» Presedintele Basescu readuce in prim-plan episodul biletelului. Fara a nominaliza, seful statului a afirmat luni seara, la Realitatea TV, ca au fost politicieni care s-au dus atat la el acasa, cat si la birou pentru a cere interventii in justitie.
"Au fost politicieni care au venit la mine acasa, solicitand interventii in justitie. Este real, nu grav, nici uluitor, nu va faceti ca nu stiti", a afirmat luni seara presedintele Traian Basescu, refuzand sa spuna nume sau macar din ce partide erau respectivii oameni politici. Presedintele a precizat ca nu a sesizat justitia pentru ca demersul nu s-a pus in aplicare. "Am raspuns: «Nu am ce sa discut, fratii mei! Asta nu e treaba mea, nu eu am pus procurorul sa deschida dosar, nu eu ii voi spune procurorului sa inchida un dosar. V-ati reclamat intre voi. S-au luat informatii publice si procurorul le-a verificat. Nu veniti la mine, nu eu rezolv tipul acesta de probleme».
Deci va dau doar un exemplu care a fost una din marile mize ale refuzului de a face un compromis. In momentul in care refuzi compromisul, devii dusman", a spus Basescu. Intrebat de ce nu a a facut publica pana acum aceasta situatie, presedintele a replicat: "Pentru ca am o experienta legata de anunturile prea tarzii. Iar atunci mi s-au parut atat de mici, desi se cred foarte mari. Mi s-au parut umili cand au venit la mine sa ma roage sa intervin intr-un dosar sau altul". Politicienii au reactionat dur la declaratiile lui Basescu. Vicepresedintele PNL Norica Nicolai, purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca, si presedintele PSD, Mircea Geoana, i-au cerut sefului statului sa spuna numele celor care i-au cerut sa intervina in justitie. "Daca presedintele nu o va face, singura concluzie de bun-simt pe care eu o trag este ca cei care au incercat sa faca acest lucru au fost in principal de la PD si PD-L", a spus Geoana.
Interventia in justitie a devenit o cutuma in societatea romaneasca. Traficul de influenta este la ordinea zilei. Guvernul PSD din perioada 2001-2004 a "institutionalizat" aceasta practica, preluata apoi de Executivul lui Calin Popescu Tariceanu. S-a scris mult despre interventia omului de afaceri Ion Tiriac pe langa presedintele Ion Iliescu, in 2004, pentru a-l salva pe fiul sau, anchetat de procurori pentru trafic si consum de droguri. Iliescu a recunoscut faptul ca s-a interesat personal de cazul lui Ion Ion Tiriac in urma unei discutii avute cu procurorul general de atunci Ilie Botos. Cert este ca, imediat, cazul a fost mutat la alti procurori, care au si retras o parte dintre acuzatii. Monica Macovei, in calitate de ministru al Justitiei, l-a acuzat pe Tiriac ca interventiile sale in public pentru sustinerea fiului sau au drept scop influentarea justitiei.
De asemenea, tot in timpul mandatului lui Ion Iliescu, senatorul PD (acum PD-L) Gheorghe Flutur a fost acuzat ca a incercat sa obtina o vorba buna din partea presedintelui tarii pentru a scapa de un dosar penal la PNA (fostul DNA), referitor la o serie de acuze legate de activitatea acestuia de director la Romsilva Suceava din perioada 1997-2000. S-a spus ca, in ajutorul lui Flutur, a intervenit Theodor Stolojan, un apropiat al lui Iliescu. Ulterior, Flutur a afirmat ca la intalnire s-a discutat despre reclamatia sa legata de "hartuirea politica" la care era supus de PSD. Mai recent, de notorietate este interventia personala a premierului Calin Popescu Tariceanu in incercarea de a-l salva pe prietenul sau Dinu Patriciu de dosarul penal la DNA. Povestea biletului scris de Tariceanu catre Basescu a fost de notorietate. Elena Udrea a dezvaluit si ca Tariceanu i-a dat telefon procurorului general Ilie Botos pentru a se interesa de acuzele aduse de procurori lui Patriciu. Premierul recunostea atunci ca i-a dat telefon lui Botos, sustinand insa ca nu a fost o interventie in favoarea omului de afaceri, ci a fost doar o discutie informativa.