ba chiar spunea că „nu s-a oficializat prin vot o astfel de decizie”, deşi pe coridoarele Parlamentului se vorbea deja de un posibil înlocuitor al său.

Revocarea lui Baconschi vine ca urmare a declaraţiilor, făcute pe blogul propriu, despre „o populaţie imbecilizată de televiziuni”, „bătăuşii scoşi pe străzi”, „mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii”.

Falie în USL?

Decizia coaliţiei de a respinge solicitarea de a fi organizate alegeri anticipate vine pe fondul slăbiciunii manifestate de opoziţie. După bâlbâielile pe marginea mitingului de joia trecută, liderii USL nu au reuşit să se înţeleagă nici în privinţa oportunităţii de a-şi depune mandatele. Mai exact, Crin Antonescu şi liberalii marşează pe ideea că o demisie în grup a senatorilor şi deputaţilor USL ar constitui un instrument de presiune suficient de puternic pentru ca Emil Boc şi ceilalţi lideri ai coaliţiei să fie forţaţi să accepte propunerile opoziţiei. În schimb, Victor Ponta, Adrian Năstase şi ceilalţi social-democraţi nu văd o soluţie într-o demisie în grup. „Din punct de vedere juridic şi constituţional, vacantarea mandatelor, unul, două sau trei sute, înseamnă doar declanşarea unor alegeri parţiale. Deci, nu ar fi o soluţie echivalentă cu alegerile anticipate”, le-a atras atenţia liberalilor, la sfârşitul săptămânii, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase.

În aceste condiţii, liderii PSD, PNL şi PC, împreună cu preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, s-au văzut nevoiţi, în cursul dimineţii de luni, să discute despre o altă metodă de presiune a opoziţiei: greva parlamentară. O variantă ar fi ca această grevă să dureze 30 de zile, timp în care parlamentarii USL să primească doar suma forfetară (suma destinată organizării şi funcţionării birourilor din teritoriu).

În paralel, opoziţia ia în considerare noi proteste, la care să fie mobilizaţi nu doar membrii de partid. „Trebuie să avem puterea să-i mobilizăm pe români să iasă în stradă cu toţii”, a declarat primarul Marian Vanghelie, adăugând că doar PSD Bucureşti ar putea strânge în stradă 25-30.000 de membri de partid.

De asemenea, liderii USL au programate, miercuri, discuţii cu ambasadorii statelor UE acreditaţi la Bucureşti, iar la sfârşitul lunii, Victor Ponta şi Crin Antonescu vor merge la Bruxelles, pentru a vorbi oficialilor UE despre amânarea alegerilor locale, comasarea lor cu parlamentarele, propunerea de introducere a votului prin corespondenţă şi desele asumări de răspundere în Parlament practicate de Guvernul Boc.

Coaliţia caută ministru de Externe

În afara lui Cristian Diaconescu, pentru funcţia de ministru de Externe este vehiculat şi numele lui Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri europene. Acesta a fost propus şi în 2009 pentru şefia MAE, de către premierul desemnat atunci, Lucian Croitoru, dar nu a mai ajuns în funcţie, deoarece echipa nu a primit vot de încredere în Parlament.

Premierul Emil Boc a refuzat să se pronunţe asupra înlocuitorului lui Baconschi, spunând că o decizie va fi luată după consultarea PDL şi a partenerilor din coaliţie.

Acordarea a încă unui portofoliu UNPR ar crea însă coaliţiei unele probleme, deoarece ar fi nevoie de aprobarea Parlamentului. Potrivit Constituţiei, dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele poate numi un ministru, la propunerea premierului, „numai pe baza aprobării Parlamentului”.

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Premierul Japoniei, Shigeru Ishiba, a adormit în timpul numărării voturilor pentru realegerea sa

Shigeru Ishiba, președintele Partidului Liberal Democrat (PLD), aflat la putere în Japonia, a fost văzut adormind luni în parlament, unde a fost reales prim-ministru. O...

Lavrov va conduce delegația rusă la summitul G20, în locul lui Putin

Curtea Penală Internațională a emis în martie 2023, un mandat de arestare pe numele lui Putin Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov va conduce delegația rusă...
Ultima oră
Pe aceeași temă