23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialDe unde vine gerul năpraznic care îngheață bocnă România. Vremea se strică...

De unde vine gerul năpraznic care îngheață bocnă România. Vremea se strică iar, cu temperaturi siberiene și nămeți

Europa este lovită de un val de frig polar care a provocat moartea a zeci de persoane pe întreg continentul, notează The Independent. În luna octombrie, specialiştii europeni au anunţat că iarna 2016 – 2017 va fi cea mai friguroasă din ultimii 100 de ani, aceştia explicând faptul că mase de aer arctic vor ajunge deasupra continentului european, transmite sursa Mes Astuces. 


Citeşte şi: Cea mai grea iarnă din ultimul secol se instalează în România. Când vor fi înregistrate cele mai scăzute temperaturi


Potrivit meteorologilor germani, cele mai scăzute temperaturi vor fi înregistrate în lunile ianuarie și februarie. Nici luna martie nu va fi una caldă, însă, temperaturile vor creşte abia din aprilie.

Previziunile specialistului german sunt susţinute şi de meteorologul Joe Bastardi de la serviciul AccuWeather şi de Elena Volosiouk, specialistul Centrului Meteorologic Phobos. Volosiouk mai adaugă faptul că diminuarea activității solare va contribui la scăderea temperaturilor în perioada care urmează.


Citeşte şi: Ninsorile se întorc, marți seara, în cea mai mare parte a țării. Este în vigoare și un cod portocaliu de ger. Temperaturile ar putea ajunge până la -29 de grade


Frigul extrem nu a fost singurul fenomen care a dat de furcă autorităţilor europene. În Marea Britanie, meteorologii avertizează că valul de aer polar dinspre regiunea arctică a Canadei ar putea produce furtuni de zăpdadă puternice, însoţite chiar de tunete şi fulgere. În statul insular, a fost emis Cod Galben de vânt şi zăpadă. 

Masele de aer arctic din nordul Canadei care s-au abătut asupra continentului european, şi evident, asupra României, au adus în noaptea de luni spre marţi cele mai scăzute temperaturi din această iarnă.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în depresiuni și în centrul țării, temperaturile au scăzut până la -31 de grade Celsius. La Întorsura Buzăului au fost -31 de grade. La Făgăraș au fost -27 de grade Celsius, iar la București s-au consemnat -23 de grade Celsius. Gerul s-a resimțit cel mai aspru în Munții Țarcu, fiind perceput, din cauza vântului, la un nivel de -53 de grade Celsius. 

În ziua de marți aproape întreg teritoriul României este sub cod portocaliu  de ger. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania şi în Maramureş, temeperaturile minime vor fi cuprinse, în general, între -29 şi -15 grade, iar maximele între -15 şi -10 grade. În Crişana şi în Banat este cod galben, iar temperaturile se vor situa sub -15 grade Celsius.


Citeşte şi: Cursuri suspendate toată săptămâna în școlile din șapte județe. Lista prezentată în timp real de inspectoratele județene nu corespunde cu cea transmisă de Ministerul Educației

Vremea rea închide școlile. Unitățile școlare din județele Constanța, Brăila, Buzău, Brașov, Călărași, Vrancea și București vor fi închise în această săptămână din cauza condițiilor meteo extreme, iar în multe alte județe, școlile vor fi închise până miercuri sau joi.


Totodată, un cod portocaliu de ger puternic și polei va intra în vigoare, marți seara, în mai multe regiuni. Totodată, meteorologii au emis un cod galben de ninsoare, informează Administrația Națională de Meteorologie (ANM). Începând de marți seara, ora 22.00, și până miercuri dimineața, ora 08.00,  se vor semnala viscol puternic și polei, în judeţele Constanţa şi Tulcea. Totodată, vor fi intervale cu rafale de 70 – 80 km/h, ninsori puternic viscolite, dar şi precipitaţii mixte ce vor depune polei.

 

Cele mai citite

Tramvaiul 41 nu va circula sâmbătă

Linia de tramvai 41 va fi suspendată temporar, sâmbătă, 30.03.2024, anunță STB. Legătura între cartierul Drumul Taberei și zona de Nord a Capitalei se va...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Peste 6000 de elevi s-au înscris la finala națională a concursului european de educație financiară European Money Quiz

Peste 6.260 de elevi, cu vârsta între 13-15 ani, din 390 de școli, licee și colegii de la nivel național s-au înscris la ediția...
Ultima oră
Pe aceeași temă