» Prima aparitie in forta a presedintelui Traian Basescu dupa referendum la televiziune a consemnat relansarea atacului la adresa "grupului celor 322". Basescu i-a identificat pe capii revoltei antiprezidentiale: Bogdan Olteanu, Verestoy Attila si Viorel Hrebenciuc.
Viorel Hrebenciuc, Verestoy Attila si Bogdan Olteanu, "cardasia" celor 322 parlamentari si Guvernul care face orice sa supravietuiasca, un NU categoric colaborarii cu un PSD inca nereformat si incuscririi cu "mafiotul politic" Hrebenciuc au fost temele atacate marti seara de presedintele Traian Basescu in cadrul unui interviu acordat pentru Realitatea TV. "Mafia politica" formata din trioul Hrebenciuc, Verestoy si Olteanu o reprezinta artizanii incercarii de inlaturare a sa din functie, a spus presedintele Basescu. Cei 322 de parlamentari care au votat suspendarea sa din functie au urmarit un scenariu ce viza punctual indepartarea PD de la guvernare si a presedintelui, punerea sub control a parchetelor, inlaturarea Monicai Macovei si a lui Vasile Blaga de la portofoliile Justitiei si Internelor. "Vedem categoric o cardasie intre cei 322 de parlamentari si un guvern care ar face orice numai sa supravietuiasca. Nu-i intereseaza problemele natiunii", a transat seful statului.
Tariceanu, fara onoare
Basescu si-a nuantat insa discursul la adresa premierului Tariceanu sugerand ca acesta nu a avut onoarea ministrului japonez, care a demisionat pentru o declaratie din care i-a lipsit un cuvant. "Daramite cand, ca prim-ministru, sustii si in Parlament, si in Guvern si pui Guvernul la dispozitia unui mecanism de suspendare a presedintelui, dupa referendum n-ai decat o singura solutie a onoarei in politica: demisia", a declarat seful statului. Din punctul de vedere al capacitatii de a fi competitor, Tariceanu nu reprezinta – potrivit lui Basescu – un adversar politic.
Aprecieri pentru "grupul de la Cluj"
El a respins inca o data orice colaborare cu un PSD inca nereformat, exprimandu-si aprecierea pentru Grupul de la Cluj, Ioan Rus, Vasile Dancu si Vasile Puscas, "oameni cu care poti discuta". Structura nereformata si modul de a face politica il determina pe seful statului sa nu acorde PSD nici o sansa de a fi la guvernare cel putin pana in 2009. "Nu stiu ce ce va intampla in acest partid, ar putea sa se curete, ar putea sa-l trimita pe domnul Iliescu la pensie, ar putea sa-i spuna lui Hrebenciuc: "Mai baiete, decat sa faci negocieri de-astea de voturi si sa punem sub presiune parlamentarii disperati ca nu vor mai fi pe liste la urmatoarele alegeri, mai bine te duci tu si negociezi altceva – fier vechi… nu soarta tarii!", a spus Basescu, mentionand ca nu regreta decizia luata dupa alegerile din 2004 de a trimite partidul in opozitie.
Referendum pentru votul uninominal
Presedintele Basescu nu renunta la tema votului uninominal, anuntand ca va lansa un referendum in cazul in care Parlamentul nu va adopta o lege in acest sens la inceputul viitoarei sesiuni parlamentare din luna septembrie. "Nu se vor face alegeri in Romania pe actualul sistem electoral. Acest lucru vi-l garantez", a asigurat seful statului. Basescu a reamintit ca Geoana, Tariceanu si Voiculescu s-au angajat in cadrul consultarilor avute la Palatul Cotroceni ca pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare sa adopte legea electorala, iar pana la urma s-a dovedit ca "au mintit".
Pentru alegerile europarlamentare din acest an se va folosi sistemul pe liste, fiind o recomandare a Uniunii Europene. Presedintele Basescu a constatat ca prea multe decizii fundamentale sunt influentate de Curtea Constitutionala, reprosand validarea de catre membrii acesteia a votului Parlamentului de suspendare a sa in contextul in care nu a incalcat legea fundamentala. "Curtea Constitutionala avea posibilitatea sa stopeze un abuz", a spus seful statului.
La tranta cu ziaristii
Presedintele a atacat si partea ostila a presei la adresa sa, aratand ca 80% din ziaristi "barfesc, interpreteaza, traiesc speculand o vorba sau alta a politicienilor". Basescu a completat ironic ca poate va da cand se va supara o lista de 10 ziaristi care "ar muri de foame" daca nu ar fi politicienii. Presedintele a calificat ca fiind "penibili" ziaristii care interpreteaza drept atacuri la adresa Guvernului observatiile sale privind gestionarea problemelor de la Palatul Victoria. "Daca ii spui Guvernului ca e seceta, este un mare atac la adresa Guvernului", a dat cel mai recent exemplu Basescu.
Cei trei reprezentanti ai "axei raului", acuzati de Traian Basescu de punerea la cale a suspendarii sale, au reactionat, ieri, vehement impotriva afirmatiilor presedintelui, amenintand cu o noua suspendare.
Cel mai vehement a fost Viorel Hrebenciuc, care ne-a declarat, ieri, ca suspendarea lui Basescu din functie ar putea fi repetata, la toamna, daca acesta refuza sa promulge legea pensiilor. "Traian Basescu incalca Constitutia si asta este motiv pentru demiterea sa din functie. Potrivit Constitutiei, Guvernul este obligat sa asigure conditii bune de trai pentru populatie, deci Basescu deja a incalcat Constitutia cand a spus ca nu promulga legea pensiilor. Daca n-o promulga, va fi din nou suspendat, asta e!", a explicat, iritat, liderul PSD despre care seful statului spusese ca ar trebui sa fie exclus din randurile partidului sau. Senatorul UDMR Attila Verestoy considera "profund neadevarate" afirmatiile presedintelui Traian Basescu. Presedintele Camerei Deputatilor, liberalul Bogdan Olteanu, a declarat ca Traian Basescu traieste intr-o telenovela si ca incearca sa arate ca este amenintat si inconjurat de dusmani. "Presedintele Traian Basescu traieste intr-o telenovela, in care vrea sa ne aduca si pe noi. In acest fel vrea sa arate ca este amenintat si inconjurat de dusmani", a declarat Olteanu, referindu-se la toate afirmatiile facute de seful statului in interviul acordat marti seara postului Realitatea TV.