3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSport30 de capete de acuzare

30 de capete de acuzare

Conducerile celor doua Camere ale Parlamentului au reconfirmat ieri ordinea in care se vor discuta in plen cele doua propuneri pentru organizarea referendumului: astazi, suspendarea si joi, votul uninominal. Azi se vor lectura cele 30 de capete de acuzare impotriva lui Basescu.
Ar urma (in cazul in care nu se propune si nu se adopta constituirea unei comisii de ancheta) ca Parlamentul sa voteze daca propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu se trimite la Curtea Constitutionala. Aseara, PSD si PRM puneau la punct ultimele detalii. Cum PC a anuntat la amiaza ca va propune constituirea unei comisii de ancheta, Birourile Permanente au decis ca aceasta va fi compusa din 15 membri. Mircea Geoana, care declara luni ca PSD, desi a renuntat la comisie, va vota alaturi de PNL pentru infiintarea comisiei de ancheta daca o propune altcineva, a fost contrazis ieri de cativa colegi de partid care doreau ca solicitarea sa ajunga mai repede la Curtea Constitutionala. Asa ca ramane de vazut care va fi soarta comisiei. Basescu a decis sa ignore dezbaterea opozitiei si a anuntat ca nu va participa la sedinta Legislativului. In schimb, seful statului va fi prezent la sedinta de guvern de la Palatul Victoria.

 

 

Parlamentarii PSD, PRM si PC nu vor sa renunte la demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu si au decis ca cele 30 de "capete de acuzare" sa intre astazi in dezbatere inainte de discutarea solicitarii sefului statului de organizare a unui referendum pentru votul uninominal. Singurul punct in care parerile opozitiei par sa nu coincida priveste oportunitatea infiintarii unei comisii speciale de ancheta. Birourile Permanente ale celor doua Camere, reunite ieri in sedinta comuna, au stabilit pasii procedurali care trebuie urmati si chiar componenta eventualei comisii, pentru orice eventualitate.
Potrivit "calendarului" aprobat de conducerea Parlamentului, astazi, la prima ora a diminetii se vor aduce la cunostinta senatorilor si deputatilor cererea de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu, semnata de 182 de alesi, precum si cele 30 de "abateri grave" pe care opozitia considera ca le-a identificat in activitatea sefului statului. Fiecare grup parlamentar, minoritatile si independentii vor avea, apoi, posibilitatea sa-si prezinte pozitia. Daca nu se va vota infiintarea unei structuri speciale, cererea de suspendare va fi trimisa direct Curtii Constitutionale, impreuna cu o solicitare a Birourilor Permanente ca verdictul sa fie pronuntat intr-un termen rezonabil.
Potrivit insa anuntului facut de liderii conservatori, PC ar urma sa solicite infiintarea unei comisii de ancheta. Desi regulamentul nu prevede vreo restrictie – in sensul ca o asemenea propunere sa nu fie facuta de cei care au semnat cererea de suspendare – s-a ales varianta PC pentru a nu lasa impresia ca PSD si PRM s-ar indoi de propriile argumente. In acest punct, pozitiile reprezentantilor celor trei partide din opozitie par insa sa nu mai coincida. Pecistii, de exemplu, sunt aproape siguri ca social-democratii si peremistii vor vota pentru infiintarea unei comisii de ancheta, chiar si pentru a-l tine mai mult timp in sah pe presedintele Basescu. Social-democratii sustin, insa, cel putin oficial, ca nu vad necesitatea unei comisii de ancheta, pe motiv ca si-au argumentat temeinic cererea de suspendare. In culise, au recunoscut ca urma sa se ia, aseara, o decizie la nivelul partidului. Lucru confirmat, in parte, si de liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care a admis ca avea planuita o discutie cu presedintele PSD, Mircea Geoana.
Pentru orice eventualitate insa, Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor au stabilit insa componenta pe care ar urma sa o aiba comisia, in baza algoritmului politic.
Pentru crearea comisiei speciale ar trebui sa se pronunte jumatate plus unul din numarul total de senatori si deputati. Adica, 235 de parlamentari. Tot 235 de parlamentari ar trebui sa se pronunte si in sedinta de joi, in favoarea sau impotriva solicitarii presedintelui Traian Basescu de organizare a unui referendum pentru votul uninominal. La sedinta in care se discuta uninominalul, seful statului nu a fost invitat.

 

Ce va face Curtea Constitutionala?
Curtea Constitutionala va decide, in termenul stabilit de Parlament, daca vreunul din cele 30 de capete de acuzare se sustine. In cazul in care Curtea Constitutionala hotaraste ca demersul este constitutional, presedintele va fi suspendat 30 de zile. Si urmeaza referendum. Miza acestei strategii este timpul scurt pana la suspendare.

PC ridica mingea la fileul PNL si PSD si striga: vrem comisie!
Parlamentarii ar putea hotari, astazi, infiintarea unei comisii de ancheta privind activitatea presedintelui Traian Basescu. Propunerea a fost lansata de PC, dar sunt sanse ca ea sa fie votata de PSD si PNL, care au anuntat deja luni ca, daca vine altcineva cu ideea, reprezentantii celor doua partide o adopta fara rezerve. PC va solicita astazi, in plenul Camerelor reunite, constituirea unei comisii parlamentare de ancheta pentru faptele presedintelui Traian Basescu, a anuntat ieri presedintele PC, Dan Voiculescu. Voiculescu a pretins ca PC are "trei capete de acuzare" pentru seful statului: subminarea economiei nationale, fals in declaratii si uz de fals si trafic de influenta. (R.G.)

PSD, PRM si PC si-au asigurat majoritatea in eventuala comisie
Potrivit algoritmului politic, eventuala comisie speciala care ar trebui sa completeze datele din cererea de suspendare a presedintelui va avea urmatoarea componenta: cinci social-democrati, trei liberali, cate doi democrati si peremisti, la care se adauga cate un reprezentant al UDMR, al PC si al minoritatilor nationale (altele decat cea maghiara). Dupa cum se poate observa, trioul PSD-PRM-PC are asigurata majoritatea, numarand opt parlamentari dintr-un total de 15. Componenta nominala a comisiei urmeaza sa fie stabilita, daca plenul reunit accepta infiintarea structurii, in sedinta de joi.(A.N.)

Minoritatile si independentii vor inclina balanta
Calculele politice indica faptul ca deciziile legate de suspendarea presedintelui vor fi luate pe muchie de cutit, reprezentantii minoritatilor si parlamentarii independenti urmand a inclina balanta intr-un fel sau altul. PSD are 150 de senatori si deputati, PRM – 48, iar PC – 31. Rezulta, in total, 229 de alesi. De partea cealalta, Alianta D.A. are 143 de senatori si deputati, iar UDMR, 32. Un total de 175 de parlamentari. In aceste conditii, o miza deosebita o poarta cei 18 reprezentanti ai minoritatilor nationale (altele decat cea maghiara) si cei 45 de independenti, majoritatea demisionari din PNL si membri ai nou-infiintatului PLD. Acesti 63 de alesi (minoritati si independenti) pot compensa diferenta dintre putere si opozitie. (A.N.)

 

Cele mai citite

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

Ucrainenii nu sunt dispuși la concesii teritoriale în schimbul păcii cu Rusia

Ucrainenii se opun în continuare unor concesii teritoriale către Rusia pentru a obţine pacea, în pofida avansării trupelor ruse, pierderilor de vieţi omeneşti şi...

Austria va ridica blocada Schengen pentru România și Bulgaria. Când vor adera complet cele două țări

Austria va ridica probabil în primăvara anului 2025 vetoul prin care blochează extinderea Schengen, relatează publicația austriacă Kurier, potrivit B1Tv. Austria ar urma să ridice...
Ultima oră
Pe aceeași temă