4.8 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSportAmbasadele rămân fără „freelanceri“

Ambasadele rămân fără „freelanceri“

Strategia diplomatică a României suferă de lipsă de unitate pentru că ataşaţii economici nu răspund direct în faţa ambasadorului, ci sunt subordonaţi Ministerului Economiei, le-a transmis ieri Preşedintele Traian Băsescu ambasadorilor români, aflaţi la reuniunea anuală a diplomaţiei româneşti.

Soluţia este ca reţeaua de consilieri economici să treacă, în scurt timp, de sub tutela Ministerului Economiei sub cea a Ministerului Afacerilor Externe.

„La prea multe ambasade ajung aflu că reprezentanţii Ministerului Economiei sunt un soi de freelanceri care nu raportează, nu au nicio treabă cu ambasadorul. Acest lucru trebuie să înceteze imediat, iar ambasadorul să devină responsabil inclusiv pentru activitatea acestor delegaţi, altfel plătiţi ca personal diplomatic şi cu toate drepturile de diplomaţi, dar cam freelanceri, aşa… se ocupă nu ştiu exact de ce“, a spus şeful statului.

Transferul de putere între cele două instituţii – Ministerul Economiei şi Ministerul Afacerilor Externe – va fi discutat în prima şedinţă de guvern.

Ambasadorii, nemulţumiţi de relaţia cu ataşaţii

Cel care a adus primul acest subiect în discuţie a fost ministrul de Externe, Teodor Baconschi: “Există un protocol de colaborare între cele două ministere, dar mulţi ambasadori mi-au confirmat în decursul vizitelor mele că anumiţi consilieri economici nu se simt obligaţi să se coordoneze cu şeful misiunii şi nici măcar să îl informeze cu privire la contactele pe care le au în mediile de afaceri”.

Ataşatul economic este un pion foarte important în reprezentanţele României, a explicat pentru România liberă fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

Consilierul economic este primul interlocutor al unui investitor care este interesat de România. „Este primul întrebat în legătură cu aspecte ce ţin de cadrul legislativ, perspectivele de creştere economică, deficitele“, a explicat Diaconescu.

În al doilea rând, este cel care adună informaţii economice despre ţara în care activează, potrivit fostului ministru: „este cel chemat să ofere predictibilitatea strategică în ceea ce priveşte statul gazdă, deci este cel care trebuie să facă evaluările propective în legătură cu statele în care funcţionează.“ 

În timpul mandatului lui Diaconescu – între 2008 şi 2009 – n-au lipsit nemulţumirile exprimate de ambasadori cu privire la colaborarea lor cu ataşaţii economici din cauza subordonării acestora Ministerului Economiei.

Cristian Diaconescu este de părere că subordonarea ataşaţilor Ministerului Economiei este contraproductivă. „Trebuie să există o unitate de strategie şi de mesaj. Oricum, ajunge informaţia la MAE, dar ajunge filtrat şi relativ târziu“.

Mai exact, atunci când este vorba despre o investiţie majoră de natură strategică sau despre o relaţie economică care prespune implicare guvernamentală, nu ministerul de linie, ci Ministerul de Externe este cel care are abilităţi.

Cele mai citite

Salariile din outsourcing cresc cu 7% în 2024, dar ritmul încetinește

Companiile din sectorul de outsourcing au înregistrat o creștere salarială de 7% în acest an, conform datelor de la Asociația Business Service Leaders (ABSL)...

Naim Qassem devine noul lider al Hezbollah: Implicațiile schimbării pentru regiune și România

După asasinarea lui Hassan Nasrallah, Hezbollah își reafirmă autonomia și obiectivele strategice sub conducerea lui Qassem Într-o tranziție istorică de conducere pe fondul conflictelor active...

George Simion a întrerupt dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Ce spune despre legăturile cu Rusia și ofițerii GRU

Candidatul AUR la alegerile prezidențiale, George Simion, a întrerupt, marți seara, dezbaterea Antena 3 CNN de la Parlament. Acesta a fost întrebat de jurnaliștii...
Ultima oră
Pe aceeași temă