15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialTemperaturi extreme. Duminică, codul ROȘU de caniculă va fi prelungit în două...

Temperaturi extreme. Duminică, codul ROȘU de caniculă va fi prelungit în două județe. În restul țării, temepraturile nu scad sub 30 de grade. Duminică seara, încep vijeliile

UPDATE 12.20: Duminică, în județele Mehedinți și Dolj, se va menține codul roșu de caniculă, iar temperaturile vor ajunge la 40-41 de grade Celsius. În Banat, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei și a Transilvaniei, precum și în nordul și estul Olteniei și în sudul Crișanei,temperaturile maxime se vor situa, în general, între 36 și 39 de grade,fiind sub cod portocaliu de caniculă. 

În nord-vestul și nordul țării și, local, în zonele de munte, temperaturile vor ajunge la 35 de grade Celsius, aceste zone fiind sub cod galben de caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat, avertizează ANM. 

In a doua parte a zilei de duminica si in noaptea de duminica spre luni, vor fi averse torentiale, insotite de frecvente descarcari electrice, grindina si vijelii, in special la munte, in nord-vestul si nordul teritoriului, iar in cursul zilei de luni (7 august) mai ales in jumatatea de nord. 

Vremea caniculara se va mentine si pe parcursul saptamanii viitoare, indeosebi in zonele de campie.


12 județe din vestul țării se află, sâmbătă, pentru a doua zi, sub cod roșu de caniculă, iar temperaturile vor atinge 42 de grade Celsius. Restul țării este în continuare sub cod portocaliu, cu temperaturi care se încadrează între 36 și 39 de grade, avertizează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). 

Cele 12 județe aflate sub cod roșu de caniculă sunt: Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Sălaj, Cluj, Mureş, Alba, Hunedoara, Mehedinţi şi Dolj.

Valul de căldură care a debutat încă de luni va continua să se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pe arii extinse pragul critic de 80 de unităţi şi se va situa frecvent, în zonele joase, între 82 şi 84 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între 22 şi 25 de grade.

În Bucureşti, intensitatea maximă a acestui val de căldură va fi pe parcursul zilei de sâmbătă, pentru ca, duminică, temperatura maximă să scadă uşor, la 37-38 de grade, dar să persiste să săptămâna viitoare. 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...
Ultima oră
Pe aceeași temă