Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, joi, că este încrezător că Parlamentul va ratifica într-un termen rezonabil şi cu majoritate vastă acordul cu SUA privind scutul antirachetă, el apreciind că în România există un consens al forţelor politice în privinţa securităţii, scrie Mediafax.
„Privind către viitor, mă aştept şi sper că Parlamentul României va ratifica acordul cu o majoritate vastă şi într-un orizont de timp rezonabil. Până acum, am avut reacţii pozitive din partea actorilor politici şi a opiniei publice din România”, a spus ministrul Teodor Baconschi, la o conferinţă de presă pe tema scutului antirachetă.
Ministrul a adăugat că există un consens între toate forţele politice în ceea ce priveşte chestiunea securităţii României, dar şi pentru consolidarea parteneriatului cu SUA.
„Eu cred că există un consens între toate partidele politice din România în ceea ce priveşte asigurarea securităţii ţării, consolidarea parteneriatului cu SUA şi contribuţia la misiunea Alianţei”, a spus ministrul.
Teodor Baconschi a apreciat că acordul cu SUA demonstrează „relaţiile strategice extraordinar de strânse” dintre cele două state.
„România şi SUA împărtăşesc principii şi valori comune. Lucrăm împreună pentru promovarea acestora şi suntem tot mai aproape în misiunea de apărare a lor”, a apreciat Baconschi.
Ministrul a reamintit că semnarea acordului privind scutul antirachetă, la Washington, a coincis cu adoptarea unei declaraţii comune de parteneriat strategic pentru secolul al XXI-lea. „Acesta a fost rezultatul concret şi remarcabil al întâlnirii pe care au avut-o preşedinţii noştri la 13 septembrie”, a spus el.
MAE este în curs de lansare a procesului de avizare de către ministere a proiectului de lege pentru ratificarea acordului dintre România şi SUA privind participarea la scutul american de apărare antirachetă. Informaţia a fost transmisă, marţi, de Biroul de presă al MAE, la solicitarea MEDIAFAX.
După obţinerea tuturor avizelor, proiectul de lege trebuie aprobat în şedinţă de Guvern, după care este transmis Parlamentului spre ratificare. Procedura care se derulează până la trimiterea acordului în Parlament poate dura câteva săptămâni.
Odată cu desecretizarea acordului, la 23 septembrie, textul a fost trimis spre informare către preşedinţii Camerelor Parlamentului şi ai Comisiilor de Politică Externă.
România şi SUA au semnat, la nivel de miniştri de Externe, la 13 septembrie, Acordul privind amplasarea unor elemente ale scutului antirachetă în România. Semnarea acordului a avut loc la un an şi jumătate de la începerea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegaţia americană pe durata negocierilor, echipa României fiind condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu.