16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSportBasescu si BOR: multumiri incrucisate

Basescu si BOR: multumiri incrucisate

Presedintele Traian Basescu a tinut ieri un discurs de pe treptele altarului din Catedrala Episcopala din Slobozia. El fusese invitat alaturi de alti lideri politici la slujba de intronizare a ierarhului Vicentiu Ploiesteanul ca Episcop al Sloboziei si Calarasilor, slujba oficiata de Patriarhul Daniel. Adresandu-se celor prezenti, presedintele Basescu a invocat semnificatia istorica a zilei de 28 iunie 1940, zi in care autoritatile romane au acceptat ultimatumul sovietic de a parasi Basarabia. El a multumit apoi Bisericii pentru ca mentine legaturile cu romanii din afara granitelor. "Vreau sa multumesc pentru efortul pe care Biserica Ortodoxa Romana il face pentru a mentine romanismul din jurul tarii, pentru a-i tine (pe romani – n.r.) legati de stramosii si cultura lor", a spus Traian Basescu.

Discursul presedintelui a fost insotit de interventia noului episcop al locului, Vicentiu Ploiesteanul. El si-a inceput prima predica in aceasta calitate adresand multumiri ministrului Dezvoltarii Regionale, Vasile Blaga, prezent si el la intronizare, pentru programul de reabilitare a blocurilor. "As vrea sa incep acest cuvant prin a face o multumire ministrului Blaga. Acum ne-am dat seama de ceea ce inseamna programul dumneavoastra de izolare termica a locuintelor si cladirilor, domnule ministru!", a spus episcopul. "Va promit ca voi apela la bunavointa dintotdeuna pe care ne-ati aratat-o domnia voastra si speram sa implinim si aici, in Slobozia, acest program", s-a angajat Preasfintitul Vicentiu, episcop ales de Sfantul Sinod pe 18 iunie. Alaturi de presedintele Traian Basescu si de secretarul general PDL, Vasile Blaga, la ceremonia religioasa de la Slobozia au mai participat Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, Codrin stefanescu si Jean Marinescu, de la PRM, si fostul ministru al Agriculturii Dan Motreanu, de la PNL.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, a constatat ca prezenta politicienilor la un astfel de eveniment si postura neobisnuita a unui lider politic vorbindu-le celor adunati in biserica din locul rezervat preotilor necesita unele explicatii. Constantin Stoica a precizat, astfel, ca Episcopul Vicentiu Ploiesteanul a fost pana de curand reprezentantul Patriarhiei in relatia cu autoritatile centrale si locale de la Bucuresti, asa ca "era firesc sa ii invite pe toti cei cu care a colaborat, intr-un moment foarte important din viata lui".

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă