1.3 C
București
vineri, 27 decembrie 2024
AcasăSportAnaliza Rl: Basescu, inca un mandat?

Analiza Rl: Basescu, inca un mandat?

Desi intr-o scadere continua de popularitate de la sfarsitul anului, Traian Basescu se mentine inca pe primul loc in intentia de vot a alegatorilor. Ca reprezentant al puterii, presedintele in functie a fost principala tinta a atacurilor din partea celorlalti competitori.

Strategia electorala a candidatului Traian Basescu a folosit din plin pozitia acestuia de competitor dominant in batalia pentru Cotroceni. Profilul sau de aspirant la un al doilea mandat la Palatul Cotroceni s-a construit in mod evident pe parcursul intregului an 2009. Refuzand polemicile deschise cu potentialii sai contracandidati, Mircea Geoana si Crin Antonescu, Traian Basescu a folosit la maximum toate oportunitatile oferite de PDL pentru a fi in mijlocul multimii.

 

Precizare: Romania libera continua astazi prezentarea principalilor candidati la presedintie. Ziarul nostru a publicat in aceasta ultima saptamana de campanie doua interviuri din seria proiectata, cele cu primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, si cu presedintele PNL, Crin Antonescu. Din pacate, nu putem publica interviuri similare cu Traian Basescu si Mircea Geoana deoarece solicitarile Romaniei libere in aceasta privinta au fost refuzate. Regretam ca tensiunea campaniei electorale ne-a impiedicat sa reeditam demersul din 2008, cand am putut publica interviuri cu liderii principalelor partide in ultimele zile dinaintea alegerilor parlamentare.

Singur impotriva… Parlamentului
"Baile de multime" fac parte, de altfel, dintr-un fir rosu al mesajului lui Traian Basescu. El a incercat sa demonstreze astfel ca se adreseaza direct oamenilor, fara intermedierea politicienilor, a televiziunilor dominate de adversari, celebrii "moguli". Pe aceeasi linie se inscrie si referendumul privind reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un Parlament unicameral. Argumentele sale leaga Parlamentul de proliferarea coruptiei: "Mai putini parlamentari inseamna mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta. Nu vreau sa acuz pe nimeni, dar riscul de trafic de influenta este mai mic daca de la 471 de parlamentari vor fi maximum 300". In lupta cu clasa politica manevrata de "grupurile de interese nelegitime" si de "sistemul ticalosit", Traian Basescu continua in acest fel si imaginea pe care s-a bazat in 2004, cand era "singur impotriva tuturor".

Sloganurile succesive folosite in campania electorala indica acest lucru: "Basescu pentru Romania", "Basescu – Presedintele", "Basescu lupta pentru tine". Aceasta abordare reflecta insa, in plan politic, izolarea PDL in raport cu celelalte partide si o serie intreaga de nereusite care i-au indepartat de presedinte pe unii votanti din 2004. Inclusiv in programul politic, presedintele in functie se declara nemultumit de mandatul indeplinit pana acum. Intr-o declaratie recenta, Traian Basescu admite ca, "slava Domnului, in acest mandat am facut si eu destule greseli", enumerand printre acestea promisiunea de majorare a salariilor profesorilor cu 50%, facuta in campania electorala din 2008 si neonorata, dar si "o oarecare lipsa de tact in relatia cu Guvernul Tariceanu".

Criza guvernamentala, speculata in campanie
Iesirea PSD de la guvernare si discutiile de formare a noului guvern completeaza modul in care Traian Basescu s-a pozitionat in opozitie cu toate celelalte partide, subordonandu-si in acelasi timp in mod total  PDL. Demiterea ministrului PSD al Internelor, care a dus ulterior la iesirea partidului de la guvernare, i-a dat prilejul lui Traian Basescu sa se plaseze in postura de arbitru. Astfel, cand dupa luni de scandaluri guvernamentale succesive atacurile dintre PDL si PSD ajunsesera la apogeu, Traian Basescu a spus ca "cele doua partide ar trebui sa-si bage picioarele in apa rece", sa se calmeze, si le-a indicat fie un ministru independent, fie "o solutie care poate inchide gura celor doua partide – desemnarea unui ministru din opozitie".

Desemnarea unui nou premier in postura lui Lucian Croitoru, exigenta numirii unui "prim-ministru competent in probleme de economie", apoi desemnarea lui Liviu Negoita l-au adus pe Traian Basescu nu numai in postura de cel mai puternic om din Romania, dar si intr-un conflict institutional cu Parlamentul, care in majoritatea sa a sustinut desemnarea lui Klaus Iohannis drept premier. Dupa Constitutie, ei pot sa propuna cum vor sa arate primul-ministru pe care l-au trasat partidele, dar nu si numele, deoarece persoana premierului o desemneaza numai presedintele statului. Am tinut cont de ce voiau ca prim-ministru, un independet, si atunci am desemnat un independent care sa nu fie in cardasie nici cu Voiculescu, nici cu Patriciu, nici cu Hrebenciuc, dar nu le-a convenit. Ei vroiau unul pe care sa-l poata ma-nipula", a declarat Traian Basescu la Craiova, la un miting electoral.

Fuga de intrebari
In razboi cu "mogulii" Voiculescu si Vantu, Traian Basescu a preferat sa-si transmita mesajul electoral prin intermediul ziarelor locale, al unor televiziuni cu actionariat prietenos precum B1 TV, detinuta de fratii Paunescu, si Etno TV, a lui Silviu Prigoana, deputat PDL. In plus, a apreciat in mod deosebit internetul, unde calitatea analizei politice ar fi mult mai buna decat in alta parte. Pana la aceasta ora, Traian Basescu nu a aparut in nici un alt context critic, cu exceptia confruntarii de la Cluj cu liderul liberal, Crin Antonescu. 

Basescu, lovit cu dosarele Hayssam si "Mihaileanu"
Cele mai sensibile subiecte din biografia actualului presedinte al Romaniei sunt legate de relatiile acestuia cu omul de afaceri sirian Omar Hayssam, averea familiei sale si casa din strada Mihaileanu. Cazul Omar Hayssam este legat de  omul de afaceri arab care a fost condamnat pentru terorism si care ulterior a reusit sa fuga din tara. Adversarii politici ai presedintelui in functie au folosit din plin subiectul. Scandalul a recapatat amploare dupa ce in presa centrala a aparut o stenograma a unei discutii purtate intre Hayssam si consilierul prezidential Constantin Degeratu. Convorbirea a avut loc in perioada in care omul de afaceri arab era arestat in dosarul rapirii jurnalistilor. Potrivit stenogramei, Hayssam a invocat numele presedintelui Basescu, spunand ca acesta i-ar fi garantat ca nimeni nu o sa se atinga de vreun fir de par de-al sau.

Ulterior, in legatura cu aceasta stenograma, presedintele Basescu a declarat ca discutia a fost inregistrata ilegal, iar Degeratu sustine ca multe dintre pasajele din convorbire aparute in presa nu sunt reale. Pe acelasi subiect, fostul procuror de la DIICOT Ciprian Nastasiu, cel care l-a anchetat pe Hayssam inainte de fuga acestuia din tara,  a facut recent noi dezvaluiri. In cartea sa "Pradarea Romaniei", lansata zilele acestea, Nastasiu sustine ca omul de afaceri arab a plecat din tara cu stirea si cu ajutorul presedintelui Basescu. In cea mai mare parte, acuzatiile nu sunt probate. Traian Basescu a respins afirmatiile calificandu-le drept un atac murdar la adresa unui candidat la presedintie: "Procurorul Nastasiu reuseste sa devina penibil dupa ce a inregistrat un mare esec profesional".

Casa de pe strada stefan Mihaileanu reprezinta un alt punct slab al presedintelui. In 2003, Traian Basescu a facut o cerere catre Primaria Capitalei, pe care o conducea, pentru a cumpara locuinta in care statea cu chirie. Cererea lui a fost aprobata in baza prevederilor Legii nr. 112/1995 privind dreptul chiriasilor din casele nationalizate. Basescu a fost acuzat ca s-ar fi facut proprietar asupra unei locuinte nationalizate, cu incalcarea legii, fara sa aiba nici macar dreptul sa locuiasca cu chirie in acea casa. In 2005, in urma declansarii scandalului de presa, Traian Basescu a declarat ca va returna apartamentul la stat, dar ulterior s-a razgandit.

Presedintele ar mai trebui sa justifice si averea impresionanta pe care a acumulat-o familia sa. Fiica cea mai mare, Ioana Basescu, a cumparat un apartament in Baneasa de la controversatul om de afaceri Puiu Popoviciu. Pentru aceasta locuinta, fiica presedintelui ar fi platit in jur de un million de euro. Ioana Basescu a sustinut ca o parte din bani ar fi provenit "din vanzari anterioare". In 2003, tatal sau i-ar fi donat  o vila in Baneasa. Tranzactia ar fi avut loc in aceeasi perioada in care Traian Basescu facuse cerere pentru locuinta din Mihaileanu, la care nu ar fi avut dreptul daca detinea o alta locuinta in Capitala.

Mentinerea cotei unice, dar fara garantii in privinta TVA
traian basescu ramane un sustinator fervent al cotei unice, una dintre temele pe baza careia Alianta PD-PNL a castigat alegerile in 2004. "Daca s-ar renunta la cota unica, eu si PDL ar trebui sa plecam acasa", a declarat presedintele. In schimb, candidatul sustinut de PDL a aratat ca nu este prudenta in acest moment o discutie despre reducerea acesteia, dupa cum a propus contracandidatul sau liberal, Crin Antonescu. "Va trebui sa vedem in 2011 daca se reia cresterea economica, putem analiza posibilitatea scaderii cotei (unice de impozitare – n.r.) de la 16% la 14%", a declarat Basescu. Pe de alta parte, presedintele nu a exclus varianta majorarii TVA, in contextul conditiilor impuse de FMI.

In programul politic al candidatului Traian Basescu apar si teme precum saracia si polarizarea sociala. Pentru reducerea saraciei, Basescu propune nu acordarea de noi ajutoare sociale, ci focalizarea acestora, in sensul ca ele sa fie acordate celor ce au intr-adevar nevoie. Totodata, seful statului vorbeste despre clasa mijlocie, care ar trebui "sa creasca numeric" si sa se implice mai mult in problemele publice. In ceea ce priveste pensiile, presedintele inca in functie spune ca sustine pensia minima introdusa in acest an, dar si necesitatea adoptarii unei legi unice a pensiilor (astfel incat sa dispara pensiile speciale, punctul de pensie sa fie corelat cu cresterea preturilor si sa fie combatuta pensionarea frauduloasa).

Asemenea contracandidatilor sai, Traian Basescu a vorbit despre restructurarea cheltuielilor publice, reducerea costurilor energetice sau nevoia urgenta de a construi autostrazi, fara a intra insa in amanunte. Un spatiu substantial in programul sau a alocat Traian Basescu modernizarii agriculturii si satului romanesc, astfel incat in 10-15 ani sa mai fie ocupate in agricultura doar 8-10% din populatie. Nici de aceasta data nu au fost precizati insa pasii concreti ce ar trebui urmati.

Mai mult:

Analiza Rl: Geoana, cu gandul la victorie

Interviu Rl – Crin Antonescu: Basescu si Geoana apartin aceleiasi lumi

Interviu Rl – Oprescu: Nu sunt lipsit de bun-simt sa fac recomandari pentru turul II

Elena Vijulie
Elena Vijulie
Elena Vijulie, sef departament Politica
Cele mai citite

Zi plină pentru salvamontiști: 88 de apeluri de urgență și aproape 100 de persoane salvate

Dispeceratul Național Salvamont a raportat vineri dimineață că, în ultimele 24 de ore, salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 88 de situații de...

Programul de guvernare: 10 măsuri esențiale pentru sprijinirea firmelor

Guvernul propune un program de modernizare economică sustenabilă pentru România, axat pe sprijinirea firmelor, reducerea birocrației și accelerarea digitalizării. Potrivit unei analize Termene.ro, obiectivul...

Parlamentul sud-coreean l-a demis pe președintele interimar Han Duck-soo

Parlamentul din Coreea de Sud a votat vineri pentru demiterea președintelui interimar Han Duck-soo, acuzat de „participare activă la insurecție” după tentativa eșuată a...
Ultima oră
Pe aceeași temă