In Bucuresti au fost delimitate 40 de colegii: 28 pentru Camera Deputatilor si 12 pentru Senat. La alegerile locale, primariile de sector au revenit doua PD-L (sectoarele 3 si 6), doua PSD (sectoarele 2 si 5), una PNL (sectorul 1) si una PC (sectorul 4), acesta fiind si unul dintre criteriile principale in desemnarea candidatilor pentru alegerile parlamentare. La fel ca in tara, liderii politici si-au asigurat colegii linistite, in sensul ca "adversarii" lor sunt nume mai putin cunoscute publicului larg.
Fara contracandidat se poate considera, de pilda, presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, care vrea inca un mandat in Colegiul 1 din sectorul 1. Impotriva acestuia, Alianta PSD±PC a trimis-o in lupta pe Mihaela Anton, un medic stomatolog de 38 de ani, consilier general si presedinte al Organizatiei de Femei PSD sector 1. La randul lor, democrat-liberalii l-au desemnat pe Gheorghe Groza, avocat in varsta de 58 de ani, ale carui legaturi cu politica se traduc prin functiile de primar al sectorului 1 in perioada 1990-1992 si de presedinte al Organizatiei Oamenilor de Afaceri a PD-L sector 1. Cu alte cuvinte, se anunta "un meci" usor pentru vicele PNL. Adversarii lui Olteanu pot fi insa gasiti in cadrul propriului partid, incepand cu Andrei Chiliman, primarul in al carui sector candideaza seful deputatilor.
"Dupa patru ani in care nu a trecut pe aici, se intereseaza, brusc, o data cu alegerile, de starea comunitatii din sectorul 1", declara Chiliman despre Olteanu dupa desemnarea drept candidat. In ceea ce priveste campania electorala, vicele PNL si-a facut reclama in reviste pentru femei, a recomandat retete gospodinelor, a calcat o camasa si a cusut nasturii alteia intr-o emisiune tv.
Cu Piedone de mana, in campanie
Fara emotii mari se anunta a fi data de 30 noiembrie si pentru liderul PC, Daniela Popa. sefa conservatorilor candideaza in Colegiul 19 pentru Camera Deputatilor, in sectorul 4, condus de Cristian Popescu Piedone. Pe langa sprijinul oferit de acesta, Daniela Popa are ca avantaj lipsa de notorietate a contracandidatilor sai: Andrei Petrescu (PNL), Mircea Cristian Raicu (PD-L) si Ioan Deac Gaf (PNG-CD). Petrescu este originar din Suceava, a absolvit Facultatea de stiinte Juridice, are 28 de ani si a reprezentat PNL si in alegerile locale, cand a vizat functia de primar al sectorului 4. La randul sau, Raicu are 47 de ani, este economist, a fost director adjunct la Administratia Strazilor (2004-2005) si director general al SC REBU SA (2005-2008), iar la alegerile locale din primavara a devenit consilier general.
De colegii fara probleme au parte si liderii PD-L Vasile Blaga si Cristian Radulescu, amandoi candidand in sectorul 3, condus de colegul lor Liviu Negoita. Blaga vizeaza inca un mandat de senator in Colegiul 5 si ii are drept "adversari" principali pe profesorul fizician Constantin Traistaru (PSD±PC) si pe juristul Ioan Danut Fleaca (PNL), ultimul mai detinand un mandat de parlamentar in perioada 1990-1992, cand a fost deputat de Bucuresti ales pe lista FSN. La randul sau, Cristian Radulescu, actualul lider al grupului PD-L din Camera Deputatilor, candideaza in Colegiul 6, tot din sectorul 3, dupa ce in mandatele anterioare a reprezentat judetele Vaslui si Neamt. In competitie cu Radulescu sunt inscrisi Niculae Marasescu (PSD±PC), Irinel Caius Iliescu (PNL), Istvan Bathory (UDMR) si Daniela Cercelaru (PNG-CD).
Primul a fost antrenor al CSM Craiova (1977-1990), secretar general al Federatiei Romane de Atletism (1990-1993, 1996-2000 si 2003-2005) si secretar de stat la Ministerul Tineretului si Sportului (1993-1996 si 2000-2003), iar in decembrie 2007 a fost validat senator dupa demisia conservatorului Dan Voiculescu. si mai putin cunoscuti politic sunt insa ceilalti trei contracandidati ai lui Cristian Radulescu.
si pentru ca tot am amintit de fostul presedinte al PC Dan Voiculescu, acesta isi doreste atat de tare sa revina in Legislativ incat si-a asigurat un colegiu linistit din sectorul 4 condus de Cristian Popescu Piedone si apare alaturi de acesta in poze, sub sloganul "Sa vezi ce pot face doua minti dibace". Aceasta dupa ce Dan "Felix" Voiculescu declara in 2007, in momentul demisiei din Senat, ca "a fost o greseala", ca a acceptat sa candideze pentru un mandat de parlamentar.
Contracandidati ii sunt lui Voiculescu fostul pesedist, actual democrat-liberal Razvan Ionescu (detinator al unui mandat de deputat de Bihor in legislatura 2000-2004) si liberalul Paul Daniel Mircescu (inginer, candidat in alegerile locale din 2000 din partea Partidului Liberal Monarhist din Romania).
Tratament cosmetic pentru CV-uri
Putine batai de cap se anunta si pentru Rodica Nassar, candidatul Aliantei PSD±PC in Colegiul 6 pentru Camera Deputatilor din sectorul 2, condus de social-democratul Neculai Ontanu. Detinatoare pana acum a doua mandate de deputat, Nassar ii are drept principali contracandidati pe Florin Melciu (PNL) si Tudorel Silviu Filimon (PD-L). Primul, desi are doar 26 de ani, si-a trecut in CV pana acum functiile de consilier al euroobservatorului Adrian Cioroianu, director al Pietei de Gros Bucuresti, consilier al ministrului Internelor si Reformei Administrative si director general adjunct al Institutului National de Administratie. Cel de-al doilea este cunoscut insa mai degraba sub numele de Nea Popa din serialul "La Bloc". In ceea ce priveste campania, Nassar a impanzit colegiul cu bannere uriase si a participat la plantarea de pomi si gard viu prin parcuri.
De un colegiu usurel s-a asigurat si fostul ministru al Privatizarii, deputatul PSD Ovidiu Musetescu. Desi a figurat constant in ultimii ani in topul parlamentarilor chiulangii si nu a excelat nici in privinta propunerilor legislative si a interventiilor in plen, social-democratul este dornic sa prinda un al cincilea mandat, iar pe ultima suta de metri s-a mutat din colegiul in care l-ar fi avut drept "adversar" pe democrat-liberalul Silviu Prigoana. A ales Colegiul 14 din sectorul 3, unde nu are contracandidati puternici: Bogdan Valentin Bratianu (PNL), Dan Radu Zatreanu si Gheorghe Radulescu (independent). Primul este operator calculatoare, al doilea e membru al PD-L din 2001 si este la al doilea mandat de consilier general, iar al treilea s-a remarcat in acest an prin contestarea examenului de bacalaureat, pe care l-a catalogat "o frauda ascunsa opiniei publice".
Prin mutarea lui Musetescu, Silviu Prigoana a ramas si el fara contracandidati, in Colegiul 15 din sectorul 3 mai fiind inscrisi in cursa electorala pesedista Mihaela Mandrea-Muraru, liberalul Gabriel Pierino Ionescu si penegistul Constantin Giurascu. Candidatul PSD a fost membru al PC (pe vremea cand se numea PUR) si a mai detinut mandat de deputat in legislatura 2000-2004, cand a reprezentat judetul Arad. Ionescu are 38 de ani si este de profesie avocat, iar Giurascu este ofiter in rezerva. Cu alte cuvinte, nici unul dintre cei trei contracandidati nu-l bate pe Prigoana la capitolul notorietate.
Urmatii demnitarului comunist Niculescu Mizil doresc sa acceada in Parlament
"Adversari" cu nume nu tocmai sonore in politica are si liderul PNG-CD, George Becali. Candidat pentru Camera Deputatilor in Colegiul 20 din sectorul 5, Becali nu-si face prea multe probleme din cauza Oanei Niculescu Mizil stefanescu Thome (PSD±PC), Mioarei Toth (PD-L) sau lui Ioan Gruia Bumbu (PNL), ci mai degraba a pragului electoral pe care trebuie sa-l treaca PNG-CD. Creatoare de moda si nepoata a lui Paul Niculescu Mizil, sustinuta de Marian Vanghelie, ministru de Finante pe vremea comunistilor, Oana Niculescu Mizil pare sa se fi inspirat de la principalul ei contracandidat. Daca Becali a platit facturile de lumina ale locuitorilor din Zabrauti, reprezentanta PSD s-a dus cu vidanje in Ferentari, pentru a curata subsolurile a 14 blocuri.
Candidatul PNL in acelasi colegiu, Gruia Ioan Bumbu, este presedinte al Agentiei Nationale pentru Rromi si la mijlocul campaniei electorale inca isi cauta voluntari prin intermediul site-ului sau, iar despre Mioara Rodica Toth se stia, tot la mijlocul campaniei, doar ca este de profesie jurist.
Pentru liderul PRM, pragul e mai greu decat colegiul
Aceeasi situatie, de avantaj clar pe motive de notorietate, gasim si la liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Acesta candideaza in Colegiul 12 pentru Senat din sectorul 6 si ii are drept contracandidati pe Gabriel Mutu (PD-L), Ionel Olteanu (PSD±PC) si Mihai Toti (PNL). Adica, nume foarte putin sau chiar deloc cunoscute publicului. Gabriel Mutu are 39 de ani, este jurist, campion national de automodelism si consilier local la Primaria sectorului 6 si si-a inceput campania inca din septembrie.
Social-democratul Ionel Olteanu are 52 de ani, este avocat si a fost deputat de Buzau in legislatura 2000-2004, mandat terminat nu fara scandal, fiind inlocuit de la conducerea Comisiei juridice dupa ce mai multi colegi s-au plans ca are un stil de lucru intolerabil si contraproductiv, iar presa l-a acuzat ca a dezinformat Consiliul Europei cu privire la indeplinirea angajamentelor Romaniei. In fine, liberalul Mihai Toti are 63 de ani, este specialist in stiintele solurilor si subsecretar de stat si presedinte al Administratiei Fondului pentru Mediu.
Camera deputatilor
Colegiul 1: Mihaela Anton (PSD±PC), Bogdan Olteanu (PNL), Gheorghe Groza (PD-L)
Colegiul 2: Ion Nicolae (PSD±PC), Daniel Stamate Budurescu (PNL), Anca Constantinescu (PD-L)
Colegiul 3: Marius Marinescu (PSD±PC), Ludovic Orban (PNL), Irinel Cristu (PD-L)
Colegiul 4: Adriana-Larisa Antipa (PSD±PC), Ingrid Zaarour (PNL), Costica Canacheu (PD-L)
Colegiul 5: Georgian Pop (PSD±PC), Dragos Dinca (PNL), Catalin Edmond Talmacean (PD-L)
Colegiul 6: Rodica Nassar (PSD±PC), Florin Melciu (PNL), Tudorel Silviu Filimon (PD-L)
Colegiul 7: Florian Popa (PSD±PC), stefan Sebastian Szobotka (PNL), Mihai Cristian Atanasoaei (PD-L)
Colegiul 8: Claudia Petcu (PSD±PC), Adrian Neacsu (PNL), Cornelia Brindusa Novac (PD-L)
Colegiul 9: Ioan Vulpescu (PSD±PC), Mariana Campeanu (PNL), Theodor Paleologu (PD-L)
Colegiul 10: Victor Negrescu (PSD±PC), Elena Roxana Ionita (PNL), Catalin Croitoru (PD-L)
Colegiul 11: Alexandru Farcas (PSD±PC), Bogdan Petre (PNL), Sulfina Barbu (PD-L)
Colegiul 12: Mihai-Doru Giugula (PSD±PC), Gigi Pana (PNL), Cristian Petrescu (PD-L)
Colegiul 13: Ileana Savu (PSD±PC), Viorel Sorin Paliga (PNL), stefan Daniel Pirpiliu (PD-L)
Colegiul 14: Tiberiu-Ovidiu Musetescu (PSD±PC), Bogdan Valentin Bratianu (PNL), Dan Radu Zatreanu (PD-L)
Colegiul 15: Mihaela Mandrea-Muraru (PSD±PC), Gabriel Pierino Ionescu (PNL),
Silviu Prigoana (PD-L)
Colegiul 16: Sergiu Andon (PSD±PC), Catalin Micula (PNL), Constantin Ionescu (PD-L), Adrian Constantin Inimaroiu (PVE)
Colegiul 17: Florina-Ruxandra Jipa (PSD±PC), Stelian Victor Fedorca (PNL), Alexandru Ciocalteu (PD-L)
Colegiul 18: Doina Burcau (PSD±PC), Marian Geani Dinu (PNL), Liviu Codirla (PD-L)
Colegiul 19: Daniela Popa (PSD±PC), Andrei Petrescu (PNL), Mircea Cristian Raicu (PD-L)
Colegiul 20: Oana Niculescu Mizil stefanescu Thome (PSD±PC), Ioan Gruia Bumbu (PNL), Mioara Rodica Toth (PD-L), George Becali
(PNG-CD)
Colegiul 21: Dumitru Chirita (PSD±PC), Cristian Marian Olteanu (PNL), Cristina Traila (PD-L)
Colegiul 22: Corneliu Ciontu (PSD±PC), Alina Gorghiu (PNL), Elena Munteanu (PD-L), Lavinia sandru (indep)
Colegiul 23: Aurelia Vasile (PSD±PC), Adrian Horia Cristea (PNL), Claudius Mihail Zaharia (PD-L)
Colegiul 24: Anne Rose-Marie Juganaru (PSD±PC), Antonel Tanase (PNL), Florian Daniel Geanta (PD-L)
Colegiul 25: Luminita Anghel (PSD±PC), Radu Horatiu Munteanu (PNL), Elena Udrea (PD-L), Catalin Zmarandescu (PNG-CD), Sorin Paveliu (indep)
Colegiul 26: Damian Florea (PSD±PC), Theodora Bertzi (PNL), Mihail Vasile Ozunu (PD-L)
Colegiul 27: Dan Alexandrescu (PSD±PC), Cornel Pieptea (PNL), Mariana Nedelcu (PD-L)
Colegiul 28: Danut Sandulescu (PSD±PC), Liviu Sebastian Jicman (PNL), Danut Liga (PD-L)
Senat
Colegiul 1: Sergiu Nicolaescu (PSD±PC), Arin Alexandru Avramescu (PNL), Cornelia Cazacu (PD-L), Mihai Constantinescu (PVE)
Colegiul 2: Emil Razvan Theodorescu (PSD±PC), Crin Antonescu (PNL), Ionel Popescu (PD-L), Ioan Dichiseanu (PNG-CD)
Colegiul 3: Cristian Diaconescu (PSD±PC), Didina Dragan (PNL), Tudor serban (PD-L)
Colegiul 4: serban Nicolae (PSD±PC), Vlad Ion Naicu (PNL), Anca Daniela Boagiu (PD-L)
Colegiul 5: Constantin Traistaru (PSD±PC), Ioan Danut Fleaca (PNL), Vasile Blaga (PD-L)
Colegiul 6: Niculae Ion Anton Marasescu (PSD±PC), Irinel Caius Iliescu (PNL), Cristian Radulescu (PD-L)
Colegiul 7: Adrian Mihai Campurean (PSD±PC), Cristian Topescu (PNL), Ioan Talpes (PD-L)
Colegiul 8: Dan Voiculescu (PSD±PC), Paul Daniel Mircescu (PNL), Razvan Ionescu (PD-L)
Colegiul 9: Catalin Voicu (PSD±PC), Horia Valerian Radocea (PNL), Viorel Aurelian Moldoveanu (PD-L)
Colegiul 10: Ecaterina Andronescu (PSD±PC), Cristian Banu (PNL), Gheorghe Udriste (PD-L)
Colegiul 11: Costel Nedelcu (PSD±PC), Rares serban Manescu (PNL), Radu Alexandru Feldman (PD-L)
Colegiul 12: Ionel Olteanu (PSD±PC), Mihai Toti (PNL), Gabriel Mutu (PD-L)