» Reducerea cheltuielilor bugetare si "stransul putin din dinti" invocat de premierul Boc pentru iesirea din criza nu se aplica in 2010 tuturor: unii bugetari vor incasa consistente prime de vacanta.
» Fata de sumele estimate a se fi cheltuit in tot anul 2009, sumele destinate primelor de vacanta in 2010 cresc, per ansamblu, cu 32,66%, ajungand sa cumuleze circa 71,67 milioane de euro.
"Va trebui sa strangem putin din dinti", "Ne va fi mai greu inainte sa ne fie mai bine", "Cu solidaritate din partea romanilor putem trece peste criza". Sunt doar cateva fragmente din discursurile premierului Emil Boc referitoare la depasirea crizei. O privire asupra proiectului de buget depus in Parlament arata insa altceva. Desi guvernantii au spus ca in 2010 bugetarii nu vor primi tichete-cadou, de masa sau de vacanta, primele de vacanta au ramas neatinse la majoritatea ministerelor si institutiilor bugetare. Ba, mai mult, la multe dintre ele s-au si marit. Suma destinata primelor de vacanta in 2010 este, potrivit anexei 2 a proiectului bugetului de stat, de 303,15 milioane lei. Adica aproximativ 71,67 milioane euro, cu 32,66% mai mult decat in 2009.
In cifre, de cele mai mari fonduri pentru primele de vacanta va beneficia Ministerul Administratiei si Internelor, condus de Vasile Blaga (PDL). Este vorba de 125,8 milioane lei, ceea ce inseamna aproape dublu fata de executia preliminata (cheltuielile estimate a fi fost facute in 2009), adica 64,2 milioane lei. Sume consistente regasim in dreptul alineatului "prima de vacanta" si in bugetele altor ministere. De pilda, Ministerul Justitiei a prevazut suma de 41,4 milioane lei (cu 10,82% mai mult decat in 2009), iar Ministerul Finantelor Publice va beneficia in acest scop de 31,17 milioane lei (reprezentand insa o scadere, cu 37,6%, fata de anul trecut).
Cele mai substantiale cresteri in privinta banilor destinati primelor de vacanta le regasim insa la Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Ministerul Muncii. In cazul ministerului preluat de Cseke Atilla (UDMR), suma destinata primelor de vacanta a realizat mai mult decat un triplusalt: de la 4,3 milioane lei in 2009 ajunge la 14,82 milioane lei in 2010! Aproape tripla este si suma pe care o vor primi, cu titlu de prima de vacanta, angajatii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale: 18,25 milioane lei in 2010 (fata de 6,45 milioane lei executie preliminata pentru 2009). "Doar" o dublare regasim la Ministerul Muncii, condus de Mihai seitan, primele de vacanta ajungand sa insumeze 8 milioane de lei.
Nu doar la ministere au crescut insa sumele destinate primelor de vacanta, ci si la Administratia Prezidentiala (cu 14,29%), Inalta Curte de Casatie si Justitie (cu 14,17%), Curtea Constitutionala (cu 10,14%), Curtea de Conturi (cu 66,2%), Secretariatul General al Guvernului (cu 15,61%), Consiliul Superior al Magistraturii (cu 26,11%). Oarecum surprinzator, parlamentarii au dat dovada de mai multa moderatie (in contextul in care in fiecare an ei isi mareau bugetul dupa bunul plac, plecand de la premisa ca Executivul sta la mana lor pentru aprobarea bugetului). Acum, la Senat au "inghetat" primele de vacanta, iar la Camera Deputatilor suma destinata lor a crescut doar cu 0,18%.
Exista insa si institutii in bugetul carora nu apare nici un leu pentru primele de vacanta. De pilda, Avocatul Poporului si Oficiul Registrului National al Informatiilor Secrete de Stat.
Pe de alta parte, merita amintit faptul ca, in ciuda indemnurilor guvernamentale la austeritate, nu putine au fost cazurile, inainte de sarbatori, in care mai multe institutii publice din Tulcea, Botosani, Bistrita-Nasaud, Hunedoara, Cluj, Gorj si Constanta si-au recompensat angajatii cu sume de pana la 1.700 lei de persoana cu titlu de prima de vacanta.