Pentru prudenta si responsabilitate a fost apelul facut ieri la Palatul Cotroceni de presedintele Basescu catre Guvern, Parlament si sindicate. Interventia prezidentiala a avut loc in tensionatul context al negocierilor intre Executiv si sindicate pentru majorarea salariilor si al deprecierii monedei nationale. Devalorizarea leului din saptamana trecuta, potrivit sefului statului, a fost generata de trei factori: "In primul rand, competitia dintre Guvern si Parlament, cine da mai mult din banii publici, aceste structuri politice confundand bugetul de stat cu bugetul de campanie. Un al doilea motiv a fost legat de declaratiile contradictorii ale membrilor Guvernului, care au trecut de la triumfalismul succesului economic la disperarea convocarii CSAT. Al treilea motiv este legat de reactia sindicatelor, care au anuntat revendicari in ceea ce priveste salariile cu cifre care nu pot fi apreciate decat ca fiind nerealiste".
O eventuala lipsa de responsabilitate a Guvernului, Parlamentului si sindicatelor ar putea aduce criza "la noi acasa", cei afectati fiind exact cei pentru care "se clameaza acum grija", a avertizat seful statului. Cei indicati de presedinte ca potentiali afectati de criza financiara sunt pensionarii, profesorii, cele 530.000 de persoane care au credite in valuta de peste 20.000 euro si care totalizeaza la banci imprumuturi de aproape 14 miliarde euro, intreprinderile mici si mijlocii care au credite in valuta de 14 miliarde euro.
seful statului a apreciat ca problema reala in relatia politic-sindicate nu este cea a salariilor profesorilor, functionarilor publici sau a personalului din sectorul sanitar, ci faptul ca nu exista o lege a salarizarii care sa vizeze intregul sector public. "In mod indreptatit, exista dispute publice, exista reactii sindicale pe tema acestor discrepante", a spus Basescu.
Bugetul pe anul 2009, legea salarizarii bugetarilor si un guvern legitim din punct de vedere politic, cu o sustinere de peste 50% in Parlament, sunt cele trei elemente prioritare sustinute de presedintele Basescu pentru a discuta credibil pe marginea cresterilor salariale. "In buget cu siguranta vor fi prevazute resursele destinate sectorului bugetar", a spus Basescu indemnand partidele politice, precum si parti implicate in negocieri sa inceapa o dezbatere publica pe tema unui proiect de lege care sa aseze pe baze rationale si echitabile salariile bugetarilor. "Solutia pe care o propun inseamna responsabilitate, in primul rand, pornind de la realitatea ca un guvern cu 20% sustinere in Parlament nu se poate angaja pentru guvernul viitor, ar fi nelegitima orice angajare de catre acest Guvern a obligatiilor pentru urmatorul guvern", a spus seful statului.
SISTEM BANCAR SOLID
Presedintele Traian Basescu a subliniat ca sistemul bancar romanesc este solid gratie politicilor adoptate de BNR. "Politica de prudentialitate a facut ca toate bancile din Romania sa fie in acest moment intr-o situatie buna. Dar, pentru ca efectul crizei internationale sa fie diminuat la maximum, primul comandament al factorilor politici si sindicali se numeste prudenta si responsabilitate, pentru ca, oricat de solid ar fi sistemul bancar romanesc, el se afla intr-un mediu care in momentul de fata este in dificultate, mediul international", a spus Basescu. El a subliniat ca in Romania criza se manifesta la bursa, care acopera 5% din economia romaneasca, fara a afecta populatia. "Bursa are drumul ei si este mult legata de ce se intampla pe plan international, de fluxurile de capital.
Ceea ce se intampla la Bursa de Valori Bucuresti este lipsa de lichiditate, nu sunt cumparari, care se manifesta pe toate pietele internationale. Ar fi criminal aproape ca, intr-o Romanie care are un sistem bancar care nu duce lipsa de lichiditati, prin masuri si declaratii iresponsabile, sa generam un galop pe piata interbancara sau, stiu eu, actiuni ale celor care au depozite in banci", a spus seful statului.